Milyen egy 16 gyermekes édesanya napi rutinja? Az 51 éves Jeni elárulta

Nem egyszerű feladat egy 18 fős családot menedzselni.

11969

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bárki bármit mond, az anyaság nem fenékig tejfel, ezt minden szülő tudja, akinek gyermeke van. Az anyaság rengeteg áldozattal és lemondással jár, azt jelenti, hogy a szülő mindig mások szükségleteit helyezi előtérbe, miközben erején felül gondoskodik a családjáról.

Míg sokan úgy érzik, hogy energiájukból és türelmükből egy vagy két gyermekre futja, addig vannak olyan ősanyatípusok, akik úgy érzik, sokkal több gyermekkel is képesek megbirkózni.

Sosem akart anya lenni, mégis 16 gyermeke született

Az ausztrál házaspár, Jeni és Ray Bonell 32 éve házasok, az elmúlt három évtized alatt pedig 16 gyermekük született: 9 fiú és 7 lány büszke szülei, akik közül a legidősebb 29, a legfiatalabb pedig négyéves. Amikor Jeni még csak randevúzott leendő férjével, kijelentette neki, hogy ő bizony nem akar gyermeket. A férfi ennek ellenére legalább négyet szeretett volna.

- Ray legalább négy gyermeket szeretett volna. Őrültségnek tartottam, és az kérdeztem magamtól, kinek van ennyi gyereke? A második gyermekem születése után viszont rájöttem, milyen jó dolog édesanyának lenni, így már én kértem a férjemet, hadd legyen több babánk. Az évek során hét magzatot vesztettünk el, ez is megváltoztatta a gondolkodásmódunkat és a hozzáállásunkat. Minden babát elfogadtunk, akikkel az égiek megáldottak bennünket - nyilatkozta az 51 éves édesanya a Mamamia.com-nak. 

Az édesanya számára a család és a gyerekek jelentik a mindent, miattuk - és két unokája miatt - érdemes felkelnie mindennap. Ugyanakkor azt is elmondta, mennyi áldozattal és lemondással jár ennyi gyermek felnevelése, de ők a férjével úgy érzik, ez az életük értelme, de tiszteletben tartják azoknak a véleményét is, akik erről másképp gondolkoznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Milyen egy 18 fős családban az élet? 

Az étkezés és az élelmiszer-bevásárlás nem egyszerű feladat: a heti bevásárlásuk 600 ausztrál dollárba, átszámítva nagyjából 130 ezer forintba kerül. Hetente több mint 50 liter tejet, naponta 2-3 kenyeret és 4 kiló krumplit fogyasztanak, így az édesanya nagy mennyiségű élelmiszert vásárol, ezáltal a költségvetésen is tudnak spórolni.  

Jeni a könnyen és gyorsan elkészíthető ételekre esküszik, a napi feladatokban pedig a nagyobb gyerekek is be tudnak segíteni. Bár eleinte egyedül végezte a házimunkát, később fontosnak tartották,  hogy a nagyobb lurkókat kemény munkára, alázatra neveljék, és megtanítsák nekik azt, hogy hogyan segíthetnek azoknak, akik arra rászorulnak.

11969
Fotó: Facebook/TheBonellFamily

- A nyolc vagy annál idősebb gyerekeket már bevonjuk a mindennapi feladatokba. Megtanítom a gyerekeket főzni, hogy ők is bármikor el tudják maguknak készíteni az ételt, ha kell. A házimunkák közül porszívózás, seprés, mosogatás vagy a ház körüli munkák közül választhatnak, és a szobájukat is rendben kell tartaniuk. Egy ilyen nagy családnál fontos, hogy ők is hozzájáruljanak az otthonuk működéséhez. Havi egyszer leül a család, és megnézzük, ki milyen munkát tud vállalni a háztartásban, hogy az ne ütközzön az iskolával vagy a különórákkal.

Az édesanya azt mondja, meg kell próbálnia összehangolni három különböző iskolát, a kamaszok részmunkaidős állásait, a délutáni tanulást, a gyerekek sporttevékenységeit, valamint a különórákat, miközben ő digitális tartalomkészítőként dolgozik, férje pedig villanyszerelőként keresi a napi betevőt. Ez komoly logisztikát igényel, sosem unatkoznak, de ezt a fajta mozgalmas életformát szeretik. 

A családnál naponta háromszor megy a mosógép, és a vasalás, a ruhák összehajtogatása is rengeteg időt vesz el, de ez az édesanya feladata. Azt mondja, egy ilyen nagy családnál a mosás egy folyamatos tevékenység, ami sosem ér véget. 

Milyen az élet három gyerekkel és egy feleséggel?

A háromgyermekes Pascal Campion a mindennapi életükből készített rajzokat.

Borító- és ajánlóképek: Facebook/TheBonelliFamily

Ezt is szeretjük