A legmeglepőbb zsírégetők, amikről talán nem is hallottál
Nem csak drága fogyasztó-szerekkel érhetsz el látványos eredményt.

Dia

 	Mángold 	Bár íze a spentótéra emlékeztet, valójában a répafélék családjába tartozik. A mángold amellett, hogy kalóriát alig tartalmaz, gazdag olyan értékes vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a K-, C-, E-vitamin, a mangán, a magnézium és a réz. Magas rosttartalma és vízhajtó tulajdonsága miatt a fogyókúrád alatt is jó szolgálatot tehet.

Mángold

Bár íze a spentótéra emlékeztet, valójában a répafélék családjába tartozik. A mángold amellett, hogy kalóriát alig tartalmaz, gazdag olyan értékes vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a K-, C-, E-vitamin, a mangán, a magnézium és a réz. Magas rosttartalma és vízhajtó tulajdonsága miatt a fogyókúrád alatt is jó szolgálatot tehet.

Dia

 	Rebarbara 	A rebarbara nemcsak A-, B- és C-vitamint, kaliumot és magnéziumot tartalmaz, de rengeteg rostot is, így elősegíti az emésztést és a bélműködést, ráadásul méregtelenítő hatása is közismert. Remek kompót, puding vagy torta készíthető belőle, így az édesség utáni vágyadat is csillapíthatod rebarbarával.

Rebarbara

A rebarbara nemcsak A-, B- és C-vitamint, kaliumot és magnéziumot tartalmaz, de rengeteg rostot is, így elősegíti az emésztést és a bélműködést, ráadásul méregtelenítő hatása is közismert. Remek kompót, puding vagy torta készíthető belőle, így az édesség utáni vágyadat is csillapíthatod rebarbarával.

Dia

 	Kalcium 	Bármilyen meglepő, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a kalcium elengedhetetlen a sikeres fogyókúrához, ezért a korábbi nézetekkel ellentétben igenis ajánlott a diéta ideje alatt alacsony zsírtartalmú, kalciumban gazdag tejtermékeket fogyasztanod.

Kalcium

Bármilyen meglepő, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a kalcium elengedhetetlen a sikeres fogyókúrához, ezért a korábbi nézetekkel ellentétben igenis ajánlott a diéta ideje alatt alacsony zsírtartalmú, kalciumban gazdag tejtermékeket fogyasztanod.

Dia

 	Radicchio 	Ez a hazánkban még kevésbé ismert olasz káposztaféle igazi különlegessége lehet a kiegyensúlyozott étrendnek. Színpompás, márványszerű levelei nemcsak vitaminokat és ásványi anyagokat, például kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaznak, de rengeteg rostot is, így, ha szeretnél fogyni és jót enni, készíts egy radicchio-salátát.

Radicchio

Ez a hazánkban még kevésbé ismert olasz káposztaféle igazi különlegessége lehet a kiegyensúlyozott étrendnek. Színpompás, márványszerű levelei nemcsak vitaminokat és ásványi anyagokat, például kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaznak, de rengeteg rostot is, így, ha szeretnél fogyni és jót enni, készíts egy radicchio-salátát.

Dia

 	Földimogyoró 	Mivel többnyire pörkölt, sózott formában találkozhatsz vele, a földimogyróról talán nem is gondolnád, hogy egészséges étel. Pedig ésszerű mértékben fogyasztva segti az emésztést, nedvesíti a beleket, és megnyugtatja a gyomrot is.

Földimogyoró

Mivel többnyire pörkölt, sózott formában találkozhatsz vele, a földimogyróról talán nem is gondolnád, hogy egészséges étel. Pedig ésszerű mértékben fogyasztva segti az emésztést, nedvesíti a beleket, és megnyugtatja a gyomrot is.

Dia

 	Burgonya 	A krumpli szintén azok közé a szavak közé tartozik, melyek hallatán a fogyókúrázókat kiveri a víz. Pedig, ha nem bő olajban sütöd, hanem főzöd, párolod, esetleg grillezed, a krumpli egy laktató, energiát adó, emésztésserkentő finomság lehet.

Burgonya

A krumpli szintén azok közé a szavak közé tartozik, melyek hallatán a fogyókúrázókat kiveri a víz. Pedig, ha nem bő olajban sütöd, hanem főzöd, párolod, esetleg grillezed, a krumpli egy laktató, energiát adó, emésztésserkentő finomság lehet.

Dia

 	Licsi 	Az egzotikus gyümölcsöt már hazánkban sem lehetetlen beszerezni, nagyobb bevásárlóközpontokban vagy piacokon te is hozzájuthatsz a kemény héjú, fehér húsú gyümölcshöz. A licsit elsősorban magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes fogyasztanod, de fogyókúrás szempontból vízhajtó tulajdonsága sem elhanyagolható.

Licsi

Az egzotikus gyümölcsöt már hazánkban sem lehetetlen beszerezni, nagyobb bevásárlóközpontokban vagy piacokon te is hozzájuthatsz a kemény héjú, fehér húsú gyümölcshöz. A licsit elsősorban magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes fogyasztanod, de fogyókúrás szempontból vízhajtó tulajdonsága sem elhanyagolható.

Dia

 	Angol mustár 	A karakteres ízű ételízesítőről egy oxfordi tanulmány kimutatta, hogy fogyasztása után egy-két órával akár 15%-kal is megnövelheti az emésztés hatékonyságát. Így, ha nem tudsz ellenállni egy szelet marhahúsnak, mindenképpen kanalazz mellé egy adagot az emésztéskönnyítő angol mustárból is.

Angol mustár

A karakteres ízű ételízesítőről egy oxfordi tanulmány kimutatta, hogy fogyasztása után egy-két órával akár 15%-kal is megnövelheti az emésztés hatékonyságát. Így, ha nem tudsz ellenállni egy szelet marhahúsnak, mindenképpen kanalazz mellé egy adagot az emésztéskönnyítő angol mustárból is.

Dia

 	C-vitamin 	A pár száz forintos vitamin nemcsak abban segít, hogy leküzdd az influenzaszezont, de, mivel a szervezet szinte összes zsírbontó folyamatában részt vesz, a súlyvesztést is megkönnyítheti. 	Kapcsolódó cikk: 	A legerősebb zsírégető vitamin »

C-vitamin

A pár száz forintos vitamin nemcsak abban segít, hogy leküzdd az influenzaszezont, de, mivel a szervezet szinte összes zsírbontó folyamatában részt vesz, a súlyvesztést is megkönnyítheti.

Kapcsolódó cikk:
A legerősebb zsírégető vitamin »

Dia

 	Vas 	Az univerzum leggyakoribb elemeinek egyike elengedhetetlen a zsírbontó folyamatok működéséhez, sőt, a kóros elhízás hátterében is állhat a vashiány. A nők számára egyébként is elengedhetetlen nyomelemet tabletta formájában is pótolhatod, de az osztrigában, a kagylóban és a hüvelyesekben is sok vas van. 	Kapcsolódó cikk: 	Extra erős zsírégetők: így fogyj jóddal és vassal! »

Vas

Az univerzum leggyakoribb elemeinek egyike elengedhetetlen a zsírbontó folyamatok működéséhez, sőt, a kóros elhízás hátterében is állhat a vashiány. A nők számára egyébként is elengedhetetlen nyomelemet tabletta formájában is pótolhatod, de az osztrigában, a kagylóban és a hüvelyesekben is sok vas van.

Kapcsolódó cikk:
Extra erős zsírégetők: így fogyj jóddal és vassal! »

Dia

 	Koriander 	A koriandert már az ókori görögök is emésztésjavító, salaktalanító gyógynövényként tartották számon. Illóolajai nyugató, vízhajtó, puffadásgátló hatásúak, segítik az emésztőnedvek termelődését, ráadásul egy tanulmány szerint a koriander olyan erősen méregtelenítő hatású, hogy még a szervezetben lerakódott higany kimosására is képes.

Koriander

A koriandert már az ókori görögök is emésztésjavító, salaktalanító gyógynövényként tartották számon. Illóolajai nyugató, vízhajtó, puffadásgátló hatásúak, segítik az emésztőnedvek termelődését, ráadásul egy tanulmány szerint a koriander olyan erősen méregtelenítő hatású, hogy még a szervezetben lerakódott higany kimosására is képes.

Dia

 	Lenmag 	A lenmagból hidegen sajtolt lenolajból már egyetlen teáskanál fedezi a szervezet számára szükséges omega-3 zsírsavakat. Mivel ezeket a jó zsírokat a tested nem tudja maga előálltani, neked kell ügyelned rá, hogy mindig elegendőt fogyassz.

Lenmag

A lenmagból hidegen sajtolt lenolajból már egyetlen teáskanál fedezi a szervezet számára szükséges omega-3 zsírsavakat. Mivel ezeket a jó zsírokat a tested nem tudja maga előálltani, neked kell ügyelned rá, hogy mindig elegendőt fogyassz.

Dia

 	Petrezselyem 	A petrezselyemben található mangán a méregtelenítő folyamatok nélkülözhetetlen kelléke, emellett a petrezselyem nemcsak a gyomor és a bélrendszer, de az összes kiválasztó szerv működését elősegíti.

Petrezselyem

A petrezselyemben található mangán a méregtelenítő folyamatok nélkülözhetetlen kelléke, emellett a petrezselyem nemcsak a gyomor és a bélrendszer, de az összes kiválasztó szerv működését elősegíti.

Dia

 	Paszternák 	Bár külsejében hasonlít a fehérrépához, a rostban gazdag paszternák íze sokkal erőteljesebb. A paszternák nemcsak a beleket tisztítja meg a lerakódott salakanyagoktól, de magas kalciumtartalma miatt erős vízhajtó hatása is van.

Paszternák

Bár külsejében hasonlít a fehérrépához, a rostban gazdag paszternák íze sokkal erőteljesebb. A paszternák nemcsak a beleket tisztítja meg a lerakódott salakanyagoktól, de magas kalciumtartalma miatt erős vízhajtó hatása is van.

Ezt is szeretjük
Szerző: Zabolai Margit E.
Fotó: