Jobb vagy bal oldali fájdalom jelez vakbélgyulladást? Ezek a betegség legfőbb tünetei

A féregnyúlvány gyulladásának diagnózisa nem mindig könnyű.

GettyImages-1022793180(1)
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vakbélgyulladás a vakbél egy részének, a hozzá csatlakozó féregnyúlványnak - appendix veriformisnak - a gyulladása. 

Bár gyulladás esetén rutinműtéttel orvosolható a probléma, a betegséget jelző tünetek gyakran nem elég specifikusak, nem mindig egyértelműek, így diagnózisa nem könnyű.

 Mi okozza a vakbélgyulladást?

A szakemberek sem tudják mindig pontosan megállapítani, hogy adott esetben mi váltja ki a féregnyúlvány gyulladását. Okozhatja az elzáródása, melyet szőlőmag, csontdarab, székletrög vagy besűrűsödött nyák vált ki. Bár furcsán hangzik, de akár nátha vagy más felső légúti fertőzés is ráhúzódhat, és a féregnyúlvány gyulladását eredményezheti. Ilyenkor a vírusos megbetegedés során megvastagodó nagyobb mennyiségű nyirokszövet vezet a féregnyúlvány elzáródásához. Ennek következtében a féregnyúlványban termelődő nyák nem tud a vakbélbe ürülni, ezáltal gennyes gyulladás alakul ki.

Melyik oldali fájdalom jelez vakbélgyulladást?

A gyulladásra kezdetben bizonytalan gyomorszáj vagy köldök körüli hasi fájdalom hívja fel a figyelmet. Ez a fájdalom sugárzik jobb oldalon a lágyék felé. A folyamat előrehaladásával a kellemetlen érzés erősödik, görcsössé válik. Köhögés, rázkódás, tapintás, mozgás hatására fokozódik. Gyakran jelentkezik hányinger, hányás - főleg gyerekeknél -, hőemelkedés. A láz és a hidegrázás már a betegség súlyosbodására, szövődmény kialakulására hívja fel a figyelmet. Ha a vakbél perforálódik - kiszakad -, a fertőzés elterjed a hasfalon belül, hashártyagyulladás alakulhat ki. Azonnali műtéti beavatkozás nélkül a beteg meghalhat.

A vakbélgyulladás viszonylag gyakori, a lakosság 10 százalékát érinti élete során - legnagyobb arányban a 10-30 év közötti korosztályban fordul elő. Diagnózisa még a tapasztalt sebész számára sem könnyű, mivel számos hasi betegségnek - például méhen kívüli terhesség - lehet hasonló tünete. Fizikális vizsgálattal, a hasi nyomásérzékenység vizsgálatával, illetve ultrahanggal diagnosztizálják, de klinikailag a mai napig nem számít hibának, ha bizonytalan esetben is a műtét mellett dönt az orvos - mivel a műtét rizikója csekély, míg a vakbélgyulladás következtében kialakult szövődmények aránya magas.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A féregnyúlvány szerepe

Hosszú ideig úgy hitték, a féregnyúlványnak nincs semmilyen funkciója, ám valójában nem véletlenül csatlakozik a vékonybél és a vastagbél határán lévő vakbélhez. A féregnyúlvány a vakbélhez hasonlóan simaizomszövetet tartalmaz, falában pedig nyiroksejtek vannak, melyek a szervezet immunrendszerének részét képezik. A féregnyúlvány ellenanyagok, ”jó baktériumok” termelésére képes. Kutatások szerint az itt élő baktériumok akkor is biztonságban vannak, amikor egy komolyabb betegség a bélrendszer más részein élőket kipusztítja, vagyis a féregnyúlvány képes arra, hogy a betegség lezajlását követően az emésztőtraktust újra jó baktériumokkal népesítse be.

Olvass tovább: eltűnő testrészek

Az ember szervezete az evolúció során a különböző környezeti kívánalmaknak megfelelően alkalmazkodott és fejlődött. Ez volt akkor is, és most is az életben maradás kulcsa.

A jövő embereinek már nem lesz lábujjuk: 9 testrész, ami eltűnik a tudósok szerint

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük