Segíti a zsírégetést a rákellenes ital! Mennyit igyál, ha fogyni akarsz?

A zöld tea számos egészségügyi szempontból pozitív tulajdonsága mellett fogyaszt is.

zold tea
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tea, azon belül is egyik legnemesebb fajtája, a zöld tea nem véletlenül számított, illetve számít a mai napig az egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb italnak. Már az ősi kultúrák népei is felfigyeltek jótékony hatásaira - többek közt arra, hogy fokozza az éberséget, megerősíti a testet, valamint megóv a betegségektől.

Napjaink egészségtudatos gondolkodói pedig, köszönhetően energetizáló, immunerősítő, rákmegelőző és karcsúsító tulajdonságainak, első számú kedvenccé avanzsálták.

Így készül a zöld tea!

A zöld tea alapja a többi teához hasonlóan a kínai teacserje - Camelia sinensis -, azonban utóbbiaktól eltérően egyáltalán nem fermentálják - vagyis erjesztik -, így értékes hatóanyagai nem vesznek el feldolgozása során.

A minőségi zöldtea-leveleket Kínában, illetve Japánban, Ceylonban és Indiában még mindig kézzel szedik, így megelőzik a gépek által okozott károkat, továbbá biztosítják, hogy valóban csak a megfelelő levelek és rügyek kerüljenek bele a teába.

A szüret után a zöld tea leveleit gőzölik, illetve melegítik, majd sodrással törik fel a levelek szerkezetét, felszabadítva ezáltal a bennük lévő értékes anyagokat. Ezt követi a szárítás, illetve a levelek méret és minőség szerinti osztályozása.

Felfrissít, és megóvja az egészséget

A kutatások, illetve a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy már napi két-három csésze zöld tea elfogyasztása is igen jótékony hatást gyakorol a szervezetre, felfrissít, emellett a szellemi teljesítményt és a kedélyállapotot is jelentősen javítja. Mindezt a benne található értékes ásványi anyagoknak, vitaminoknak - többek közt immunerősítő C-, B- és D-vitamint tartalmaz -, a teinnek, illetve koffeinnek, végül, de nem utolsósorban pedig polifenoljainak köszönheti.

A 20 leghatékonyabb zsírégető tea

Nézegess képeket!

Elolvasom

Utóbbiak igen erős antioxidánsnak számítanak, vagyis megkötik a szervezetben a káros szabadgyököket, így megakadályozzák a gyulladásos, illetve rákos folyamatok beindulását. A polifenolok azonban nemcsak a rákot okozó szabadgyökök számát csökkentik, hanem a szervezetben jelen lévő zsírok és rossz koleszterinek mennyiségét is, így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért is sokat tehetnek.

Karcsúsít, és élénkíti az anyagcserét

Amellett, hogy szabályozza a koleszterin-, a vérzsír-, illetve a vércukorszintet, a zöld tea más szempontból is jótékony hatással van a szervezet anyagcsere-folyamataira. Serkenti a vérkeringést, felgyorsítja az anyagcserét, emellett, mivel megemeli a szervezet hőmérsékletét, a zsírégetés hatékonyságát is növeli. Ennek köszönhető többek közt, hogy a tea a fogyókúrás piacon is igen népszerű terméknek számít. Külföldi kutatások szerint már napi két-három csészével fogyasztva is segíti a zsírégetést - különösen, ha nem feledkezel el a rendszeres mozgásról sem.

A zöld tea emellett méregtelenítő szerként is kiváló, a folyadékmennyiség önmagában, illetve a benne található vízhajtó hatású anyagok szinte átmossák a testet, aktívabb, intenzívebb munkára késztetik a veséket, melyek így sokkal hatékonyabban oldják ki a szervezetben felhalmozódott káros anyagokat.
De akkor is bátran fogyaszthatod a zöld teát, ha emésztési problémákkal küzdesz: a kesernyés, telt ízű nedű ugyanis a székrekedésnek, a puffadásnak és a görcsöknek is hatékony ellenszere. A zöld tea esetében is igaz azonban az ismert mondás, miszerint jóból is megárt a sok. Tudd meg, mennyi lehet a napi fogyasztás felső határa.

A dietetikus szemével

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen fogyást segítő teákat ajánl még a dietetikus!

Így készítsd a zöld teát!

A zöld teát érdemes 80-90 fok körüli hőmérsékleten - még mielőtt a víz forrni kezd - elkészíteni, ugyanis a túl magas hő hatására a benne található hasznos anyagok tönkremehetnek. A teából kioldódó hatóanyagok mennyiségét - többek közt a tea koffeintartalmát is - az áztatás idejével tudod szabályozni. A zöld tea három-négy perc áztatás után adja ki telt, igazi ízét, tovább viszont ne áztasd. A legjobb, ha nem filteres teát, hanem valódi tealeveleket használsz - ebben az esetben számolj két és fél-három deciliterenként egy teáskanál teakeverékkel. A teát mindig kerámia-, illetve mázas porcelán csészékbe öntsd.

Ezt is szeretjük