Tényleg vesekövet okoz a jeges tea?
Meglepő összefüggésre jöttek rá a kutatók
A kedvelt nyári frissítő fogyasztása veszélyes következménnyel járhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán te is szívesen iszol a nyári melegben jeges teát, hiszen kellemesen hűsít, és az íze is vonzóbb, mint a vízé. A Loyola Egyetem Egészségügyi Központjának kutatása szerint azonban nem szerencsés túlzásba vinni a fogyasztását.

Mint dr. John Milner, a központ adjunktusa felhívta rá a figyelmet, a közkedvelt üdítőital nagyobb mennyiségben fogyasztva vesekövet okozhat.

Röviden a vesekőről

A vesekövek - latinul: calculus - a vizeletben lévő ásványi sók kiválasztásával képződnek. Méretük az egészen aprótól akár 5 cm átmérőig is terjedhet. Míg a kisebb kövek kialakulásához egy-két hét is elég, addig a nagyobbak kifejlődése évekbe telhet.

A vesekő tünetei

  • Véres vizelet.
  • Nehéz vizeletürítés.
  • A nemi szervekbe kisugárzó fájdalom.
  • Heves deréktáji, illetve hasi fájdalom.

Előfordul, hogy a betegség sokáig tünetmentes marad: ilyenkor nagyobb kövek fejlődnek ki a vesében, ám addig nem adnak hírt magukról, míg el nem mozdulnak a helyükről.

Sokkal inkább a kisebb kövek okoznak gyötrelmes fájdalmat, amikor a hólyag felé haladva felsebzik a húgyvezetéket.

Vesekövet okoz a jeges tea

A vesekő kialakulásának oka lehet krónikus fertőzés, elégtelen folyadékfogyasztás, illetve oxalátokban gazdag étrend. Oxalátokat tartalmaz a rebarbara, a spenót, a leveles zöldségek, valamint a jeges tea is.

Akik nem szeretik az ásványvizet, gyakran döntenek a jeges tea mellett, hiszen kalóriatartalma alacsonyabb, mint a cukros üdítőké, ráadásul íze is kellemes.

Ám Milner szerint a legrosszabb, amit a vesekő kialakulására hajlamos emberek tehetnek, az, ha a nyári melegben literszám isszák a jeges teát.

Bár a forró tea is tartalmaz oxalátokat, nehéz belőle annyit inni, hogy vesekövet okozzon. A jeges tea viszont remek nyári üdítőital, melyből viszonylag nagyobb mennyiséget is fogyaszthatsz. Ha azonban már volt veseköved, érdemes csökkentened a jegestea-adagodat - így elkerülheted a kiújulást. Ha kíváncsi vagy, még mit tehetsz a megelőzésért, kattints korábbi cikkünkre.

A vesekő kezelése

A kisebb vesekövek vesehomok formájában távoznak a vizelettel, míg a nagyobbakat gyakran lökéshullámos kőzúzással aprítják fel.

Amennyiben ez nem lehetséges, úgy endoszkópos, esetleg nyílt műtéttel távolítják el őket.

Ezt is szeretjük