3 ártatlannak tűnő mese, ami erőszakra neveli a gyereket
Nem minden rajzfilm gyereknek való. Tudd meg, milyen műsorok lehetnek veszélyesebbek, mint gondolnád!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság egyre gyakrabban okoz problémát a gyerekek agresszív viselkedése. Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy ezért részben a média, ezen belül pedig különösen a filmek is okolhatók, ugyanis az erőszakos képek fokozzák az apróságok agresszióra való hajlamát. Ennek érdekében vezették be a műsorok osztályozását az életkort jelző karikákkal, azonban ezeket sem mindig következetesen használják a tévében és a mozikban.

Időnként olyan műsorokon is megtalálható a 12-es karika, ahol felesleges lenne, de több korhatár nélküli mese is akad, ami pedig minden látszat ellenére nem éppen pozitív irányban befolyásolja a gyerekek jellemfejlődését.

Tom és Jerry

Macska és egér örökös harca sokak kedvenc mesefilmje, hiszen vicces, ahogy örökösen üldözik egymást az állatok. Ami azonban az erőszakot illeti, ez a gyerekeknek szóló Tom és Jerry szinte minden részében azt mutatja be, hogyan lehet egymással kitolni, méghozzá meglehetősen erőszakos trükkökkel. Egy kellőképpen érett csemetének mindez már vicces lehet, és nem próbálja majd meg hasonló módszerekkel móresre tanítani a kistestvérét, azonban az apróságokkal nem árt óvatosabbnak lenni.

A nagy kedvenc ugyanis, ami évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend, olyan direkt módon tárja az erőszakot a gyerekek elé, hogy nem csoda, ha a kicsik azt gondolják: ez megoldás lehet a mindennapi életben is. Nem árt tehát, ha hasonló műsorokat csak veled együtt néz a kicsi, hogy a kényes részeknél hozzátehesd: mindez azért a való életben másképp működik.

Bakugan

A Bakugan egy japán mese, ami jelenleg az egyik legnépszerűbb mesecsatornán látható, joggal feltételeznéd tehát, hogy engedheted, hogy a gyerkőc nézze. A japán alkotásokkal már többször is meggyűlt azonban a szülők baja, hiszen a Dragonball és a Pokémon című sorozatoknál is bebizonyosodott, hogy ezek az alkotások nem kimondottan az európai ízlésvilágot és kultúrát tükrözik.

Az, ami a japánoknál a fiatalabb korosztálynak szóló mese, nem biztos, hogy az itthoni gyerekekre nézve veszélytelen, hiszen az ő erőszakszemléletük számos ponton eltér az európai normától. Ahogy számos japán szériában, ebben a mesefilmben is a világot elárasztó szörnyek ellen küzdenek egészen kicsi gyerekek.

Az, hogy a harcok hősei is fiatalok, még inkább erősíti az erőszakos üzenetet, hiszen, ha felnőttek vagy az állatok hadakoznak, kevésbé azonosul a gyerkőc a főhőssel, ezáltal pedig a durvaságok is kevésbé hatnak rá. A keleti meséket éppen ezért érdemes mindig fenntartásokkal kezelned: lehetőség szerint gyermeked 12 éves koráig még közösen se nézzetek hasonlót!

Miért más a mesekönyv?
Nem csupán a mesefilmek, de számos mese is tartalmaz erőszakos fordulatokat. Olvasás közben azonban nem szükséges cenzúráznod, hiszen a hallott szöveget a gyerkőc mindig a saját érettségi szintjének megfelelően képzeli el. Ezzel szemben a mesefilmek kész képet tárnak a kicsi elé, ami lehet, hogy a belső világánál jóval durvább - és végül ez a feszültség is vezethet agresszióhoz, nem csak a direkt tanulás.

Csodacsibe

Nem csak a tévével érdemes óvatosnak lenned, hiszen a mozikba is havonta újabb és újabb mesefilmek érkeznek. Ezek azonban már igencsak távol állnak az egykori hercegnős Disney-meséktől, ugyanakkor elvileg korhatárra való tekintet nélkül megtekinthetőek. Ebbe a kategóriába tartozik a rendkívül népszerű Csodacsibe című animációs film is.

Látszólag nincs többről szó, mint egy modern meséről, ahol a lúzer kiscsirkéből lesz világmegmentő hős, gyakorlatilag azonban a klasszikus meséknek már a nyomuk sem található meg ebben a történetben. Ez a film azt sugallja, hogy ma már a kicsiknek is csak az akció és a küzdelem a szórakoztató.

Pedig akadnak továbbra is olyan békés történetek, melyek anélkül mulattatják a gyerekeket, hogy a Föld veszélyben forogna, és egy fiatal kis hősnek kellene a megmentésére sietnie, különféle akciójelenetek keretei között. A Fel! és a L'ecsó is bizonyította, hogy a modern világban is lehet klasszikus emberi értékekkel szórakoztatni, és nem kell világoknak széthullaniuk másfél óra remek mulatság kedvéért.

Ezt is szeretjük