Mennyire kötődik hozzád a gyermeked?
6 kérdés, amiből megállapíthatod
Szeretnéd tudni, mennyire mély közöttetek a kapocs? Akkor tedd fel magadnak kérdéseinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csodálatos ajándék, amikor te szülőként beleszeretsz újszülött csecsemődbe, ám még ennél még bámulatosabb dolog, ha ő szeret beléd.

Most megtudhatod, hogyan alakíthatsz ki mély, mindkettőtök számára kielégítő kapcsolatot a gyerkőccel, melyet a szeretet és a sok emlékezetes pillanat tesz teljessé.

Fontos kapcsolatteremtő pillanatok

Az intenzív kapcsolatteremtő pillanatok azok az erőteljes érzelmi kapcsolódással járó időszakok, amikor semmi sem vonja el a figyelmeteket egymásról, és nem egy harmadik tárgyra koncentráltok - mint például a tévé vagy egy számítógépes játék.

Ezek a pillanatok ugyanakkor igazán bensőségesek. Idetartozik az is, amikor spontán módon a kezeteket nyújtjátok egymás felé. Vagy azok, amikor a gyerek úgy érzi, hogy teljes mértékben együtt örülsz vele, vagy átérzed a fájdalmát. Az ilyen pillanatok kincsként őrzött emlékek lesznek felnőttkorban.

Így derítsd ki, mennyire kötődik hozzád!

Gondold át a legutolsó alkalmat, amikor hosszabb ideig együtt voltál csemetéddel, és válaszold meg magadnak az alábbi kérdéseket.

Ezekből egyértelműen kiderítheted, hogy úgy ragaszkodik-e hozzád, mint a borsó a héjához, vagy az önállósága szinte már megdöbbentő.

  • Az utóbbi hosszabb, összefüggő néhány órában, melyet közösen töltöttél a gyerkőccel, hányszor ölelt meg csak úgy spontán csemetéd, vagy hányszor fordult feléd nagyon gyengéd gesztussal?
  • Szoktatok játékosan birkózni vagy közösen hemperegni?
  • Volt olyan alkalom az utóbbi időben, hogy találkozott a gyerekkel a tekintetetek, és egyszerre kezdtetek el nevetni?
  • Eltöltöttetek néhány nyugodt pillanatot együtt? Például mikor olvastatok együtt, összebújva a kanapén?
  • Amikor elbúcsúztok, vagy köszöntitek egymást, az igazi, kellemes kikapcsolódási pillanat, vagy csak kutyafuttában történő üdvözlés?
  • Volt olyan a közelmúltban, hogy a gyerek el akart valami nagyon fontosat mondani neked, vagy egyszerűen csak csevegni szeretett volna veled?

Alakítsd ki a kapcsolatot!

A gyerekek mindent meg tudnak tanítani neked az érzelmi kapcsolatteremtésről, vagy újra tanítanak arra, amit már elfelejtettél. Azok a csecsemők például, akiknek sok ilyen kapcsolatteremtő pillanatban van részük, rövid időn belül igazi szakértőkké válnak.

Sok kisbaba remekül tud szemügyre venni, sőt, idegenekkel is jól tudnak kapcsolatot teremteni. Ha elvesztetted a képességedet az intimitásra, vagy ez sosem alakult ki igazán a gyermekkorodban, akkor a baba nem tud téged felhasználni ehhez a tevékenységhez.

Egyes családok termékeny talajt jelentenek a pozitív intenzív kapcsolatteremtő pillanatok számára, míg más családok nem. Némelyek egyszerűen leszoknak arról, hogy összejöjjenek valamilyen kellemes esemény céljából. Ez főként akkor fordul elő, amikor a gyerekek már idősebbek, és a családi otthon egyszerűen a különböző szobákban magányosan végzett tevékenységek helyszínévé válik.

Néha nagyon kevés kell ahhoz, hogy jobbra fordítsd a dolgokat. Amikor úgy érzed, leragadtatok, és nem tudtok továbblépni, jusson eszedbe a szülő-gyermek tanácsadás vagy a családterápia lehetősége.

Cikkünk megírásában Margot Sunderland Okosan nevelni tudni kell című könyve segített, mely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük