Miért hizlal, ha túlzásba viszed az edzést? 5 hiba, amitől hatástalan lesz
Becsületesen edzel, de hetek óta nincs szemmel látható eredmény? Ez lehet az oka.

GettyImages-1140559735
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendszeres edzés elengedhetetlen az egészségünk megőrzése, az állóképesség növelése, valamint az elhízás elkerülése szempontjából, de a tónusosabb alak és formásabb izmok elérése érdekében is érdemes beiktatni a testmozgást, valamint a súlyzós edzéseket a mindennapokba.

Hosszú távon minden mozgás eredményre vezet, ám nem mindegy, mennyit edzel. Ajánlások szerint a heti 150 perc mérsékelt intenzitású edzés, azaz öt napon át 30 perc vagy két és fél órányi intenzív edzés az ideális egy átlagos felnőtt számára. Persze heti három-négy alkalommal is igazán látványos izomtömeg-növekedést érhetsz el. Az erősítő edzések - súlyzózás, saját súllyal végzett gyakorlatok - esetében 45-60 perc az általános. Az intervallum- és kondicionáló edzésekből többnyire 30 perc is elég, míg az aerob tréningek akár 60 percesek vagy hosszabbak is lehetnek. Ilyenkor a folyamatosan érkező terhelés miatt a test nem indítja be az izmok lebontását, és folyamatosan zajlik a sok kalória felhasználásával járó gyógyulás is.

Miért nem jó, ha túlzásba viszed az edzést?

A feszültség és a stressz levezetésére is a legjobb módszer az edzés, noha voltaképp az edzés maga is egyfajta stresszhelyzet, amely komoly terhelést ró a szervezetre, ezért elengedhetetlen a regenerálódás. 

GettyImages-1226487583

Ha túl gyakran és túl sokat edzel

Vannak, akik teljesen megszállottan edzenek, és nem hagynak időt az izmok pihentetésére. A túledzettség legjellemzőbb tünetei a magas pulzusszám, izomfájdalom, ingerlékenység, energiaszint-csökkenés, teljesítménycsökkenés, alvászavar, de hirtelen testsúlygyarapodás is felléphet attól, ha valaki folyamatosan stresszben tartja a szervezetét. A stressz ugyanis beindítja a szervezet zsírraktározó funkcióit, és tartalékként felhalmozza, mintegy védekezésként, hogy a jövőre nézve elegendő energiatartaléka legyen. Stephanie Mansour személyi edző szerint az edzés intenzitásának kis lépésekben történő növelése összességében jobb a testnek, mint a túl hirtelen és túl sok edzés. A regenerálódás hiányában az izmok, ízületek apró sérülései egyre csak növekednek, így nagyobb lesz a sérülésveszély is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha mindig ugyanazokat az izmokat dolgoztatod meg

Mivel helyi zsírégetés nem létezik, teljes alakot megmozgató, változatos gyakorlatokra van szükség. De ahogy az egyoldalú edzésmódszerhez, úgy a könnyű gyakorlatokhoz is hamar hozzászokik a szervezet, és már nem jelent kihívást az izmoknak, amik ezáltal nem fejlődnek tovább. Érdemes mindennap más izomcsoportot megdolgoztatni és az edzéstípusokat, valamint az ismétlésszámokat is változtatni. A kardiózás remekül fogyaszt, ugyanakkor a súlyzós gyakorlatok azok, amelyekkel formás alakot varázsolhatsz magadnak. 

Ha a nyakaddal kompenzálod a gyakorlatokat

A huszadik hasprésnél könnyen azon kaphatod magad, hogy nem izomból dolgozol, hanem a nyakaddal és vállaiddal próbálsz előremozdulni, így voltaképp helytelen és hatástalan a gyakorlat, amit végzel, és még a gerincednek is árthatsz ezzel, a porckorongok is sérülhetnek. Ha azt tapasztalod, hogy a hasprés során elkezd fájni a nyakad, az minden bizonnyal a helytelen kivitelezésnek lesz köszönhető. 

GettyImages-1215930960

Túl sok pihenőidő

Nem véletlenül mondják azt, hogy az edzés egy-egy sorozata között 30-60 másodperces pihenőszakaszok váltsák egymást. Amennyiben a gyakorlatok között több percig pihensz, esetleg kitalálod, hogy addig kiteregetsz, a bemelegített izmok azonnal visszahűlnek, és kezdheted újra az egészet.

Legyen egy terv!

Ahhoz, hogy rövid időn belül eredményeket érj el, érdemes személyi edzővel elvégeztetned egy állapotfelmérést, amely alapján az edző személyre szabott edzéstervet készít neked. Érdemes megtervezni az edzés menetét, azt, hogy milyen izmokat szeretnél megdolgoztatni, és ezt milyen gyakorlatokkal teheted meg. Nem beszélve arról, hogy a személyi edző megmutatja és elmagyarázza, hogyan kivitelezheted helyesen a gyakorlatokat, amiket aztán otthon is végezhetsz. Pár héttel később már nagyobb súlyokkal és magasabb ismétlésszámmal tornázhatsz a fejlődés érdekében. 

4 hetes kezdő edzésterv

A zsírégetés záloga ugyan a kardioedzés, de az izomépítéshez szükség van erősítő jellegű edzésekre is. Az izomépítés pedig fontos, mert ezáltal nemcsak az egész test lesz tónusosabb, de ugyanakkor a zsírégetés mértéke is fokozódik.

Borító -és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük