3 gyakori bőrbetegség, aminek lelki oka is lehet
Így gyógyítsd
A stressz vagy a szorongás testi tünetekben nyilvánulhat meg. A gyerek bőrbetegsége segélykiáltás is lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a szem a lélek tükre, a bőr a vészcsengője - legalábbis így tartja a pszichoszomatikus orvoslás, mely a testi tünetek és a felborult lelki harmónia kölcsönhatásait vizsgálja.

Bár a bőrbetegségek árulkodó jelei annak, hogy valami felborult odabent, cseppet sem egyszerű megállapítani, hogy a tudatalatti üzenetét közvetítik, vagy egy fizikai probléma külső megnyilvánulásai.

Hiszen a kiütéseknek számos testi okai lehetnek: gyógyszerérzékenység, gyomorrontás, ételmérgezés, anyagcserezavar, magas láz vagy irritáló vegyi anyagokkal való érintkezés is kiválthatja a tüneteket, és még ezeken túl is annyi a lehetőség, hogy külön cikket lehetne szentelni a felsorolásuknak.

Ha gyermekednél a kezelések ellenére is gyakran visszatérnek a kellemetlen bőrelváltozások, az elfojtásokkal, önképzavarral, szorongással összefüggésben álló, stresszel járó lelki viaskodásokat is felveheted a gyanúsítottak listájára.

Először azonban, mindenképp nézesd meg szakorvossal a lurkót, és kérd ki a véleményét.

Ekcéma

Az ekcéma egy elhúzódó, vissza-visszatérő bőrgyulladásos betegség, melynek számos fajtája van.

Már egész pici korban jelentkezhetnek a tünetei, ha a baba szervezetében az átlagosnál magasabb a hisztaminszint, mely érzékenyebbé teszi az allergén anyagokkal szemben. Nyugtató krémekkel, megfelelő vitaminokkal és gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek, ám ha nem jelentkezik változás, elkezdheted felkutatni a háttérben meghúzódó lelki okokat. A pszichoszomatika szerint a bőrgyulladásban megmutatkozó külső hiperérzékenység valójában a belsőt tükrözi.

Az ekcémás kiütések arra utalhatnak, hogy gyermeked fél az elszakadástól, és rendkívül érzékenyen reagál arra, ha elutasítják vagy megbántják. Ezért mások elvárása szerint tesz mindent, így elnyomja önmagát. Egy fájdalmas elszakadást követő trauma hírvivőjeként is felléphet ez a bőrbetegség, mikor a kicsi nem tudja feldolgozni, hogy elhagyták. Az ilyen gyerek alulértékeli önmagát, elszigetelődik, magába fordul. A betegség is egyfajta börtöne, hiszen, miközben legbelül vágyja a figyelmet, a szeretetet és mások közelségét, a bőrelváltozás még inkább kiszakítja a közösségből. A tudatalattija így akarja megóvni őt a további csalódásoktól.

Gyógyír

Ha gyermeked személyiségében efféle változásokat tapasztalsz, fordulj felé még nagyobb figyelemmel, építsd az önbizalmát és éreztesd vele, hogy biztonságban van. Teremts kettőtök között több fizikai kontaktust, öleld át gyakrabban, de ne vidd túlzásba a szülői védelmezést. A legjobb, ha megtanulja, hogy mások elismeréséhez és szeretetéhez nem önmaga feladásán át vezet az út.

Bőrallergia

A külső hatásokkal szemben kevésbé ellenálló, érzékeny bőrrel rendelkező lurkók, valószínűleg az érzelmi dolgokat is eltúlzott reakciókkal kezelik.

Amennyiben a kiütések felbukkanása nem hozható kapcsolatba a gyerkőc táplálkozásával vagy valamilyen hiánybetegséggel, érdemes figyelemmel követned az érzelemnyilvánításait. A bőrallergia ugyanis akkor üti fel a fejét, ha a szenzitív lélek nem talál megértésre, esetleg a környezete nem vesz tudomást sérülékenységéről. A lázongó bőrszöveten keresztül azt üzeni a tudatalatti, hogy ismerjék fel kis gazdájának törékeny érzelmi világát. A fémallergia pedig arra utalhat, hogy a gyerek nem tudja feldolgozni, ezért elutasítja az élet keménységét és rideg oldalát.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gyógyír

Folytass vele mélyebb beszélgetéseket, hogy megnyíljon, és felszínre hozza lelki bántalmait. Ne hagyd, hogy belesüppedjen az önsajnálatba, de ne is degradáld le a túlreagált gondjait. Vedd őt komolyan, valamint próbáld meg rávezetni a higgadt konfliktuskezelésre. Teremts számára kiegyensúlyozott családi légkört, melyben feloldódhat, és leküzdheti a szorongásait.

Lelki bajok kicsiknél

Még ha látszólag minden rendben is van körülöttük, a kicsiknek is lehetnek lelki bajai, melyek adott esetben testi tünetekben is megnyilvánulhatnak. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Pikkelysömör

A pikkelysömört emésztési zavarok, bizonyos gyógyszerek és fertőzések is kiválthatják, a pszichoszomatika szakértői viszont a lélek segélykiáltásaként tartják számon. Megjelenésekor általában tetten érhető egy nagyobb lelki megrázkódtatás vagy huzamosabb ideig elfojtott stresszes, zaklatott állapot. Utalhat arra, hogy a gyerek elégedetlen önmagával, rágódik belül valamin, vagy bűntudata van. Éppolyan makacs betegség, mint amilyen nehéz megszabadulni azoktól a lelki árnyaktól, melyek előidézik. Ha a csemetéd önmarcangoló típus, ne állíts elé olyan magas elvárásokat, melyeknek nem tud megfelelni. A tünetei csak akkor enyhülhetnek, ha a környezetében elfogadásra és nyugalomra talál.

Ezt is szeretjük