6 figyelmeztető tünet, ami vérrákra utalhat: a csontvelőre és a nyirokrendszerre is hatással lehet

A vérráknak több típusa van, a legfontosabb tudnivalókról és kezelésükről onkohematológus szakorvos beszélt.

GettyImages-95011641
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hematológiai rosszindulatú daganatok - köznyelvben vérrák - gyakori rákos megbetegedésnek számítanak, melyek bármely korosztályt érinthetnek. Több típusuk és altípusuk is van, melyek más-más prognózissal bírnak.

Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusát a vér rosszindulatú daganatairól kérdeztük.

Mi a vérrák?

A vérrák, vagyis a hematológiai rák több különböző ráktípust foglal magában, melyek mind befolyást gyakorolnak a vérsejtekre, csontvelőre és a nyirokrendszerre. Ide tartozik a leukémia, lymphoma és myeloma is.

B-sejtes limfóma.
B-sejtes limfóma.

A rák gyakran a csontvelőben kezdődik, ahol a vérsejtek termelődnek, de a test nyirokcsomóiból is kiindulhat. A legtöbb hematológiai rák a kóros fehérvérsejtek elszaporodása miatt lép fel.

Milyen jelek hívják fel rá a figyelmet?

A rák jelei típusonként változnak, ám legtöbbször lázat, fáradtságot, fogyást, vérszegénységet, duzzadt nyirokcsomókat vagy csontfájdalmat tapasztal a beteg. Egyes típusok azonnali tüneteket okoznak, míg mások panaszok nélkül, alattomosan teszik tönkre a szervezetet. A hematológiai rák megzavarhatja a vérsejtek normális véralvadását és fertőzések elleni funkcióit.

Ezekre lehet hatással a daganat

Csontvelő: a csontokban lévő szivacsos szövet, ami vérképző őssejteket tartalmaz. A myeloma egy csontvelőrák, de a leukémia is ide sorolható.

GettyImages-482186651

Vérsejtek: három típusú vérsejteket különböztetünk meg: vörösvértestek (oxigént szállítanak), fehérvérsejtek (fertőzések elleni sejtek), vérlemezkék (véralvadásban játszanak szerepet). Mind érintett lehet a daganat szempontjából.

Nyirokrendszer: az immunrendszer fő része, limfocitákat hordoz. A nyirokrendszer rákja a limfóma, ám több daganat a nyirokrendszerben ad áttéteket.

A hematológiai daganatok típusai

A hematológiai rosszindulatú daganatoknak három fő típusuk van, melyeknél több altípusra oszlanak.

A leukémia a vér és a csontvelő rákja. Ez lehet akut vagy krónikus, attól függően, hogy milyen ütemben nő a daganat. Négy fő típusa van: akut limfocita leukémia, krónikus limfocita leukémia, akut mieloid leukémia, krónikus mieloid leukémia.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A limfóma a nyirokrendszer rákja. Két fő típusa van: Hodgkin-limfóma, amely általában a B-sejteknek nevezett limfocitákban kezdődik. Valamint a non-Hodgkin-limfóma, amely a B- vagy T-sejtekben kezdődik, és indolensnek vagy agresszívnek nevezhető attól függően, hogy milyen gyorsasággal nő.

A myeloma (myeloma multiplex) a plazmasejtek daganata, melynek következtében kóros antitestek termelődnek. Ha több daganatot alkot, myeloma multiplexnek hívjuk.

Ezekre a vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózishoz

  • Vérkép.
  • Vizeletvizsgálat.
  • Fizikális vizsgálat duzzadt nyirokcsomók után kutatva.
  • Képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahang, röntgen, CT és az MRI.
  • Csontvelő/nyirokcsomó-biopszia.

Terápiás módszerek

Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusa elmondta, hogy milyen terápia szükséges, azt a daganat típusa, agresszivitása, a beteg egyéni paraméterei határozzák meg, ám a legtöbbször az alábbi kezelési módszerek indokoltak.

GettyImages-942117658
Fotó: Slavica / Getty Images Hungary
  • Sugár- / kemoterápia.
  • Őssejt-transzplantáció.
  • Immunterápia.
  • Antitest-terápia.
  • Gyógyszeres kezelés.

10 növény, ami segít megelőzni a daganatok kialakulását

Finomak és szuperegészségesek, ajánlott sokat fogyasztani belőlük.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük