A rüh nem az ápolatlanság szimbóluma: körültekintő higiénia mellett is előfordulhat
Bárki megfertőződhet vele, de a betegség jól kezelhető. Összeszedtük a rühességgel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

no viszketes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rühesség gyakori parazitás fertőzés, ami apró, vörös kiütésekkel és nagyon erős viszketéssel jelentkezik. A betegség terjesztője a Sarcoptes scabiei atkafaj, és közvetlen érintkezéssel, emberről emberre terjed. Ezért, ha valaki megfertőződik, hamarosan a család többi tagja is elkaphatja.

Sokan szinte azonnal az igénytelenséghez és a rossz életkörülményekhez társítják. Pedig az atkák a világon mindenhol előfordulnak, így bárki elkaphatja nemtől, életkortól, személyes higiéniától függetlenül. De honnan ismerhető fel a rühatka, mik a tünetek, mikor érdemes orvoshoz fordulni, és milyen megelőző intézkedések léteznek? Ezek a legfontosabb tudnivalók róla.

A rühesség tünetei

A fertőzés leggyakoribb tünete az erőteljes viszketés, különösen éjszaka, amikor az atkák a legaktívabbak. Miután az élősködő a bőrbe jutott, befúrja magát előbb a felső hámrétegbe, innen halad lefelé az alsó rétegekbe.

A rühatka egy-két centiméteres, kacskaringós járatokat váj magának a bőrben.
A rühatka egy-két centiméteres, kacskaringós járatokat váj magának a bőrben.

Vándorlása közben egy-két centiméteres, kacskaringós járatokat váj magának, ahová lerakhatja petéit. A szervezet érzékennyé válik az élősködő jelenlétére, így allergiás reakciójaként apró, vöröses kiütések jelentkeznek, melyek az erőteljes viszketés-vakarás miatt gyorsan kisebesedhetnek.

Az atkák kedvenc helyei a hajlatok, különösen a hónalj és a fenék alsó része, ahol a viszketés különösen erős lehet. Ezenkívül befúrhatják magukat az ujjak közé, a csukló, a könyök, az emlőbimbó és a férfi nemi szerv környékére. Érdekes módon az arctól legtöbbször távol maradnak, a zsíros bőr például kifejezetten taszítja őket. Nem úgy a kisgyermekeknél, mivel náluk a bőr nagyon vékony, ezért a tünetek is eltérhetnek. Az ujjak között, a tenyéren és a talpakon egyaránt keletkezhetnek apró, fehéres-sárga hólyagok. Míg a felnőtteknél ritka, addig gyermekeknél a fejbőr fertőzöttsége is gyakori. Illetve kicsiknél gyorsabban ellephetik az egész testet a felülfertőződő bőrkiütések, emiatt sokszor számolni kell másodlagos, bakteriális fertőzéssel. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A paraziták a rejtőzködés mesterei, mert mindössze 0,3 milliméteresek, lárváik pedig még apróbbak. Csak a kínzó viszketés és a piros bőrkiütések emlékeztetnek a jelenlétükre, ezért, ha valaki folyamatos vagy visszatérő viszketést tapasztal, különösen éjszakánként, erősen ajánlott bőrgyógyászhoz fordulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakember aztán nagyítóval megvizsgálja a bőrt, majd a kiütések, vakarásnyomok és járatok alapján diagnosztizálja a betegséget. Ritkán, de előfordul, hogy az orvos szövettani elemzést is kér a rühatka kiemelése után.

A rühesség kezelése

Az esetek többségében a rühesség jól kezelhető: a kezelés elsődleges célja az atkák és lárvák megsemmisítése. Erre Magyarországon is különböző hatóanyag-tartalmú készítmények léteznek, melyekből a bőrgyógyász az életkor, az egészségi állapot és a fertőzés súlyosságának figyelembevételével kiválasztja a megfelelőt. 

Fontos, hogy a beteg minden esetben kövesse a kezelőorvos utasítását, mert mellékhatásaként előfordulhat bőrirritáció, ezért különösen kisgyermekeknél, illetve más bőrbetegségnél fokozott körültekintés szükséges. 

Megelőző óvintézkedések

Mivel az atkák három-négy napig életképesek a ruhaneműkben, a kezelés idejére az orvos elrendelheti a napi ágyneműcserét. Ezenkívül a ruhaneműket 60 fokon ki kell mosni, a nem moshatóakat pedig alaposan kivasalni. Amit se mosni, se vasalni nem lehet, azokat pedig legalább négy napra jól elzárt helyen kell tartani. Továbbá nem szabad megfeledkezni a kárpit és az autós üléshuzat tisztításáról sem.

A fertőzés az ujjak között is kialakulhat.
A fertőzés az ujjak között is kialakulhat.

Mivel a fertőzés emberről emberre terjed, a lappangási ideje pedig több hétig tart, az orvos tünetmentesség esetén is előírja a családtagok kezelését. Ez feltétlenül szükséges, különösen, ha valaki szoros testi kontaktusba került a beteggel. Ide tartozik a szexuális kapcsolat és a betegápolás is. A rühességben szenvedő gyermeket a teljes gyógyulásáig eltiltják a közösségtől, illetve szülőként a helyi védőnőt is értesíteni kell a fertőzésről.

Nem az ápolatlanság szimbóluma

A rühatka nagyon kellemetlen fertőzés, amit gyakorlatilag bárki elkaphat még a legalaposabb testi higiénia mellett is, például tömegközlekedési eszközökön, intézményekben, testi kontaktus útján. Ráadásul a tünetek csak a fertőzést követő második-hatodik héten jelentkeznek, így valaki akaratán kívül is továbbadhatja. Ha pedig megtörtént a baj, akkor sem kell szégyenkezni, ehelyett érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni.

A Crohn-betegség bőrtünetei

A Crohn-betegség egy gyulladásos bélbetegség, mely leginkább a vékonybél utolsó szakaszát vagy a vastagbelet érinti. A bélfal és a nyálkahártya gyulladásával jár együtt, melyhez erős fájdalmak, görcsök, hasmenés és gyakran láz is társul. Azonban ezeken kívül is jelentkeznek még mellékes tünetek, többek közt a bőrön. A következő elváltozásokra pontosan azért érdemes odafigyelni, mert erre is figyelmeztethetnek.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük