4 betegség, ami állatról emberre is terjed: van, amelyik influenzaszerű tüneteket okoz

A zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegségek Magyarországon is nagy problémákat okoznak.

laz fejfajas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zoonotikus betegségek állatról emberre is terjedhetnek, ez pedig különösen nagy népegészségügyi problémák forrása lehet. A fertőzés pedig sokszor egészen alattomos, mivel a kórokozót hordozó állaton esetenként még csak árulkodó tünetek sem jelennek meg.

A történelem folyamán rengeteg áldozatot követelő járványok jelentős része zoonózis volt. Az egyik legnagyobb halálozási rátával járó Ebola-vírus például majmokat és repülőkutyákat is fertőz, míg a bubópestist a patkánybolha csípése terjesztette legintenzívebben. 

De ma sem ritka, hogy az állatok között terjedő vírusoknál olyan mutációk alakulnak ki, amelyek emberekre is veszélyesek lehetnek, a SARS-CoV-2 vírus hátterében is ezt sejtik a kutatók. Az állatokat fertőző vírusok mutációi sosem látott kihívások elé állíthatják az emberiséget a jövőben is.

Q-láz

A gyakran tünetmentesen vagy influenzaszerű tünetekkel fellépő Q-lázat az 1930-as években észlelték először egy ausztrál vágóhíd munkásai között. A betegséget a Coxiella burnetii nevű kórokozó fertőzése okozza. Az ember többek közt úgy fertőződhet meg, ha a haszon- vagy háziállatról - marháról, kecskéről, lóról, kutyáról, macskáról, rágcsálóról -, főként annak ürülékéből a bőrre, a nyálkahártyára vagy a tápcsatornába kerül, de kullancs csípése is magában hordozza a veszélyt.

Legtöbbször enyhe lefolyással jár, köhögéssel, lázzal, fejfájással, hányással, izomfájdalmakkal, gyengeséggel, de ritkán, ha szervi érintettség van, például a tüdőben vagy májban, járhat súlyosabb tünetekkel, gyulladással is.

Zika-vírus

A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, valamint Lyme-kór sokak által ismert, ám tudni kell, hogy egyes szúnyogtípusok is fertőzések forrásai lehetnek. A Zika-vírus emberekre is veszélyes, és főként a trópusi fajok csípése útján kapható, ezek azonban a klímaváltozás következményeként egyre inkább előfordulnak Magyarországon is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vírus fertőzése Zika-lázzal jár, és legtöbbször enyhe lefolyású, terhesség esetén viszont különösen veszélyes, a magzatnál ugyanis kisfejűséget vagy Guillain–Barré-szindrómát okozhat. Hasonló tünetei miatt nehéz megkülönböztetni más, szúnyogok által terjesztett betegségektől, így a sárgaláztól vagy a dengue-láztól.

Toxoplazmózis

A toxoplazmózis betegség nagyon gyakori embereknél is, de a legtöbbször tünetmentesen vagy enyhe, influenzaszerű tünetekkel jelentkezik. Igazán akkor veszélyes, ha a kismama először fertőződik meg a Toxoplasma gondii nevű parazitával, immunválasza káros hatással lehet a magzatra. Továbbá a legyengült immunrendszerűekre, így HIV-fertőzöttekre is rendkívül veszélyes lehet, náluk szív- és májkárosodást, agyvelőgyulladást okozhat.

A kórokozó az állandó testhőmérséklettel rendelkező emlősállatokat, madarakat, macskákat és az embert fertőzi meg, a legfőbb forrás a nem megfelelően átsütött hús és az ürülék.

Yersiniózis

A yersiniózis egyes Enterobacteriaceae baktériumcsaládba tartozó kórokozók fertőzéséből ered, gyomor-bélrendszeri gyulladásos megbetegedésekért tehető felelőssé. Terjedhet a fertőzött víz és élelmiszerek útján, de az állat-ember kontaktus során is. 

A hidegtűrő baktériumok okozta betegség jellemző tünetei közé tartozik a véres hasmenés és a láz. A megfelelő higiéniai és élelmiszer-kezelésre vonatkozó szabályok betartásával, a nyers hús kerülésével és az állatokkal történő érintkezés utáni kézmosással minimálisra csökkenthető a fertőzés kockázata.

Koronavírusok a denevérekben

A Covid-19-et okozó Sars-CoV-2-höz nagyon hasonló vírust azonosítottak a kutatók egy kelet-thaiföldi vadrezervátum denevérjeiben.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük