Hogy készült a középkori tejberizs, és mivel tisztították a tálakat? 6 praktikus tanács egy 10. századi szakácskönyvből
A középkori feljegyzéseknek ma is hasznát vehetjük a konyhában.

GettyImages-176074215
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan bele sem gondolnak, milyen érdekes könyvet tartanak a kezükben, amikor fellapoznak egy szakácskönyvet. A sorok ízek komponálására tanítanak, a szöveg mögött pedig tapasztalatok és azokból született fortélyok bújnak meg.

Még különlegesebb az élmény, ha az ominózus szakácskönyvet, amibe beleolvasunk, középkori kéz írta, hiszen így minden betű több száz éve szerzett és átadni szándékozott ismereteket közvetít. Az egyik legnagyobb és legérdekesebb középkori kötet a Ibn Sayyar al-Warraq tollából származó Kyab al-Ṭabī, azaz Ételek könyve, mely a 10. században íródott, legkorábbi ismert kulináris könyv. Az iszlám gasztronómiát sűrítő kötet több mint hatszáz receptet tartalmaz, emellett mesél az asztali etikettről, illetve hogy melyik ételnek milyen egészségügyi hatása van. A könyv tanácsait ma is jól alkalmazhatjuk a konyhában: meglepő, hogy sokuk mennyire korszerű volt.

Két recept a könyvből

Mivel alapvetően szakácskönyvről van szó, mindenek előtt a kötet néhány receptjével érdemes megismerkedni. Először a tejberizs 10. századi készítését tolmácsoljuk.

kep

Mosd meg a rizst, és áztasd tejbe éjszakára! Tegyél vizet egy nagy réz- vagy más anyagú edénybe, kedved szerint! Legyen annyi, hogy éppen elfedje a rizst, vagy annál egy kicsivel kevesebb! Adj zsiradékot is a vízhez! Ez lehet tehéntejből készült tisztított vaj, mandulaolaj vagy szezámolaj is! Forrald fel!

Add hozzá a beáztatott rizst és éppen megfelelő mennyiségű mézet! Főzd, míg majdnem kész lesz, aztán adagolj tejet a rizshez, míg megfő, és beszívta a tejet! Vedd le a tűzről az edényt!

Még finomabb lesz, ha a mézet fehér cukorral helyettesíted. Emellett olyan tejet használj az áztatáshoz, amit frissen fejtek! Csak hideg időben áztasd tejben a rizst! - sorolja a teendőket.

A fehér omlettet így kell készíteni a szöveg szerint:

Alaposan moss el egy serpenyőt, és tegyél bele 2 evőkanál édes, érett olívaolajat! Végy 10 tojást, és törd fel őket egy zöld zománcos tálban, majd önts bele 1/3 csésze tejet! Adj hozzá pisztáciát, mandulát és diót, mindből őröltet! Verd fel a keveréket, és öntsd a serpenyőbe! Ha az alja kész, fordítsd meg! Vedd le a tűzről! Olyan íze lesz, mint az érett, friss datolyának. Finom lesz, Isten akaratából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Konyhai praktikák

Főzéskor jól jön néhány praktika is, így az edények tisztán tartása, tartósítása vagy épp a hozzávalók tárolása terén is. A szerző ezekre is gondolt:

Amikor a lábas kellemetlenül zsírszagú lett, dobj bele egy-két egész diót, és tartsd ott egy ideig! A dió beszívja a zsíros szagot. Hogy ez biztos sikerüljön, törd meg a diót, és nyisd fel! A dió úgy beszívja majd a szagot, hogy utána képtelen leszel megszagolni azt - írja. Egy higiéniai tanácsa is volt:

Ha a hagymát, a répát, a padlizsánt és más zöldségeket ugyanazzal a késsel vágod fel, mint amivel a húst, az a kész étel romlását okozhatja, ezt jó, ha tudod. Legyen egy késed a húsnak, és egy másik a zöldségeknek! - tanácsolta okosan Ibn Sayyar al-Warraq. A csúnyán összeégett edények megtisztítására is volt egy javaslata:

A ráégett ételt úgy tudod eltávolítani, ha a fazekat vizeletre rakod. Igaz, a legjobb mód, ha a tartalmát átöntöd egy másik edénybe, és kikaparod az égett részeket. Általában ezt szokás tenni extrém esetekben - mondja a könyv. Végül egy edényválasztási tippjét is ismertetjük:

A zabkását ónbélelt rézedényekben főzik, mert az ilyen ételeket általában erőteljesen felverik, és sokáig keverik, amíg besűrűsödnek. A kőedények nem bírják jól a felverést, és könnyen darabokra törhetnek - írja Ibn Sayyar al-Warraq.

Így egyél jól a könyv szerint

A könyv arra is kitér, hogyan érdemes étkezni a jó egészség érdekében. A szerző azt írja, egy aranytáblán olvasta a következő tanácsokat:

Legyen az ételed a lehető legjobb, hogy a tested erős és fitt legyen. Tudd, hogy megeheted, amit megkívánsz, és amit nem kívánsz, az téged fal fel. Ezért aztán, annyit egyél, hogy ne legyél tele, de ne is éheztesd magad - írja Ibn Sayyar al-Warraq a korai szakácskönyvben.

A Seraphinianus-kódex

A színes rajzokkal tarkított kódex sok kérdést felvetett, amire máig nincs válasz.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük