A végbélrepedés és az aranyér könnyen összetéveszthető: 2 fontos tünetben különböznek

A végbélrepedés és aranyér tünetei közel azonosak, azonban két fontos dologban eltérnek.

aranyér végbélrepedés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A helytelen életmódnak és állandósult stresszhelyzeteknek köszönhetően megnövekszik mind a végbélrepedés, mind az aranyér kialakulásának kockázata.

A két betegség, bár legfőbb tüneteiben szinte teljesen megegyezik, két fontos dologban eltér, amiket nem árt tudni.

Az aranyér tünetei

Világszerte több millióan szenvednek aranyeres megbetegedéstől. A kellemetlen állapot során értágulat keletkezik a végbél körül vagy a bélfalon, legtöbbször öröklött hajlam, ülő életmód és helytelen táplálkozás áll a hátterében.

A pontos diagnózis felállításához proktológiai vizsgálatot végeznek, illetve akár vastagbéltükrözésre is sor kerülhet a súlyosabb betegségek kizárása érdekében. A leggyakoribb tünetei:

 • kitüremkedés a végbélben,
 • végbélgyulladás,
 • viszketés,
 • fájdalom ülés és székelés során, de akár fájdalommentes is lehet,
 • élénkpirosas vérzés,
 • székrekedés,
 • váladékozás.

A végbélrepedés tünetei

Míg aranyér esetében megvastagszik, beduzzad egy ér, addig a végbélrepedés vagy anális fisszúra alatt egy hosszanti repedés vagy fekély keletkezik a végbélnyíláson belül. A kialakulása mögött esetenként háttérbetegség, akár daganat, leukémia, nemi úton terjedő betegség állhat, de fokozhatja a hajlamot a szorongás, állandósult stressz, sőt, a krónikusan jelentkező maró vagy kemény széklet is, mely megterheli az emésztőrendszert, és távozáskor felsértheti a bélfalat.

végbélrepeds
Fotó: valentinrussanov / Getty Images Hungary

A fájdalmas seb következtében a végbélzáróizmok begörcsölnek. Krónikus és akut formája is létezik a betegségnek, előbbiről akkor beszélünk, ha hat hétnél tovább fennállnak a tünetek, melyek közül a leggyakoribbak:

 • székelés alatt érzett állandó fájdalom,
 • fájdalmas ülés, állás közben érzett végbéltáji fájás,
 • élénkpirosas vérzés,
 • kitüremkedés a végbélnyílásnál, a seb elhelyezkedésétől és nagyságától függően,
 • viszketés.

Ugyan összekeverhető a két betegség, a végbélrepedés hirtelen keletkező és hosszan elhúzódó fájdalommal jár, míg az aranyér lehet fájdalommentes is. Előbbinél egy seb keletkezik, mely az esetek 60%-ában akár magától is begyógyulhat, utóbbinál értágulat okozza a kellemetlen tüneteket.

A rostdiéta segít mindkét esetben

Mindkét esetben ajánlott a panaszokkal proktológus szakorvoshoz fordulni. Minél korábban történik meg a végbélnyílás vizsgálata, annál hamarabb kezdődhet a kezelés is. Elsősorban rostban gazdag táplálkozás javasolt, mely támogatja a bélműködést. A kemény széklet könnyedén okozhat sebeket, melyeket megtámadhatnak baktériumok, és elfekélyesedhet. A helytelen táplálkozás emellett székrekedést okozhat, ami megnöveli az aranyér kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyógyulási folyamat mindkét esetben igen lassú, az orvosok ánusztornát írhatnak elő, mely a végbélzáró izmok összeszorítását és elernyesztését takarja. A gyakorlat naponta százszor elvégzendő, nemcsak a végbélrepedés és az aranyér tünetein segít, de az inkontinencia és a széklettartási zavar is megelőzhető vele. Bizonyos esetekben, nem múló fájdalom és vérzés következtében műtéti beavatkozást is javasolhatnak, ám ez igen ritka. A gyógynövényes ülőfürdő is elősegítheti a sebgyógyulást, fájdalomcsillapító hatással bír.

Gyulladáscsökkentő, felfázás elleni gyógynövények

Számos gyógynövény jót tesz a fürdővízhez adva. Bár a recept kissé eltérő lehet, mindegyiknél fontos, hogy nem szabad spórolni vele: egy liter forrásban levő vízhez nagyjából 2-3 evőkanálnyi növényt is javasolt tenni, majd lehűlés után a meleg fürdővízbe önteni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük