Nagy vitaminkörkép női problémák ellen
A tipikus női betegségeket kezelheted a legtermészetesebb módon is: vitaminokkal! Szüntesd meg a hiányállapotot!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A civilizált életmód melléktermékeként számtalan olyan betegséggel kell szembenézned, mely a helytelen táplálkozás következménye. Ha odafigyelsz arra, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyag és vitamin jusson a szervezetedbe, megfeledkezhetsz olyan problémákról, mint a hajhullás vagy a rendszertelen menstruáció.

Biotin – életelixír a bőrnek és a hajnak

A 20. század elején az élesztőgombák szaporodásához nélkülözhetetlen, de akkor még ismeretlen hatóanyagot boisnak – vagyis életfontosságú tényezőnek – hívták. A biotin funkciója - mely a B-vitamin-család egy tagja - nem más, mint a széndioxid szállítása a szervezetben.

Ha nincs elegendő széndioxid a vérben, a szervezet anyagcsere-funkciói nem működhetnek megfelelően. Ráadásul a biotin számtalan egyéb folyamatban is fontos szerepet játszik. Így például nélkülözhetetlen a fehérjebontás során képződő különböző aminosavak lebontásához is. Mindennek következtében a biotin rendkívül fontos a vér, az idegek, a bőr, illetve a haj növekedéséhez, valamint megújulásához.

Hiánybetegségei

 • Bőrgyulladás.
 • Hajhullás.
 • Depresszió.
 • Fáradékonyság.
 • Izomfájdalmak.

Természetes forrásai

A biotint a szervezetben található mikroorganizmusok állítják elő, valamint szinte minden élelmiszer tartalmazza ezt a vitamint. Leggazdagabb forrásai azonban a máj, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. Ha tehát bőrproblémákkal és hajhullással küzdesz, érdemes többet fogyasztanod ezekből az élelmiszerekből. Napi ajánlott mennyisége 50-100 mikrogramm – ez körülbelül 100 gramm májnak felel meg. A túladagolástól nem kell tartanod, mert a biotin vízben oldódó vitamin, így a felesleg nem szívódhat fel, hanem egyszerűen távozik a szervezetből.

B12-vitamin – az egészséges vérképzésért

Ha sápadt, fáradékony és vérszegény vagy, könnyen előfordulhat, hogy szervezeted B12-vitamin-szintje nem megfelelő. Ez a létfontosságú anyag szükséges ahhoz, hogy a csontvelőben a vörösvérsejtek megfelelően fejlődjenek. Hiányában zavart szenved a növekedés – ezért a gyermekek megfelelő B12-vitamin-ellátására különös gondot kell fordítani. De ugyanilyen fontos e vitamin jelenléte ott, ahol rövid időn belül sok sejtnek kell regenerálódnia: ilyen például az idegrendszer, ahol a B12-vitamin az idegszövet képzésében vesz részt.

Hiánybetegségei

 • Vérszegénység.
 • Sápadt bőr.
 • Fáradékonyság.
 • Rossz közérzet.

Természetes forrásai

A legjobb B12-vitamin-források az állati eredetű élelmiszerek: a máj, a vese, valamint a velő. De sok található belőle a tejtermékekben, a tojásban, a sörben, a savanyú káposztában, valamint a halfélékben. A főzés során azonban az élelmiszerekben található vitaminok nagy része tönkremegy.

Ezenkívül azt sem árt tudnod, hogy a fogamzásgátló tabletta csökkenti a vérben a B12-vitamin szintjét. A felnőttek számára ajánlott napi mennyiség 5 mikrogramm – ami körülbelül 150 gramm camambert sajtnak felel meg. Ha esetleg szigorú vegetáriánus étrendet követsz, rendkívül fontos, hogy táplálékkiegészítő formájában pótold a B12-vitamint.

E-vitamin – a kiegyensúlyozott ciklusért

A hormonháztartásra gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően az E-vitamin segít abban, hogy ciklusod harmonikusabbá váljon, valamint bizonyos esetekben még a meddőségben szenvedő nőknek is segítséget nyújthat. Ezenkívül antioxidáns tulajdonságokkal bír – így védelmet biztosít a sejtfalnak és a sejtmembránoknak. Az E-vitamin hatástalanítja a környezeti mérgekből származó szabadgyököket, melyek a sejtöregedés, valamint a daganatos megbetegedések előidézői.

Hiánybetegségei

 • Rendszertelen menzesz.
 • Meddőség.
 • Izomgyengeség.
 • Zavart reflexműködés.
 • Csökkent libidó.
 • Bőrproblémák.

Természetes forrásai

A növényi zsírok és olajok – például a margarin, az olíva-, a napraforgó- és a szójaolaj – valóságos E-vitamin-bombák. De a diófélék, a paraj, a zeller, valamint a különböző gabonacsírák szintén gazdagok E-vitaminban.

A napi ajánlott mennyiség 12 milligramm – ami egy evőkanál búzacsíra-olajnak felel meg. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, vigyázz, ne adagold túl!

Cikkünk a Fitten, szépen, egészségesen - Vitaminok című könyv alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészséges életmód, ha szeretnéd megőrizni jó közérzetedet, ha kíváncsi vagy, hogyan hatnak rád a vitaminok, és mennyit igényel belőlük a szervezeted. A kötet számos hasznos tanácsot ad az élelmiszerek vásárlásához, tárolásához és elkészítéséhez. Rendkívül hasznos ötletekkel szolgálhat számodra a könyv, hiszen a vitaminban gazdag táplálkozás elsődleges egészséged megőrzése szempontjából.

Kiadja a Holló és Társa Kiadó.
Ára 1790 Forint.
A könyvről itt rendelheted meg »

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
 • tanulás
 • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük