A véres vizelet leggyakoribb okai: 3 betegség, aminek ez az első jele

A véres vizelet általában valamilyen betegséget jelez.

GettyImages-916134650
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor valakinek vizeletürítéskor sötétebb "kólaszínű" vagy rózsaszínes színű produktum távozik a szervezetéből, azt szaknyelven hematuriának, azaz véres vizeletnek hívják. 

Megtévesztő színe miatt, mivel sokan arra számítanának, hogy a jelenség véres, azaz piros színű vizelettel jár, legtöbbször csak laborvizsgálat során derül fény az állapotra.

A véres vizelet mint tünet

Változatos betegségek okozhatják ezt az ijesztő elváltozást, különböző gyulladások, fertőzések, vesebetegség, ritka esetben rák vagy vérképzőszervi zavar is állhat mögötte. Bármi is legyen a véres vizelés oka, sok esetben valamilyen egészségügyi problémát jelez - akkor is, ha csak egyszer fordult elő.

GettyImages-1206992868

A hematuriát nem szabad félvállról venni, mert nagyon súlyos szövődményei lehetnek, attól függően, honnan eredeztethető a probléma. Gyanú esetén mindenképpen érdemes kezelőorvoshoz fordulni, hogy el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat, és megkezdhessék a kezelést.

Felfázás

Legtöbbször fertőzés okozta gyulladás áll a hematuria hátterében, mely meghúzódhat a húgyhólyagban, a vesékben vagy a húgycsőben is. Ezt köznyelven felfázásként hívják, ilyenkor valamilyen baktérium kerül a húgycsőbe, és a fertőzés átterjedhet a vesékre vagy a hólyagra is, súlyos szövődményei közé tartozik a meddőség. Tünete a véres vizeleten kívül még a fájdalmas vizelés és a gyakori vizelési inger.

Vesekő vagy hólyagkő

A második leggyakoribb oka a véres vizeletnek az a kövesség, mely kialakulhat a hólyagban vagy a vesékben is. Ez azoknak a kristálymolekuláknak a lerakódása, amik a vizeletből származnak. A nagyobb kövek elzáródásokat okoznak, melyek rendkívül erős fájdalommal, görcsökkel járnak, akár be is lázasodhat az illető. Gyógyszeres kezeléssel, esetenként műtéttel távolíthatóak el a kövek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vesebetegség

Kevésbé gyakori, de annál veszélyesebb oka a véres vizeletnek a vesebetegség. A vesezavar általában valamilyen alapbetegség mellett jelentkezik, mint a cukorbetegség. A hematuria mellett még gyengeség, magas vérnyomás, fokozott izzadság és a szemkörnyék ödémás felpuffadása is jelentkezhet.

Gyógyszerek mellékhatása

Előfordulhat olyan eset is, hogy nem konkrét betegség, hanem valamilyen gyógyszer okozza a kellemetlen tünetet. A penicillin, véralvadásgátlók, aszpirin is kiválthatják, de a kemoterápiánál használt ciklofoszfamid is generálhatja.

GettyImages-538652935

Bejelentkezés az orvoshoz

Az orvosi ellátásra való bejelentkezés során különböző kérdések merülhetnek fel. Az orvos, vagy asszisztense érdeklődhet, hogy a vizelés mely szakaszában jelentkezik vér, illetve körülbelül mekkora mennyiségben. Ezenkívül tájékoztatást kérhetnek arról, hogy milyen gyakoriak a vizelési ingerek, és hogy fájdalommal vagy anélkül járnak. Érdemes ezekre a kérdésekre előre felkészülni, hogy minél gyorsabban menjen az ügyintézés.

10 gyulladáscsökkentő gyógynövény, ami a felfázás ellen is hat

Néhány szuper gyógynövény nemcsak teaként, de a fürdővízbe keverve is jótékony hatású betegség, felfázás esetén.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük