3 helyzet, amikor ne adj pénzt a gyereknek

Csak ártasz vele

Pillanatok alatt a fejedre nő, de a legnagyobb baj, hogy felnőttként nehezen fog boldogulni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- Szerinted rendben van, hogy egy hétéves gyereket pénzzel jutalmazunk, ha jól viseli magát? - kérdezi egy édesapa a Szuperdadaként is emlegetett Jo Frosttól.

- Én semmi kivetnivaló nem találok abban, ha a teljesítmény a gyerekeknél is fizetséggel jár, de a feleségem ezzel nem ért egyet - panaszolja.

Jutalom, vesztegetés vagy lekenyerezés?

Jo Frost szerint a szülőnek nagyon is meg kell gondolnia, mikor és miért ad pénzt a gyereknek. A kérdés kulcsszava a jutalom, írja Szuperdada című könyvében. Mikor jutalom, és mikor vesztegetés vagy lekenyerezés? Ha azt mondod a gyereknek, hogy fizetsz neki, ha ezt vagy azt megteszi, előbb-utóbb egy kis brókerrel kell számolnod, aki a járandóságáért alkudozik, amennyiben jól viseli magát. És mielőtt letelne a hét, már nyakadon az infláció!

Mik hát a megfelelő jutalmak? Azok, amelyek eredményesek. A legfontosabb a figyelem és a dicséret. A nagyobb gyerekeknél a pénzzel való jutalmazás is ösztönző lehet, mert nekik már vannak céljaik. Például szeretnének valamit megszerezni, amire a zsebpénzükből már futja.

Semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy hétéves kölyök zsebpénzt kap, hogy felfogja a pénz értékét, és megtanulja, hogy a dolgoknak ára van. Összeülhettek, és készíthettek egy listát azokról a játékokról, amiket szeretne megszerezni, és kiszámíthatjátok, hogy ezekből mit és mikor tudna megvenni, ha gyűjtené a zsebpénzét.

Ügyelj rá, hogy ne írjatok össze túl drága dolgokat - egy hétéves még nem tud olyan hosszú távra gondolkodni, hogy hónapokig kelljen gyűjtögetnie. Az sem nagy gond, hogy bizonyos cselekedeteiért kap egy-egy kisebb összegeket, mintegy jutalomként.

Amiért ne adj pénzt

Nem érdemes viszont pénzt adni neki azokért a dolgokért, amelyek egyébként is elvárhatók tőle.

Pénz a jó tanulmányi eredményért

Ahogy mindenkinek, a kicsinek is vannak bizonyos kötelezettségei, még ha más jellegűek és léptékűek is, mind a felnőtteké - ilyen például a tanulás. Pozitív megerősítésekre természetesen szüksége van a gyereknek, hiszen ezek egyfajta hajtóerőt jelentenek számára, sőt, az sem okoz gondot, ha egy-egy kiugróan jó eredményét némi pluszpénzzel ismered el. Ügyelj azonban a mértékre, az efféle motiválás ugyanis könnyen a visszájára fordulhat: a rendszeres és relatíve magas pénzjutalom elveszi a teljesítmény feletti öröm ízét, a kis bankárfióka pedig jóformán a könyvet is csak akkor lesz hajlandó kinyitni, ha kap érte valamit.

Alapvető feladatok a családban

Egy család mindennapjainak gördülékenységéhez nemcsak a szülőknek kell hozzájárulniuk, hanem mindenki másnak is, aki a családhoz tartozik, a gőgicsélő kisbabákat kivéve. Már a néhány éves poronty is képes megtenni bizonyos dolgokat, amelyek azt segítik elő, hogy valamennyi családtag jól érezze magát - például ahelyett, hogy a játékaiból forgalmi akadályt képezne a lakás kellős közepén, vissza kell tennie őket a polcra. Idővel aztán, ahogy okosodik és ügyesedik, fokozatosan bővülhet az úgymond feladatköre.

Mindezért pedig, a már említett pozitív megerősítéseket leszámítva, nem jár jutalom, hiszen nagykorában se fogják díjazni azért, hogy rendben tartja a környezetét - minél inkább természetesnek veszi ezt a gyerkőc, annál kevesebb problémát jelent majd számára a későbbiekben.

Jó magaviselet

Minden közösségben, így a családban, a játszótéren, az óvodában vagy az iskolában vannak bizonyos íratlan szabályok, melyeket - korának megfelelően - a gyerkőcnek is tiszteletben kell tartania, hiszen ezek teszik lehetővé az adott csoportba való beilleszkedést, illetve a csoport más tagjaival való együttműködést.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fenti folyamatot a pénzzel való jutalmazás legfeljebb látszólag segíti elő, hosszabb távon pedig egyenesen destruktívan hathat a szociális és társas kapcsolatok terén. A késztetésnek ugyanis, hogy a kicsi a közösség részévé váljon, belülről kell fakadnia, a járható utat pedig nem a célpremizálás, hanem az empátia folyamatos fejlesztése jelenti.

Cikkünk Jo Frost Szuperdada - Amit minden szülő tudni szeretne című könyvének segítségével készült, amely a Park Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük