Értelmetlen szöveg és furcsa ábrák tarkítják: a Seraphinianus-kódex egy másik világról szólhat
A színes rajzokkal tarkított kódex sok kérdést felvetett, amire máig nincs válasz.

cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mielőtt valaki tévesen azt hinné, hogy kódexeket csak évszázadokkal ezelőtt írtak, jó, ha tudja, egy különleges darab a huszadik század végéről maradt ránk: 1976-78 között íródott, és egy nagyon különleges világ enciklopédiája.

Szerzője Luigi Serafini olasz iparművész, de azt, hogy miért írta a kódexet, vagy pontosan miről is szól, a mai napig nem sikerült teljesen megfejteni.

A Seraphinianus-kódex egy másik világról szólhat

A könyv 11 fejezetből áll, melyben gazdagon találhatók színes, szürreális világot bemutató ábrák és fura szövegek.

ls-3

Ezek segítenek is valamelyest a tartalom feltérképezésében, ha a szöveg maga értelmetlen is. Még az sem egyértelmű, hogyan számozta a szerző a lapokat, de nyelvész szakértők gyanítják, hogy a 21-es számrendszer szerint.

lo-feleseg

A kódex feltehetően egy másik világba kalauzolja el olvasóját. Arról mesél, milyen furcsa növény- és állatvilág él ott, milyenek emberi lakosai, hogyan élnek, miként ruházkodnak.

ruhak-sera

Különös ábrái olyan részletesen bemutatják ezeket a mesés, fantázián is túlmutató lényeket, hogy a könyvet kézben tartónak az a benyomása támad, a szerző valóban járhatott ebben a különös világban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem véletlenül kódolta a szerző a szöveget

A szerző 2009-ben, miután sokaknak beletört a bicskája a szöveg megfejtésébe, elmondta, hogy nincs is értelme. Szerette volna, ha olyan hatása van a könyvnek és az írásnak, mint amikor egy olvasni még nem tudó gyermek egy szöveget néz. Tudja, hogy jelent valamit, hogy a felnőttek olvasni tudják, de ő még nem. Csodálatra méltón különös művészötlet ez.

ls

Érdekes, mennyire érdekli az embereket egy olvashatatlan könyv, ám ismerve a szerző célját, az ötlet mindenképpen zseniális. Eddig nyolc kiadást ért meg, és az első példányok értéke eléri a 8 ezer dollárt, ami átszámítva több mint 2 millió forint.

Ezt is szeretjük