Az elhízás valódi oka: ezek a veszélyes molekulák állnak a háttérben
Lehet, hogy túlsúlyodért nem csak az egészségtelen táplálkozás felel?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Régóta tudjuk, hogy a szabadgyökök növelik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Egy, a Monash Egyetemen nemrégiben végzett nemzetközi kutatás tanúsága szerint azonban a szabadgyökök az elhízás - valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a nem alkoholos eredetű zsírmáj - kialakulásában is szerepet játszanak.

Hogy működnek a szabadgyökök?

A szabadgyökök olyan atomok vagy molekulák, melyek egy vagy több párosítatlan vegyértékelektronnal rendelkeznek. Károsító hatásuk abból adódik, hogy a test ép sejtjeitől veszik el a keresett elektront, ezzel felborítják annak működését, gyorsítják az öregedési folyamatot, illetve többféle krónikus betegség kialakulásának esélyét növelik. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz a szabadgyökök működéséről és arról, hogy milyen módszerekkel védheted ki a támadásukat.

A szabadgyökök és az elhízás

A szabadgyökök tehát úgynevezett reaktív oxigéngyökök, amik harcot vívnak bizonyos enzimekkel, így például a protein tirozin foszfatázokkal. Ez utóbbiak jelátviteli útvonalat szabályoznak, illetve olyan sejtes folyamatokban játszanak szerepet, mint sejtnövekedés és -differenciálódás. Mivel működésük a szabadgyökök hatására zavart szenved, egy pusztító folyamat indul meg a májban, amely többek között elhízáshoz vezet.

- Most először sikerült bizonyítani, hogy a szabadgyökök inaktiválják a májban a protein tirozin foszfatázokat. Ezzel pedig elősegítik a nem alkoholos eredetű zsírmáj, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulását - mondta Tony Tiganis.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj hatása

A májban építés és lebontás zajlik: itt termelődnek és szervezet helyes működéséhez nélkülözhetetlen véralvadási faktorok és fehérjék. A máj lebontja az elhasználódott fehérjéket és a káros anyagokat. A szabadgyökök károsító hatására kialakuló nem alkoholos eredetű zsírmáj eredményeképpen azonban romlik a máj méregtelenítő funkciója, de zavart szenved a szénhidrát-anyagcsere és a hormonműködés is. Mindebből adódóan elhízás - valamint a 2-es típusú cukorbetegség - alakulhat ki.

Mit tehetsz a szabadgyökök ellen?

Annak érdekében, hogy minél jobban megóvd szervezeted a káros szabadgyököktől, többek között hanyagolnod kell a dohányzást és a túlságosan feldolgozott, adalékanyagokban bővelkedő élelmiszereket. Fogyassz helyettük antioxidáns - szabadgyökellenes - hatású vitaminokban gazdag friss zöldségeket, gyümölcsöket. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz a legerősebb antioxidáns vitaminokról!

Ezt is szeretjük