Soha többet nem hízol vissza: mutatjuk a tudósok által kifejlesztett, végleges súlycsökkentő módszert
Mindenkinél működik ez a lehetőség.

nagykep?cikkid=170098&kep=kutato-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éhség gyakran a diéta legnehezebb része, ráadásul a visszahízásban is rendkívül nagy szerepe van. 

Dán kutatók szerint létezik módszer arra, hogy véglegesen kordában tartsd az étvágyadat, és ezzel tartóssá tedd a fogyókúra eredményét.

Hogyan lehet elkerülni a jojó-effektust?

A kutatók húsz elhízott ember hormonszintjét követték nyomon egy több mint egyéves periódus során. Ennek első részeként az alanyok két hónapon keresztül villámdiétáztak, azaz erősen csökkentett kalóriamennyiséget vittek be. Ezzel átlagosan súlyuk 13%-át adták le, ami esetenként a tíz kilót is meghaladta. Ezután következett a fogyás véglegesítése.

A résztvevők egy éven keresztül egy súlymegtartó étrendet követtek, melynek annyi megkötése volt, hogy a napi szükséges kalóriamennyiséget nem haladhatták meg.

A kutatás kimutatta, hogy a testükben az éhségért felelős ghrelin hormon szintje az első két hónapos periódus után 23%-kal emelkedett. Ez a szervezet egy túlélő reakciója, mely a fogyás után megnöveli az étvágyat, hogy vissza tudja szerezni a tartalékait. Később ebben az egy év leteltével fokozatos változás állt be: a résztvevők ghrelinszintje a kísérlet megkezdése előtti értékhez képest 7%-ot csökkent.

A ghrelinszint beállásával párhuzamosan a jóllakottságot szabályozó GLP-1 és PYY3-36 hormonok is követték a változást, azaz a fogyókúrázók hamarosan kevesebb étellel laktak jól. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a résztvevők szervezete alkalmazkodott az új súlyukhoz, és ennek az állapotnak a fenntartásához igazította a hormontermelést is.

Az eredmények szerint a fogyás bármilyen diétával tartóssá tehető, ha utána egy éven keresztül sikerül az új testsúlyt beállítani egy súlymegtartó étrend segítségével.

Ezt is szeretjük