Rákkeltő lehet a WC-papír? Ezzel a típussal kell nagyon vigyázni!
Karcinogén, irritatív anyagok is lehetnek bennük.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki a legolcsóbbat választja, van, aki a legpuhábbat vagy a legillatosabbat, míg más talán odafigyel arra is, hogy az általa megvásárolt toalettpapír ne tartalmazzon olyan anyagokat, amelyek károsak lehetnek az egészségre nézve.

Utóbbira ugyanis reális az esély, legalábbis a Rodale's Organic Life című környezettudatos életmóddal foglalkozó magazin egy nemrég megjelent cikke szerint, amelyben összegyűjtötte, melyek azok az okok, amelyek miatt veszélyes lehet egy adott termék.

Rákkeltő anyagok a toalettpapírban

Az említett cikk szerint jobb óvakodni az olyan termékektől, amelyek a csomagolás felirata szerint extra erős típust jelentenek, némely WC-papír erősebbé és ellenállóbbá tételéhez ugyanis akár formaldehidet is alkalmazhatnak, mely amellett, hogy felelős lehet a szeméremtest krónikus irritációjáért is, karcinogén, vagyis rákkeltő anyag.

A cikk írója problémásnak tartja továbbá azokat a termékeket is, melyek BpA-t, vagyis biszfenol A-t tartalmazhatnak, mely a világ egyik legnagyobb mértékben gyártott kemikáliája, annak ellenére is, hogy kutatások világítottak rá, milyen mértékben lehet felelős az endokrin rendszer zavaráért, a hormonzavarokért, valamint bizonyos rákos megbetegedések kialakulásáért.

Bármilyen meglepő is, ez az anyag a cikk szerint olyan termékekben lehet benne, melyeket újrahasznosított jelöléssel láttak el, a BpA-t ugyanis hőpapírok gyártásához is használják, melyeket újrahasznosíthatnak WC-papír formájában is. Persze a veszély a még nem újrahasznosított termékek esetében nagyobb, mint így, ilyen formában ugyanis alacsony a kockázat, hiszen nem lehet számottevő mennyiségről beszélni. Mindenesetre azonban erről sem árt tudni.

Színes, krémes, illatos?

Amellett, hogy célszerű kerülni minden olyan terméket, amelynek gyártásához különféle, mesterséges festékanyagokat használnak fel, a cikk szerint érdemes vigyázni az illatosított, illetve a krémekkel átitatott termékekkel is, ezek a krémek ugyanis gyakran takarnak alapanyagként olyan kőolajszármazékokat, amelyek rossz hatással lehetnek az érzékeny bőrre, irritálhatják azt, illetve égő érzést válthatnak ki. Tekintve, hogy a WC-papír esetében milyen érzékeny területekről van szó, érdemes kerülni a hasonló termékeket.

Arra, hogy a WC-papír kiválasztásában ne elsősorban az esztétikai jellemzők játsszanak szerepet, érdemes figyelni a fehérítés szempontjából is, a WC-papírok vakító fehérségét ugyanis gyakran klór felhasználásával érik el.

Bár sokan odáig mennek, hogy a WC-papír-használat gyakoriságának minimálisra csökkentését javasolják - bidét, illetve hagyományos WC-re szerelhető bidécsapot alkalmazva helyette -, már azzal is sokat tehetsz egészségedért, ha vásárláskor a csomagolás alapos átolvasása által ügyelsz arra, hogy a termék környezetbarát és vegyszermentes legyen.

Ezt is szeretjük