Mennyit kell ma várni egy szívműtétre vagy csípőprotézisre? Így néz ki a várólista
A várólista nagyon hosszú: egyes beavatkozásokra akár egy évet is kell várni.

egeszsegugy-hazi-orvos-beteg-paciens
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészségügy régóta kapacitáshiánnyal küzd az országban: sajnos előfordulhat, hogy a betegnek akár egy évet is várnia kell az úgynevezett elektív, azaz az előreláthatólag súlyos állapotromlás kockázata nélkül halasztható beavatkozásokra. 

Bár egy napot is sok fájdalomban eltölteni, a várólisták már régóta reménytelenül hosszúak, a helyzetet természetesen tetézik a koronavírus-járvány miatt elhalasztott műtétek is. Enyhülést hozó megoldásra tízezrek várnak jelenleg a különféle betegségeikben.

Hosszú várólisták

A központi várólisták a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – NEAK – honlapján bárki számára elérhetők. A műtét típusára keresve az adatbázisból térségekre bontva listázható ki az adott régióban ellátásra várók száma, illetve az átlagos várakozási idő.

A listákból kiderül néhány konkrét adat is. Nyitott szívműtétre például jelenleg több mint 600-an várnak, míg az elmúlt fél évben Dél-Közép-Magyarországon 47 nap volt a tényleges átlagos várakozási idő, az Észak-Alföldön, vagyis Debrecenben ez 75 napot jelentett. A tervezett várakozási idő az előbbinél 368, utóbbinál 110 nap a következő beavatkozásokra nézve.

Csípőprotézis-műtétre nagyjából 4500-an várnak jelenleg, a legrövidebb várakozási időre a Dél-Alföldön, illetve Dél-Közép-Magyarországon számíthatnak az emberek, a leghosszabbra a Dél-Dunántúlon, ha az átlagos tervezett várakozási időt nézzük. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem malignus, tehát nem rosszindulatú rák miatti pajzsmirigy-műtétre Észak-Alföldön - Nyíregyházán - a tervezett várakozási idő 50 nap, míg Dél-Dunántúlon - Pécsett - 25 nap, ami ugyancsak jelentős eltérés két helyszín között.

Mivel az országban szabad orvosválasztás van, egy-egy műtét előtt a várólisták áttekintése akár a páciensnek is segíthet a tervezésben: amennyiben valaki nem ragaszkodik egy intézményhez vagy orvoshoz, és rugalmas az utazást illetően, akár más intézmény másik orvosához is fordulhat, természetesen a választott orvos egyetértésével.

Azt persze figyelembe kell venni, hogy ez sem feltétlenül jelent garanciát: a várólistától független előjegyzési lista egy-egy beteg által kijelölt orvosnál akár hosszabb is lehet, mint maga a várólista, így az előzetes tájékozódás minden esetben nélkülözhetetlen.

Kórházi menük a világból

A világ különböző országaiban merőben eltérő a kórházi koszt, ám több intézmény igazán büszke lehet a betegek számára biztosított ételekre: némelyik fogás egy étteremben is megállná a helyét.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük