Így készült a középkori omlett: bárki elkészítheti a pontos receptet

A középkori recept nem a hagyományos omlett volt, de érdekesnek tűnik.

Középkori omlett receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs is finomabb reggeli, mint egy kellemes ízű, gőzölgő omlett: ezt nem csak napjaink embere gondolja így, hanem már a középkorban is örömest sütötték ezt az ételt. Receptje fenn is maradt.

A leírást egy 14. századi, 820 darab, jellemzően rövid recepteket kínáló szakácskönyv - szabad fordításban -, a Kincset érő előnyök és változatosság az asztalnál című kötet őrizte meg, azaz a Kanz al-fawāʾid fī tanwīʿ al-mawāʾid. Szerzőjének neve ismeretlen, ám azt tudni lehet róla, hogy szerette a hasát, ugyanis sok recept végére odaírta, hogy nagyon finom.

A középkori omlett receptje

A könyv 7. fejezetében a tojás sokoldalú felhasználásáról lehet olvasni. Itt található az omlettrecept, mely a ma ismertnél jóval gazdagabb, ugyanis több összetevőből áll, sült húst tartalmaz, és bizony kicsivel tovább is tart elkészíteni. Így szól.

Vedd a húst, aprítsd össze és főzd meg, majd újra törd össze, és zsíron süsd meg. A macedón petrezselymet vágd apróra, és a hússal együtt tedd egy tálba. Törd fel rá a tojásokat: adj hozzá csípős fűszereket, koriandert, aprított kenyeret és ceyloni fahéjat. Olívaolajon és szezámolajon süsd meg egy serpenyőben.

A serpenyő legyen kerek, magas oldalú, és olyan hosszú nyelű, mint egy merőkanál. Alacsony széntűzre kell állítani, és önteni bele néhány merőkanálnyi olívaolajat és szezámolajat. Várd meg, amíg az nagyon felforrósodik, majd öntsd bele a tojásos keveréket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kutyabarátok készüljetek!

Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.

Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!

Promóció

Minden omletthez használj 5 tojást, egy kis fűszert, valamint sült húst. Töltsd a keveréket a serpenyőbe, és addig süsd, amíg már nem látszik nedvesnek. Adj hozzá egy kis szezámolajat és olívaolajat, és időnként fordítsd meg, amíg el nem készül.

Noha a recept több mint 600 éves, és nem az általunk megszokott, érdemes kipróbálni, ha valaki kíváncsi, milyen ízeket fogyasztott a középkori ember. A sült húsos, különlegesen fűszerezett omlett kellő nyitottságot kíván, de aki szereti az izgalmas ételeket, annak igazi élmény lehet a kiadós fogás.

Főzési tippek a középkorból

Ha szeretnél még néhány középkori főzőpraktikát olvasni, ugorj a következő cikkre!

Hogy készült a középkori tejberizs, és mivel tisztították a tálakat? 6 praktikus tanács egy 10. századi szakácskönyvből

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük