Akár daganatra is utalhat a viszkető bőr - Mire kell figyelni a bőrgyógyász szerint?

Akár komolyabb betegség is állhat a viszkető bőr hátterében, aminek felismerésében bőrgyógyász segít.

bor-viszketes1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A viszketés és a kiütések gyakran együtt jelentkeznek a bőrön, de ez nem minden esetben van így. Előfordul, hogy olyan esetekben is elkezd viszketni, kipirosodni a bőr, amikor látszólag semmi nem indokolja, hogy így reagáljon.

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azokat a gyakori okokat vette számba, amelyek kiütés nélküli viszketést eredményezhetnek.

Fontos a komolyabb betegségek kizárása

Nagyon gyakran ártatlan okok húzódnak meg a viszketés mint tünet mögött, de fontos, hogy ezt szakorvos diagnosztizálja, hiszen ki kell zárni az olyan ritkább okokat, mint például az idegek, a vese, a máj, a pajzsmirigy egyes betegségei - hangsúlyozza a szakorvos.

bor-viszketes2
Fotó: Maria Fuchs / Getty Images Hungary

A pontos diagnózis felállításához éppen ezért figyelembe kell venni számos körülményt, például, hogy állandóan vagy időszakosan jelentkezik-e a viszketés, a teljes testet érinti, vagy csak bizonyos területet, enyhe vagy erős viszketésről beszélünk-e, mióta tart, van-e konkrét kiváltó oka. Az alapos kikérdezés és vizsgálatok után lehet megállapítani, mi okozza a tünetet, és milyen kezeléssel tud rajta segíteni.

A bőr viszketésének lehetséges okai

Száraz bőr - Nagyon gyakran a száraz bőr kezd viszketni, különösen a hidegebb hónapok során. Ez sokszor együtt jár a pikkelyes, kirepedezett felszínnel is. Ilyen esetben a gyakori, rendszeres hidratáláson túl a bőrgyógyász életviteli tanácsokat és megfelelő, speciális készítményeket is ajánlani tud.

Rovarcsípés - Szúnyog, pók, ágyi poloska és más rovarok is ejthetnek olyan csípést, amely viszketést és irritációt okoz. Az esetek döntő többségében ezek semmiféle kezelést nem igényelnek, de ha a viszketés nem múlik néhány nap alatt, esetleg romlik, vagy a csípés helye felülfertőződik, érdemes megmutatni orvosnak.

Gyógyszermellékhatás - Viszonylag gyakori, hogy bizonyos gyógyszerek szedése - főként receptköteles opioidszármazékok, magas vérnyomásra felírt gyógyszerek - esetén viszketés jelentkezik mellékhatásként, kiütésekkel vagy anélkül. Erről mindenképpen beszélni kell azzal az orvossal, aki elrendelte a kezelést, amelyen esetleg ezért módosíthat, vagy más módon enyhíthet a viszketésen.

bor-viszketes3
Fotó: RyanKing999 / Getty Images Hungary

Idegi rendellenességek, betegségek - Bizonyos idegeket is érintő rendellenességek, betegségek akár viszketést is okozhatnak, ilyen például a stroke, a cukorbetegség vagy a herpeszvírus okozta betegség után jelentkező neuralgia. Az idegeket érintő sérülések következményeként is jelentkezhet ilyen panasz. Ilyenkor a neurológus vagy az adott szakorvos kezelése szüntetheti meg a tünetet.

Vesebetegség - A vesebetegség, különösen előrehaladott stádiumban, okozhat bőrviszketést, bár ennek konkrét kiváltó oka még nem teljesen ismert. Ebben az esetben nemcsak a nefrológust, de a bőrgyógyászt is ajánlott felkeresni, mert az alapbetegséget figyelembe véve elrendelhető a viszketést enyhítő gyógyszeres kezelés.

Májbetegség - Az olyan májbetegségek, mint a cirrózis és a hepatitis okozhatnak viszketést, amely gyakran a tenyéren és a talpon a legkínzóbb. Néhány betegnél a meleg és az éjszaka fokozza a tünet súlyosságát. Ezt mindenképpen szakorvosnak kell kezelnie.

bor-viszketes4
Fotó: Voyagerix / Getty Images Hungary

Bőrdaganat - Bár a bőrdaganatok nem feltétlenül járnak szignifikáns tünetekkel, korai jelként néha jelentkezhet a viszketés. Akár erről a panaszról, akár más gyanús változásról van szó, a bőrgyógyászati ellenőrzés mindenképpen fontos, főként a korai felismerés miatt.

Hodgkin-limfóma - A nyirokrendszer daganatos megbetegedése - más jellegzetes tünetek mellett - akár viszketést is okoz, de ebben az esetben természetesen elsősorban az alapbetegséget kell kezelni.

Irány a bőrgyógyász

Akár látható, akár láthatatlan a viszketés a test bármelyik pontján, fontos, hogy minél hamarabb szakértő is megvizsgálja az adott területet, hogy gond esetén a kezelésre is mielőbb sor kerüljön.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár sokan nem tulajdonítanak nagy figyelmet egy kis viszketésnek, komoly panaszokra is utalhat, így mindenképp érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, amint lehetséges, aki a diagnózis felállításában és a kezelésben is sokat segíthet.

A bőr is mutatja a rák kialakulását: kevesen ismerik ezeket a jeleket

Apró, de látható jelek mutatják a bőrön, ha daganat jelent meg valahol a szervezetben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük