Kipróbáltuk a vadgesztenyés mosást, tényleg szépen tisztít: bőrbarát ökomosószer percek alatt

A vadgesztenyéből akár bőrbarát ökomosószer is készülhet.

vadgesztenye
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A környezettudatos háztartások egyik kedvelt alapanyaga a mosódió, amely mosásra és takarításra egyaránt alkalmas, vegyszermentes, bőrbarát alternatíva.

Bár a mosódió valóban környezetbarát, nem szennyezi a vizeket, továbbá teljes egészében lebomló, ezért komposztálható is, egyetlen hibája sajnos mégis van: az áru legtöbbször hatalmas utat tesz meg a boltokig, legtöbbször Dél-Ázsiából importálják, ami jókora karbonlábnyommal jár.

Mosódió helyett vadgesztenye

A mosódiófa a szappanfafélék családjába tartozik, diótermését pedig magas szaponintartalma teszi hatékony tisztítószerré. Jó hír a környezetbarátok számára, hogy Magyarországon is megterem egy méltó vetélytársa: a vadgesztenye.

A vadgesztenye ugyanúgy a szappanfafélék családjába tartozik, és magas szaponintartalommal bír - miért ne használhatná az ember éppúgy mosásra?

vadgesztenye-mosáshoz

A vadgesztenye előnye, hogy nem kell távoli országokból szállítani, akár egy kellemes séta közben begyűjthető egy-egy vászonzacskónyi mennyiség. Egy mosáshoz nagyjából két, legfeljebb három gesztenyére van szükség.

Készíts mosószert gesztenyéből!

Mivel a mosódióval ellentétben a gesztenye szaponintartalma nem a héjból, hanem a belső termésből érvényesül a legjobban, az összeszedett gesztenyéket először meg kell tisztítani. Az éles késsel megpucolt terméseket vágd vékonyabb darabokra, majd egész egyszerűen tölts meg vele egy kis mosózacskót vagy fél pár bekötözött szájú zoknit! 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt követően jól bekötve már mehet is a mosógép dobjába. Az illata teljesen natúr, semleges, ami néhány csepp illóolajjal tetszés szerint orvosolható. A ruhák puhasága érdekében ecetet érdemes hozzá használni.

Tapasztalatunk szerint a mosódióval teljesen megegyező hatással bír, szépen tisztít, bár az erősen szennyezett ruhákat mosás előtt érdemes beáztatni egy kevés mosószódás vízbe - ahogy a mosódiónál is. Bármilyen hőfokon lehet vele mosni, de melegebb vízben jobban ki tud oldódni szaponintartalma. A ruhák színét sem fakítja, tényleg univerzális mosószer.

Felmosáshoz is ideális

A mosódióhoz hasonlóan a vadgesztenye termése is alkalmas a takarításra, a felmosáshoz, törölgetéshez az apróra vágott gesztenyéket forrázd le bőséges vízzel! Miután langyosra hűlt a forrázat, már használható is takarításra, esetleg folyékony mosószer helyettesítésére.

A kiázott szer nem bántja a bőrt, nem káros a tüdőre a belélegzése, és az őszi szezonban egy kis szerencsével tényleg teljesen ingyen hozzájuthat az ember egy éves adaghoz.

A vadgesztenye egyébként sokáig tárolható egy jól szellőző vászonzacskóban, de arra figyelj, hogy hamar megkeményedik a külső, barna héja. Ezután egy kissé beáztatva érdemes nekiállni a hámozásnak, nehogy konyhai baleset legyen a vége! Akad olyan, aki inkább meghámozza mindet a gyűjtés után, majd megszárítja, noha ez jár némi macerával, ráadásul a termés héj nélkül könnyebben is penészedik.

Szennyezett a lakások levegője

Nem elég felporszívózni a lakásban, utána is szennyezett maradhat a levegő. Néhány trükkel azonban sokat tehetsz az egészségedért.

(Képek: Tamás Katalin, Pixabay, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük