Mikor fizeti a tb a hasplasztikát? Ebben a három esetben ingyen is kérhető
Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy ingyen igényelhesd a korrekciós műtétet?

GettyImages-586076434
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A plasztikai műtétek remek lehetőséget kínálnak a szépülni vágyó, önbizalomhiányban szenvedő pácienseknek, ugyanakkor a magyarok többségének nincs arra pénze, hogy - legyen szó mellnagyobbításról vagy kötényhasplasztikáról - egy ilyen, többszázezres beavatkozást saját zsebből finanszírozzon.

Nagy fogyás után az ember bőre elveszti feszességét, és megereszkedik, főként, ha a fogyás nem apránként, fokozatosan történik. Ilyenkor a bőr rugalmas rétegeinek nincs ideje arra, hogy kövessék a megváltozott alakot, így többletbőr keletkezik.

Mikor állja a tb a hasplasztikát?

Az OEP bizonyos esetekben és szigorú feltételekkel finanszírozza a helyreállító műtétet, három esetben ingyen is kérhető a beavatkozás.

GettyImages-672129752

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott plasztikai műtétre kizárólag orvosilag indokolt esetben lehet jelentkezni. Az ingyenességre való jogot minden esetben szakorvosok döntik el a dokumentációt és szakértői véleményt figyelembe véve. Tb-támogatással azoknak a helyreállító műtétei kérhetők, akik valamilyen veleszületett rendellenességgel, például nyúlszájjal, összenőtt vagy hiányzó ujjakkal, fülkagylóval születtek, de van lehetőség égések, műtéti és baleseti hegek ingyenes korrekciójára is. A nagy fogyás utáni bőrfelesleget eltávolító, ingyenes műtéthez az alábbi szabályoknak kell megfelelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a műtétre jelentkező páciens kezdő testtömegindexe, azaz a BMI-je 35 felett volt, és az minimum tíz egységgel csökkent, illetve ha BMI-je 45 felett volt, és az 12 egységgel csökkent, valamint ha a súlyát legalább fél éve tartja. 

A BMI képlete: A testsúly (kg) osztva a méterben megadott testmagasság négyzetével. 

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha egy nő 170 centiméter magas és 120 kiló, akkor a BMI-je 41,5, ami megfelel az első feltételnek, és akkor a másodiknak, ha legalább 90 kilóra lefogy. 

GettyImages-932154798

Hova fordulj segítségért?

A lakcím szerint területileg illetékes kórház plasztikai sebészeti osztályához lehet fordulni kizárólag háziorvosi beutalóval, ami tartalmazza a kiindulás legmagasabb súlyát és fogyás nagyságát. 

Kizáró ok

Az ingyenes hasplasztikát véralvadási zavarokkal küzdők és súlyos betegségben szenvedők nem kérhetik, de ezek a kockázatok nem csak az ingyenes ellátást akadályozzák természetesen.

A legjobb edzés hasi hízás ellen

Próbáld ki az alábbi húszperces Tabata-edzéssort. A Tabata is egyfajta szakaszos edzés, amelyben húsz másodperces intenzív mozgást mindig tíz másodperc pihenés követ. Az alábbi gyakorlatok biztosan megdolgoztatják az egész testet.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük