Gyakran fáj és zsibbad a karod? Több súlyos betegség is állhat mögötte
Nemcsak a rossz testtartás vagy ízületi probléma okozhatja, hanem komoly belgyógyászati gondok is.

zsibbadás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kar számos ok miatt zsibbadhat és fájhat, leggyakrabban a nyaki gerinc problémái okozzák ezt a tipikus tünetet. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere azonban arra figyelmeztet, hogy szívproblémák is eredményezhetnek ilyen gondokat.

Fontos, hogy a lehető legpontosabban lehessen meghatározni a fájdalom jellegét, hiszen ez az első támpont a diagnózishoz.

Rossz testtartás és idegkárosodás is okozhatja

Előfordul, hogy a rossz testtartás miatt a testrész elgémberedik, és zsibbadni kezd a kar, akár tartósan is. A nyaki gerinc szakaszon hét csigolya gondoskodik a fej akadálytalan mozgásáról és a súly viseléséről. A gerinccsigolyák között porckorongok vannak, és sűrű ideghálózat fut a vállra és a karra is a csigolyák védelmében. 

Ha a nyaki gerinccsigolyák tájéka fájdalmas, akkor az a vállba, hátba és a karokba is kisugározhat. A zsibbadó érzés idegkárosodás miatt is felléphet, a lábban és a karban egyaránt. Emögött állhat többek közt alkoholizmus, pajzsmirigy-rendellenesség, májkárosodás, cukorbetegség vagy vitaminhiány.  

Léteznek olyan gyógyító helyek, erdők és túraösvények itthon, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. 

Szívprobléma is állhat a háttérben

A figyelemfelkeltő tünetek egyike lehet a karzsibbadás vagy fájdalom, főleg, ha a bal karban kifejezettebb az érzés. Ilyenkor ajánlott a kardiológiai kivizsgálás, hiszen számos szív-érrendszeri betegség meghúzódhat a probléma mögött. Lehet érszűkület, szívritmuszavar, szívelégtelenség, szívmegnagyobbodás, ingerületvezetési zavar vagy szívbillentyű-probléma. 

Ha erős mellkasi fájdalom mellett zsibbad a bal kar, akkor a koszorúérgörcs és a szívinfarktus gyanúja is felmerül. A nyugalomban fél óránál tovább tartó szorító fájdalom kifejezetten fenyegető jel, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezeket érdemes kivizsgáltatni zsibbadásnál

Ha valaki karzsibbadás miatt érkezik kivizsgálásra, nagyon alapos anamnézisfelvétellel kell kezdeni. Tudni kell, hogy volt-e a családban szív- és érbetegség, milyen egyéb tünetek jelentkeznek, milyen más betegségek vannak jelen a páciensnél. Ha a mozgásszervi és egyéb okok kizárhatók, a nagylabor vizsgálat, a nyugalmi EKG, a szívultrahang tovább vihet az okok feltárásában.

Hasznos lehet az arteriográfia, amivel feltérképezik az erek állapotát. Szükség lehet terheléses EKG-ra, illetve egynapos vérnyomás-monitorozásra a 24 órás ABPM-mel. A diagnózis után megkezdődhet a kezelés, ami akár olyan végzetes betegségeket is megelőzhet, mint a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál, az agyvérzés vagy a szívelégtelenség.

Ezt is szeretjük