Attól, hogy változatos az étrend, nem biztos, hogy egészséges: fontos dologra hívták fel a figyelmet a kutatók

Mérték ide vagy oda, a kutatók szerint sokkal egészségtelenebbül esznek azok az emberek, akik változatosan étkeznek.

Bármit ehetsz mértékkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régi fogyókúrás tanács, hogy ehetsz bármit, csak mértékkel. Az elmélet szerint így változatosabb lesz az ember étrendje, és az egyszer-egyszer becsúszó egészségtelen ételek pedig kis mennyiségben kevésbé ártanak. Csakhogy a kutatások azt mutatják, hogy ez a megközelítés nem működik.

A Texasi Egyetem kutatása szerint a változatos étrend nem jár feltétlenül együtt az egészséges táplálkozással, sőt, aki sokfélét eszik, általában gyakrabban nyúl egészségtelen ételekhez is, így mérték ide vagy oda, az étrendje egészségtelenebb lesz.

Nem is olyan fontos a változatosság

A kutatók több mint 6800 alany adatait vizsgálták, akik etnikailag diverz háttérrel rendelkeztek. Arra voltak kíváncsiak, a változatos étrend a résztvevőknél összefüggésbe hozható-e a kisebb derékkörmérettel, illetve az olyan betegségek kockázatának csökkenésével, mint a 2-es típusú diabétesz.

beszelgetes-eves

Figyelemmel kísérték a résztvevő étrendjének változatosságát. Olyan jellemzőket mértek, mint hogy hány teljesen különböző ételt fogyaszt valaki egy héten, milyen egyenletesen oszlik el az ételek között a kalória mennyisége, és a különböző ételekben mennyi, az emésztési folyamatokat segítő különféle tápanyag található meg - más szóval mérték az ételek minőségét is.

A változatosságot és a kalóriaeloszlás egyenletességét vizsgálva azt találták, hogy azoknak semmilyen összefüggése sincs a derékkörfogat növekedésével - illetve a zsigeri zsír mennyiségének növekedésével. Egyszóval a változatos étkezés nem járt látható pozitív eredménnyel, sőt, azok, akik többféle ételt ettek, általában nagyobb derékkörfogat-növekedéssel számolhattak, hiszen hiába a változatosság, sokkal több rosszabb minőségű, egészségtelen étel is került a diétájukba.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen hatással van az ételek minősége az egészségre. Az ötéves pontnál még nem volt jelentős különbség megfigyelhető azoknál, akik egészségesen étkeztek, tíz éven belül azonban 25%-kal csökkent náluk a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ami különösen érdekes, hogy a legegészségesebben étkezőknél volt megfigyelhető a legkisebb diverzitás. Ők viszonylag kis változatossággal étkeztek, azonban csupa egészséges ételt fogyasztottak, és csak nagyon ritkán került valami egészségtelen a tányérjukra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Méregtelenítő italok

Ha diétázni készülsz, érdemes a máj munkáját is segíteni, ez a szerv ugyanis a tested méregtelenítését végzi, valamint szerepet játszik a zsíranyagcserében is, ezért elengedhetetlen az egészséges működése a sikeres fogyáshoz.

Kipucolja a májat, segíti a fogyást: az 8 legjobb méregtelenítő ital, amit érdemes kúraszerűen fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük