Bébiétel-diéta: mit mond a szakértő a fogyókúrás étrendről?
Vajon a bébiételt gond nélkül fogyaszthatják túlsúlyos felnőttek? Vagy veszélyes lehet?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán te is hallottál már a bébiétel-diétáról, mely a hírek szerint a hollywoodi sztárok körében is nagy népszerűségnek örvend. A különös fogyókúrás étrendet összefüggésbe hozták már többek között Jennifer Aniston nevével is.

A diéta megalkotója Tracy Anderson személyi edző, aki nem ismeretlen a tengerentúli hírességek körében. De vajon mit mond a diétáról egy táplálkozási szakértő? Jeanne Gazzaniga-Moloo a WebMD-nek nyilatkozott.

Így működik a bébiétel-diéta

A diéta rendkívül egyszerű: az apró üvegekben lévő pépes étellel helyettesíthetőek a nap során a nagyobb kalóriatartalmú táplálékok. Ahelyett, hogy valódi ételt készítenél vagy vennél magadnak, csak kibontasz egy üveg bébiételt. Az igazán elszántak minden étkezést ezzel helyettesítenek, ám legtöbben csak napi egy-két alkalommal fogyasztanak a babáknak készült táplálékból.

Mivel egy üveg jellemzően 50-100 kalóriát tartalmaz, egy-egy étkezéshez több üveget is ki kell bontanod. A diéta azonban értelemszerűen csak akkor működhet, ha odafigyelsz a megfelelő napi kalóriabevitelre.

A babáknak készült pépes ételek előnye, hogy jellemzően adalékanyag-, illetve tartósítószer-mentesek, valamint alacsony zsír-, cukor-, és sótartalommal bírnak. Ebből a szempontból ideális diétás ételnek tűnhetnek.

Mit mond a szakértő az étrendről?

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a bébiételek babáknak készültek, nem túlsúlyos felnőtteknek. Ezekből a pépes táplálékokból hiányzik a rost, a kalcium és a D-vitamin.

Mint az Amerikai Dietetikus Szövetség szóvivője, Jeanne Gazzaniga-Moloo mondja, a legtöbb felnőtt csak pár napig, legfeljebb egy hétig tolerálja a bébiétel-diétát, vagyis az hosszú távon nem folytatható.

További veszélye, hogy hiányzik a diétából a rágás öröme, valamint az apró üvegekben lévő pép alacsony kalóriatartalma miatt könnyen vezethet túlevéshez - hiszen egy étkezés alkalmával többet is el kell fogyasztanod.

Jeanne Gazzaniga-Moloo azt javasolja, hogy bébiétel-diéta helyett inkább fogyassz nyers reszelt almát vagy sárgarépát, illetve más zöldséget, gyümölcsöt. Így nem marad ki életedből a rágás öröme, és az emésztéshez nélkülözhetetlen növényi rostokat viszel be a szervezetedbe. Nem mellékesen pedig olcsóbban is jössz ki.

Ezért fontosak a rostok!

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg a dietetikust a rostok táplálkozásban betöltött szerepéről!

Ezt is szeretjük