Mi ez a kis mélyedés a szád felett? Kevesen tudják, miért alakult ki valójában

A száj feletti mélyedés neve philtrum. Te tudod, miért van ott?

Száj feletti mélyedés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Arcunk egyik jellegzetes része a száj feletti mélyedés, melynek annyira természetes a jelenléte, hogy nem sok szó esik róla a hétköznapokban. A felső ajak és az orr közötti kis árok, vagyis a philtrum már az anyaméhben kialakul, ha az embrió egészségesen fejlődik. Talán te is gondolkoztál már rajta a tükör előtt állva, hogy mi lehet a gödröcske értelme.

Több tévhit is kering azzal kapcsolatban, hogy miért jön létre a philtrum, és milyen rendeltetése van. Ám a válasz egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák, és a születés előtt formálódó testrésznek valójában semmi rejtett haszna nincs az ember későbbi élete során.

A száj feletti mélyedés, a philtrum

A philtrum akkor keletkezik, amikor az embrió kétoldali arcnyúlványai egyesülnek. Az emberek esetében nincs kifejezett rendeltetése, egy egyszerű fejlődési lenyomatról van szó.

Ha megkérdeznéd másoktól, hogy mi az a száj feletti mélyedés, ami a legtöbbek arcán ott van, valószínűleg változatos elméleteket hallanál válaszul. Lennének, akik úgy gondolják, hogy az izzadságot vagy éppen az arcon lecsorgó könnyet, orrváladékot hivatott elvezetni. Ez a felvetés téves.

Mások úgy vélhetik, hogy a szaglás javításában van szerepe, ami szintén nem igaz. Egyéb emlősök - többek közt a kutyák - esetében, amik szintén rendelkeznek ilyen mélyedéssel, valóban lehet hasonló funkciója, de az emberek esetében erről nincs szó.

A harmadik gyakori sejtés az, hogy a philtrum célja az ajkak változatos mozgásának segítése, ami bár nem teljesen helytálló, az tény, hogy hiányában komoly funkcióvesztés állhat fent, akadályoztatva lehet a beszéd, a táplálkozás és súlyos esetben akár a légzés is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Fejlődési rendellenességek

Ha a kétoldali arcnyúlványok egyesülése során a szövetek nem megfelelően nőnek össze, különböző mértékű fejlődési rendellenességek léphetnek fel, amelyek az érintett személy egész életére kihatnak. A leggyakrabban az ajak- és szájpadhasadék, vagyis a nyúlajak és a farkastorok fordul elő.

Előbbinél az orr és felső ajak bőrfelületén keletkezik a probléma, utóbbinál pedig a felső állkapocs, valamint a lágy és a kemény szájpad károsodik. Bár a rendellenességek kialakulásának pontos okait még nem tudták meghatározni, a kutatók valószínűsítik, hogy a genetika mellett a várandósság alatti dohányzás, egyes gyógyszerek szedése, nem megfelelő táplálkozás és a vírusfertőzések is hajlamosítanak rá.

Nem fogod elhinni, mekkora az emberi tüdő kiterítve: 8 hihetetlen tény a belső szerveinkről

Az emberi test megannyi szinte felfoghatatlan titok és rejtély tárháza.

Elolvasom

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük