Milyen joghurtot ne válassz, ha fogyni szeretnél?
Ez a baj a gyümölcsössel
A joghurt egészséges, de nem mindegy, milyet eszel.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Banános, erdei gyümölcsös, fahéjas, krémes vanília - és még tovább sorolhatnánk. Nagyon sokféle joghurttal lehet találkozni a boltok polcain, ám nem mindegy, hogy milyet választasz az egészséged és a fogyókúrád szempontjából.

A következőkben eláruljuk, hogy miért nem szabad gyümölcsös változatot venni, ahogyan azt is, miként lehet változatossá tenni a joghurtfogyasztást.

Emésztésserkentő joghurt

Az élőflórás, más néven probiotikus natúr joghurtban található lactobacillusok, a streptococcusok vagy a bifidobacteriumok a vastagbélbe kerülve fejtik ki jótékony hatásukat. Nem véletlen, hogy a savanyított tejtermékeket - mint a kefir vagy a túró - előszeretettel ajánlják a dietetikusok a fogyni vágyóknak.

A joghurt javítja az emésztést, megszünteti a puffadást, illetve az abból fakadó kellemetlen közérzetet, méregteleníti a szervezetet, és segít a bélflóra egyensúlyának helyreállításában is - ez például egy rövidebb antibiotikum-kúra után is nagyon hasznos.

Kalciumtartalma révén csökkenti a zsírsejtek raktározó képességét, de érdemes a vitamintartalmát is megemlíteni, amely az immunrendszer erősítésében játszik szerepet. Egyszóval a joghurt karbantartja az anyagcsere-folyamatokat, ezért érdemes naponta két kis dobozzal is elfogyasztani, csak az nem mindegy, hogy milyen fajtát választasz.

Ilyet válassz!

A gyümölcsös joghurtok bár talán finomak, korántsem tesznek jót a szervezetnek. Ezek a termékek a legtöbbször nem egészséges, friss gyümölcsből készülnek, hanem valamilyen pépes és cukros anyagból, amely lassítja az anyagcserét, roncsolja a fogakat, és sajnos a vércukorszintet is csúnyán megdobhatja.

Joghurtból mindig az élőflórás natúr joghurtot érdemes választani, azon belül is olyat, amelyik nem tejporból készül - ezt az összetevőknél könnyen ellenőrizheted. Az ár-érték arány ebben a tekintetben eléggé szembetűnő, ugyanis minél rövidebb ideig áll egy joghurt, annál magasabb az árfekvése.

Salaktalanítás

A szervezetben felgyűlt salakanyagok meggátolhatják a túlsúly leadását, ezért érdemes tenni ellenük!

Mégsem szabad, hogy csupán ez határozza meg a választásodat, hiszen a hosszú tárolási idő alatt a jótékony mikroorganizmusok egy része is megsemmisül. Nem érdemes tehát előre bevásárolni joghurtból, inkább mindig aktuálisan és frissen célszerű beszerezni az árut.

Így dobd fel!

Ha a natúr joghurtot önmagában íztelennek érzed, magvakkal és friss gyümölccsel egyszerűen feldobhatod, de édesítőszerrel és cukorral semmiképpen ne vegyítsd.

Ha bogyós gyümölcsökkel kevered, az olyan, mintha gyümölcsjoghurtot vennél a boltban, mindenféle ízfokozó és adalékanyag nélkül, azaz teljesen természetesen. Íme, egy recept, amit mindenképpen érdemes kipróbálni. Sőt, ha bevállalós vagy, akár otthon is készíthetsz natúr joghurtot.

Ezt is szeretjük