Így készült a középkori omlett: bárki elkészítheti a pontos receptet
A középkori recept nem a hagyományos omlett volt, de érdekesnek tűnik.

- 40 felett így a legnőiesebb a cicaszem: fiatalosabbnak tűnik az arc, ha másképp húzod meg a vonalat »
- 3 extra nőies, letisztult darab, amit sokoldalúan variálhatsz a szezonban: a francia stílus kedvelői így viselik »
- A tavaszi divat legnagyobb trendje már nem ismeretlen: a szoknya és az edzőcipő párosa így a legsikkesebb »

- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
Nincs is finomabb reggeli, mint egy kellemes ízű, gőzölgő omlett: ezt nem csak napjaink embere gondolja így, hanem már a középkorban is örömest sütötték ezt az ételt. Receptje fenn is maradt.
A leírást egy 14. századi, 820 darab, jellemzően rövid recepteket kínáló szakácskönyv - szabad fordításban -, a Kincset érő előnyök és változatosság az asztalnál című kötet őrizte meg, azaz a Kanz al-fawāʾid fī tanwīʿ al-mawāʾid. Szerzőjének neve ismeretlen, ám azt tudni lehet róla, hogy szerette a hasát, ugyanis sok recept végére odaírta, hogy nagyon finom.
A középkori omlett receptje
A könyv 7. fejezetében a tojás sokoldalú felhasználásáról lehet olvasni. Itt található az omlettrecept, mely a ma ismertnél jóval gazdagabb, ugyanis több összetevőből áll, sült húst tartalmaz, és bizony kicsivel tovább is tart elkészíteni. Így szól.

Vedd a húst, aprítsd össze és főzd meg, majd újra törd össze, és zsíron süsd meg. A macedón petrezselymet vágd apróra, és a hússal együtt tedd egy tálba. Törd fel rá a tojásokat: adj hozzá csípős fűszereket, koriandert, aprított kenyeret és ceyloni fahéjat. Olívaolajon és szezámolajon süsd meg egy serpenyőben.
A serpenyő legyen kerek, magas oldalú, és olyan hosszú nyelű, mint egy merőkanál. Alacsony széntűzre kell állítani, és önteni bele néhány merőkanálnyi olívaolajat és szezámolajat. Várd meg, amíg az nagyon felforrósodik, majd öntsd bele a tojásos keveréket.
Minden omletthez használj 5 tojást, egy kis fűszert, valamint sült húst. Töltsd a keveréket a serpenyőbe, és addig süsd, amíg már nem látszik nedvesnek. Adj hozzá egy kis szezámolajat és olívaolajat, és időnként fordítsd meg, amíg el nem készül.
Noha a recept több mint 600 éves, és nem az általunk megszokott, érdemes kipróbálni, ha valaki kíváncsi, milyen ízeket fogyasztott a középkori ember. A sült húsos, különlegesen fűszerezett omlett kellő nyitottságot kíván, de aki szereti az izgalmas ételeket, annak igazi élmény lehet a kiadós fogás.
Főzési tippek a középkorból
Ha szeretnél még néhány középkori főzőpraktikát olvasni, ugorj a következő cikkre!
(Képek: Getty Images.)
OLVASD EL EZT IS!

- történelem
- érdekesség