Durván belassul a fogyás: a rossz diétától éhező üzemmódra vált a test
A radikális túlzások nem vezetnek jó eredményre.

ehseg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúra kudarcával kapcsolatban gyakran előkerül, hogy valakinek azért nem sikerül leadni a plusz kilókat, mert a szervezete éhező üzemmódra váltott. Ezzel kapcsolatban azonban gyakran tévhitek fogalmazódnak meg.

Elmondjuk, hogyan törekszik ténylegesen a test a túlélésre, és miként akadályozza a valóságban az éhezés a fogyást!

Éhező üzemmód

Amikor az éhező üzemmódról van szó, a legtöbben egy olyan mechanizmusra gondolnak, amely a szervezetben az életben maradás érdekében aktiválódik. Ha valaki nem eszik eleget - túl szigorú diétát követ például -, akkor a teste csökkenti az energiafelhasználást, és még inkább ragaszkodik a zsírtartalékokhoz, azaz éhező üzemmódra vált, amitől képtelen fogyni. Akadnak, akik egyenesen úgy gondolják, hogy ebben az állapotban a test pánikszerűen tartalékolni kezd, így amit csak elfogyaszt az illető, abból mindből zsír lesz, így az éhezés gyakorlatilag hízáshoz vezet. Ez azonban nem fedi a valóságot.

eszik

A test nem tud a semmiből energiát termelni, a zsír pedig tartalékolt energia. A szervezet puszta túléléséhez szükséges folyamatok, mint a testhőmérséklet termelése, a légzés izmainak mozgatása, sőt, az agy működése is kalóriákat emésztenek fel. Ezeket csakis bevitt táplálékból vagy saját tartalékból tudja fedezni az ember. Ha tehát nem jut elegendő ételhez, fogyás következik be.

Ezt az úgynevezett minnesotai éhezési kísérlet is alátámasztotta, melynek során azt próbálták kideríteni önkéntesek segítségével, hogyan lehetne a háborús élelmiszerhiány miatt éhezők helyzetén javítani, és milyen változások játszódnak le a táplálék nélkül szenvedő testben. A résztvevők a radikálisan alacsony bevitel és a rendszeres mozgás hatására egytől egyig csontsoványra fogytak, a testzsírszázalékuk 5%-ra csökkent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hallhatsz olyat is, hogy a fogyás leállását az anyagcsere lassulásával hozzák összefüggésbe, azt gondolva, hogy a test ilyen módon próbál kalóriákat spórolni. Kétségtelen, hogy az éhezési kísérlet résztvevői esetében mintegy 40%-kal csökkent a kalóriafelhasználásuk, ez azonban elhanyagolható mértékben függött csak össze azzal, hogy a testük az anyagcsere lassításával alkalmazkodni próbált. Az kalóriaigény csökkenésének hátterében a fő bűnös az izomtömeg elvesztése volt.

Az izomszövet fenntartásához a szervezetnek sok kalóriára van szüksége, így az éhezés során ezt a test gyorsan elbontja, hogy kalóriákat takarítson meg. A rossz diéta ilyen módon valóban a kalóriaszükséglet visszaeséséhez, majd ezen keresztül visszahízáshoz vezet, ezért azonban nem az éhező üzemmód felel, hanem az izomtömeg csökkenése.

Hogyan lehet visszafogni a hízáshajlamot?

Létezik 11 olyan tápanyag, melyek akkor is képesek segíteni megőrizni a karcsúságot, vagy lefogyni, ha egyébként hízásra hajlamos géneket örököltél. Megmutatjuk, milyen ételekből kellene többet fogyasztanod, hogy bevidd őket!

Az éhség nem fogyaszt

Szintén tévhit, hogy egy diétának éhezéssel kell járnia, hiszen amikor kalóriadeficit jön létre, akkor a test feltétlenül éhséggel reagál rá. Valójában a szervezet számára a jóllakottságról különböző hormonok felszabadulása jelez vissza, ehhez pedig hozzájárul az, hogy milyen mennyiségű, milyen ízű, milyen állagú ételt viszel be. A jól kiválasztott fogyókúrás ételek anélkül is laktatóak, hogy sok kalóriát vinnél be velük. Ezek rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy éhezés nélkül szabadulj meg a feleslegtől. 

A folyamatos éhséggel járó diéták ráadásul jellemzően kevésbé hatékonyak, hiszen a kellemetlen érzésnek nagyon nehéz ellenállni. Ha pedig folyamatos nassolással megszeged az étrended, akkor az látványosan rosszabb eredményekre vezet majd. Általában a tudatosság nélkül elfogyasztott rágcsálnivalók is hozzájárulnak ahhoz, hogy valaki tévesen az éhező üzemmód számlájára írja a kudarcot, hiszen számára úgy tűnik, hogy rengetegszer éhes, mégsem képes fogyni.

Ezt is szeretjük