Visszatérő gyomorfájás: 3 lelki ok a testi tünet mögött

Járj utána az emésztési zavarok esetleges pszichés hátterének is. Lehet, hogy ott találod az okokat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomorfájás hátterében állhat testi probléma, de gyakran lelki okok felelnek a kellemetlenségért. Gyomrod azt mutatja, hogyan fogadod be a valóságot, illetve mennyire vagy képes új gondolatok, új helyzetek megemésztésére. Cikkünk segítségedre lesz abban, hogy megfejtsd, pontosan mit üzen a lelked a gyomor fájdalmával.

Lelki okok a visszatérő gyomorfájás mögött

A gyomor lelki szinten azt tükrözi, hogyan emészted meg életed eseményeit, illetve miként szívódnak fel, hogyan integrálódnak benned. A táplálék a szeretetet, a biztonságot, a jutalmat, a túlélést jelképezi.

Ha az életedben valamiféle hiányt élsz meg, vagy belső űrt érzel, akkor azt táplálékkal próbálod kompenzálni. Amennyiben visszatérő gyomorfájdalommal küzdesz, az alábbi lelki problémák felelhetnek érte.

Elfojtás, düh

A gyomorfájdalom lelki szinten utalhat arra, hogy nem akarsz bizonyos emberekkel vagy helyzetekkel kapcsolatos érzéseiddel szembenézni. Elnyomod őket, ám attól még jelen vannak, felhalmozódnak és forrnak benned.

A gyomornak nagyon nehéz azokat az érzéseket megemésztenie, amelyeket te tudat alatt elutasítasz. A valóság konfliktusban állhat a vágyaiddal és az igényeiddel, de ha nem adsz hangot az ellenérzéseidnek, inkább belül dühöngsz, hamar megjelenik a gyomorfájdalom, rosszabb esetben gyomorfekély.

Vég nélküli rágódás

Előfordulhat, hogy vég nélkül rágódsz olyan múltbéli eseményeken, amelyeket nem vagy képes megemészteni, nem tudsz továbblépni rajtuk. Ennek következtében újra és újra lejátszod őket magadban - mintha megint megtörténnének -, így ugyanazok a negatív érzések kerítenek hatalmukba a jelenben, mint a múltban. Végül kihatnak a gyomrodra, és állandó fájdalmat okoznak. Gondold végig, melyik az a helyzet az életedben, amelyet nem tudsz megemészteni?

Puffadás ellen: íme, a leggyorsabb temészetes megoldások

Nézegess képeket!

Elolvasom

Túlzott zárkózottság, negatív szemlélet

Talán nem jellemző rád a düh és az elfojtás, ám ha általában zárkózott vagy a környezet eseményeivel és a téged körülvevő emberekkel szemben, az ugyancsak gyomorfájáshoz vezethet.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a valóságra negatívan és savanyúan reagálsz, az emésztésed elégtelenné válik. Amennyiben el akarod kerülni, hogy változások történjenek az életedben, gyomrod feszült és merev lesz, az emésztés lelassul. Ahhoz, hogy megszűnjön a probléma, nyitottabbnak kellene lenned a világra. Fogadd el, hogy az események azért történnek veled, hogy fejlődhess általuk.

Cikkünk megírásában Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona című könyve segített.

Ezt is szeretjük