Kenyér helyett: tele van rosttal, segíti a fogyást és sokáig eltelít a zöldségkenyér
A cukkinis lepénykék mártogatósnak, magában ropogtatva vagy szendvicsalapként is megállják a helyüket.

GettyImages-985720310
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az életmódváltás során sokan nem tudják, mivel válthatnák ki a fehér kenyeret, ami a vércukorszintre gyakorolt étvágynövelő hatása miatt nem tesz jót sem az egészségnek, sem a fogyókúrának, így érdemes lehet helyette más alternatívát keresni.

Az egészségesnek mondott lisztek, mint például a tönkölybúzaliszt, a rozsliszt, mandulaliszt vagy akár a zabliszt remek megoldást jelentenek, hiszen vitaminokat, ásványi anyagokat és rengeteg rostot tartalmaznak, amelyek amellett, hogy hosszasan eltelítenek, az emésztésnek, ezáltal a fogyókúrának is jót tesznek, ugyanakkor magas kalóriatartalommal bírnak, így nem mindegy, mennyit fogyaszt belőle az ember. 

Kalóriaszegény zöldségkenyér

Ha kalóriaszegény finomságra vágysz, amelynek elkészítése mellesleg a pénztárcát is kíméli, remek választás a zöldségkenyér. Egy nagy adag több napig kitart, és mártogatósokhoz, szendvicsalapnak, vagy csak úgy, magában ropogtatva is finom nassolnivalóként szolgál.

GettyImages-1208139419

Paleo cukkinis zöldségkenyér

Hozzávalók:

  • 3 darab cukkini
  • 3 darab répa
  • Egy nagy fej hagyma
  • Egy kis tál napraforgómag
  • Egy kis tál őrölt lenmag
  • Egy kis víz és olaj a formázáshoz
  • Egy kiskanál tengeri só.

A cikk az ajánló után folytatódik

Elkészítés:

A cukkinit nem szükséges meghámozni, a répának viszont jót tesz, ha megszabadulsz a kesernyés héjától. Nagy lyukú reszelőn reszeld le a cukkinit, valamint a répát, majd külön turmixgépben őröld durvára a meghámozott és felszeletelt hagymát, és keverd őket össze egy fakanál segítségével. A napraforgómagot pépesítsd össze a turmixgépben, majd a lenmagliszttel együtt add a cukkinis alaphoz. Önts rá körülbelül egy deci hideg vizet, két evőkanál olívaolaját és ízesítsd egy kiskanál tengeri sóval. 

Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd oszlasd el rá egyenletesen a ragacsos masszát, nagyjából 3-4 mm-es vastagságban, majd melegítsd fel a sütőt 145 fokra. Óvatosan süsd meg a massza egyik, majd másik oldalát mindaddig, amíg teljesen ki nem száradt, és nincs már ragadós része.

Ha kihűlt, szeleteld egyenlő nagyságú részekre, és már fogyaszthatod is. Légmentesen zárd le, és tárold a hűtőben, így napokig, hetekig is eláll.

Még több zöldségkenyér

A zöldségkenyér, angolul veggie bread magvakból, nyers zöldségfélékből és fűszerekből készült, tortillaszerű lepény vagy kréker, ami remek alternatíva lehet azoknak, akik el szeretnék hagyni a fehér kenyeret az étrendjükből, vagy már unják a sima, teljes kiőrlésű változatot.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük