A fogyást az agy állítja le: így csapd be, hogy tovább csökkenjenek a kilók

Az önismeret fejlesztése meglepő módon sokat segíthet, hogy a fogyás sikeres, hosszú távú és fenntartható legyen.

GettyImages-91760408
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan tapasztalják, hogy egy idő után leáll a fogyás, és nehezen indul el újra lefelé a mérleg nyelve. Ennek sokszor pszichés és biológiai okai is vannak, amiknek érdemes megvizsgálni a hátterét.

Nem az akaraterő hiánya vagy a lustaság az oka annak, ha egy idő után sikertelen a fogyás - néha egyszerűen csak jobban meg kell értenie az embernek a saját testének működését. Különböző módszerekkel meg lehet akadályozni a súlyvesztés leállását és a motiváció csökkenését is.

A fogyást az agy állítja le egy idő után

A köztiagyat és a tobozmirigyet összekötő habenulának döntő szerepe van a fogyásban. Ez tulajdonképpen a tobozmirigy szára. Szabályozza a dopamin szintjét a szürkeállományban, egyfajta motivációkapcsolóként működik. Jelentős szerepet tölt be az agy jutalomra, fájdalomra, szorongásra és stresszre adott válaszának szabályozásában.

Egy konkrét cél vagy eredmény meghatározása a testsúly tekintetében azért lehet problémás, mert ha az ember nem teljesíti, a habenula arra késztetheti, hogy hagyja abba a próbálkozást. Gyakran hallani, hogy valaki hetente veszít a súlyából egy kilót, egy ponton azonban leáll a fogyása, és úgy érzi, képtelen elérni a célját annak ellenére, hogy korábban terv szerint haladt a fogyókúra. Ekkor ébred tudatára az agyban a habenula.

GettyImages-1206303697
Fotó: Grace Cary / Getty Images Hungary

Diétázás közben az ember arra programozza magát, hogy jutalomvezérelt legyen, ha pedig nem kapja meg a várt elismerést, a csökkenő kilókat, oldalsó habenulája stimulációt kap, ami leállítja a motivációt a további próbálkozásra. Minél többször történik ez meg, annál könnyebben aktiválódik az agyterület, ami csökkenti a lelkesedést. Odáig is fajulhat a folyamat, hogy a habenula nem megfelelő időben kezd jeleket küldeni, ami arra késztetheti az embert, hogy megálljon, mielőtt megpróbálná. 

A habenula kijátszása

Apránként vezess be az életviteledbe több apró szokást, olyanokat, amikről tudod, hogy képes vagy a teljesítésükre. Fontos az őszinte megértése annak, hogy van, ami csak ideig-óráig működik, ezért annak a felülírása, finomítása vagy módosítása szükséges lehet. 

A motiváció csökkenésének másik gyakori kiváltó ok, hogy a szigorú diétát határozottan elutasítja a szervezet, és a testsúly szabályozója, az agy.

GettyImages-600583933
Fotó: Francesco Carta fotografo / Getty Images Hungary

Fontos megérteni, hogy a testnek és agynak van egy úgynevezett alapértékű súlya - ez azt jelenti, hogy a test mekkora súlyhoz szokott hozzá. Ezzel szemben a beállított értékű tömeg kialakítása hosszabb időt vehet igénybe. 

Az éhséghormonok, a ghrelin és a leptin felelősek a súly alapértékének fenntartásáért. A korlátozó fogyókúra stresszhormonokat szabadít fel, és az éhség folyamatos elnyomásának eredménye, hogy az ember kevésbé fogékony az egészséges döntéshozatalra, és ez a testsúlyszabályozást is befolyásolja. Amikor a drasztikus diéták hormonokat szabadítanak fel, az agy az embert olyan viselkedésre kényszeríti, amelyet kényelmesnek ítél meg.

GettyImages-1156940458
Fotó: Yulia Naumenko / Getty Images Hungary

Ez az oka annak, hogy a szervezet gyakran ellenáll a súlycsökkentési erőfeszítéseknek: megesik, hogy valaki egy tányér salátával kezdi az étkezést, majd alábbhagy a motiváció, és végül rárepül a kedvenc desszertjére. A habenula célja, hogy megvédje az egyént, ez pedig a motiváció elveszítését okozhatja, és arra készteti a fogyókúrázót, hogy jutalmazó tevékenységgel kezelje a stresszt. 

Intelligens megközelítés

Bár az agy szigorú szabályozó tud lenni, becsapható, és okos megközelítéssel kezelhető is. A legfontosabb, hogy ne kezdj bele szigorúan korlátozó diétába. Ne adj fel mindent, amit szeretsz, mert az elmozdítja az agyműködést az imént kifejtett irányba. A súlyos sóvárgás és éhezés aktiválja a habenulát, hogy csillapítsa a motivációt. Egyszerűbb és egészségesebb szokásokkal és életmódbeli változtatásokkal szükséges kezdeni, amelyeket idővel építeni is lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A stresszkezelés, a megfelelő mennyiségű alvás és a rendszeres fizikai aktivitás szintén fokozza a szervezet zsírégető képességét, és hozzájárul a fogyáshoz is.

15 perces zsírégető kardiózás, ami plusz 20 kilóval is elvégezhető

Olyan zsírégető kardioedzéstervet mutatunk, amit nagy túlsúllyal is el lehet végezni.

(Képek: Getty Images Hungary)  

Ezt is szeretjük