Csodásan hat a versolvasás az emberi agyra: három fontos dolgot is tesz vele

A versek olvasása éppúgy hat az agyra, mint a zenehallgatás. Három érdekes hatása is van.

1 (3)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Radnóti, József Attila, John Keats vagy épp Poe: a magyar és világirodalom telis-tele van nagyszerű költőkkel, műveiket pedig nem véletlenül szeretjük olyannyira olvasni.

Az Exeteri Egyetem kutatói, Adam Zeman vezetésével tudományos szemszögből is megvizsgálták az irodalom élvezetének ezt a formáját, és megállapították, hogy a versolvasás háromféle különleges hatást is gyakorol az agyra.

A versek fejlesztik a memóriát

Valahányszor az ember olvas valamit, bizonyos agyterületek, egyfajta hálózatot alkotva, közösen reagálnak.

Az Exeteri Egyetem kutatói előbb egy fűtésrendszer-telepítésről szóló kézikönyvet, majd verseket adtak alanyaiknak, hogy olvassák el azokat. Ugyan mindkét szöveg esetén működésbe lépett az említett hálózat, azok a területek, melyek összeköttetésben állnak a memóriával, nagyobb aktivitást mutattak versolvasás közben, mint amikor a műszaki leírás szövegét vették kézbe a résztvevők. Ez különösen azoknál a verseknél volt igaz, amelyek az alanyok kedvencei, tehát számukra ismerősek és tetszetősek voltak.

A versolvasás fokozza az önreflexió képességét

A kutatók megfigyelése szerint versolvasás közben azok az agyterületek is aktívvá váltak - hátsó cingulum kéreg és a mediális temporális lebenyek -, amelyek pihenés, illetve a befelé koncentrálás közben is, így ez a tevékenység segíti az önreflexiót, fokozza az erre irányuló képességet. Miközben az ember arra figyel, melyik sor milyen érzéseket kelt benne, jobban megismeri önmagát és érzelmeit. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A költemények a zenéhez hasonlóan hatnak az agyra

Amikor az ember zenét hallgat, jobb agyféltekéjének bizonyos részei, az érzelmek és a jutalmazás területei lépnek működésbe. Hasonló dolog történik versolvasás közben is: szintúgy a jobb agyfélteke említett részei reagálnak. Ezért tapasztaljuk, hogy a szépen csengő sorok magukkal ragadnak, ezernyi érzést keltenek, és emelkedett hangulatba hoznak, akárcsak egy kellemes dallam.

10 szokás a demencia megelőzésére

Néhány szokás segít megelőzni a demenciát, mivel észrevétlenül fejleszti az agyat.

Ezt is szeretjük