2 egészségesnek hitt fogkárosító a gyerek étrendjében
A tiéd is ezt kapja?
A szülő azt hiszi, jót tesz, ám ez sajnos csak részben igaz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyümölcsfogyasztás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni - ám a szakemberek szerint, mint mindenben, ebben is érdemes mértéket tartani, ellenkező esetben visszaüthet.

Kiderült ugyanis, hogy azoknak a gyerekeknek, akik naponta többször isznak frissen facsart gyümölcslevet, nagyobb eséllyel károsodnak a fogaik. Hasonló a helyzet az amúgy valóban egészséges almával is, aminek egyébként sokan fogtisztító hatást is tulajdonítanak - sajnos tévesen.

Gyümölcslé - a fogak ellensége

Kathy Harley, a Royal College of Surgeons fogorvosi karának dékánja arról számolt be, hogy az öt éven aluli csemeték felénél fellelhetők a fogzománc károsodásának jelei - és nemritkán korántsem az édességek hibáztathatók ezért, sokkal inkább a túlzott gyümölcsléfogyasztás áll a jelenség hátterében. Tény, hogy ezek az italféleségek rengeteg vitamint tartalmaznak, ám emellett cukorban is bővelkednek, ami köztudottan nem a barátja a fogaknak.

Harley ezért azt javasolja, hogy hetente csak egyszer kapjon gyümölcslevet a gyerek, és ezután rögtön igyon egy kis vizet is, hogy a cukor minél rövidebb ideig érintkezhessen a fogakkal. A szomjúság oltására is ez utóbbit ajánlják a szakemberek a sok szülő által preferált gyümölcslevek helyett.

Harley arra is figyelmeztette a szülőket, hogy a gyümölcslevek nem válthatják ki a gyümölcsöket, mivel a facsarás során elveszítik rosttartalmuk jelentős részét, ebben az állapotukban pedig már nem tekinthetők teljes értékűnek.

Alma: a fogorvost nem tartja távol

Ám az sem mindegy, milyen gyümölccsel kínálod meg a gyereket - például a sokak által előszeretettel idézett népi bölcsesség, miszerint napi egy alma az orvost távolt tartja, csak részben állja meg a helyét. A közelmúltban ugyanis brit kutatók arra derítettek fényt, hogy a közkedvelt gyümölcs - figyelemre méltó cukor- és savtartalma révén - legalább olyan káros lehet a fogzománcra, mint a szénsavas üdítőitalok.

Mindez különösen igaz a nemesített almafajtákra - ezeknél ugyanis még nagyobb jelentősége van az ízletességnek, ami leginkább a cukortartalom növelésével érhető el.

Megtagadnod természetesen ezt sem kell csemetédtől, hiszen több módja van annak, hogy ellensúlyozd a gyümölcs kevéssé kívánatos hatását. Fogyassza a kicsi közvetlenül étkezés előtt vagy után, illetve, ha nassként kapja, igyon utána egy pohár vizet. Étrendjében pedig építs be minél több kalciumtartalmú táplálékot - tejet, tejterméket, olajos magvakat -, a fenti ásványi anyag ugyanis semlegesíti a savakat.

Ezt is szeretjük