Új terápiákat fejlesztenek a cukorbetegség, az érelmeszesedés, a stroke és a szívelégtelenség kezelésére: áttörés lehet
Hatékony, célzott terápiákat fejlesztenek magyar kutatók különböző népbetegségek kezelésére.

GettyImages-1191113984
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A leggyakoribb betegségek - mint a cukorbetegség, az érelmeszesedés, a stroke és a szívelégtelenség - kezelésében eredményezhetnek új diagnosztikai és terápiás eljárásokat, illetve új gyógyszereket a debreceni és a szegedi egyetemek most befejezett közös kutatásai.

Fésüs László akadémikus, a program szakmai vezetője elmondta: az anyagcserezavarok molekuláris mechanizmusainak megismerésével foglalkozó kutatásra mintegy 1,5 milliárd forint támogatást nyert el közös pályázatán a Debreceni Egyetem (DE), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK).

Népbetegségek gyógymódját kutatják

- A kutatócsoportok 11 új kutatási programot alakítottak ki, a pályázati forrás támogatásával 141 közlemény született, 24 fiatal kutató szerzett PhD-fokozatot, 7 új egyetemi kurzus indult el, 10 vállalkozási-ipari együttműködés jött létre, utóbbiak elsősorban a gyógyszerfejlesztés területén - ismertette a professzor.

GettyImages-1334851652

Fésüs László az MTI-nek elmondta: elsősorban a klinikailag nem, vagy csak részben megoldott problémákra, a túlsúlyosság kiváltotta szinte népbetegségek kezelésére kerestek molekuláris magyarázatokat, és azok alapján új kezelési célpontokat.

Az akadémikus a debreceni kutatás egyik fontos eredményeként értékelte, hogy például a zsírszövet hőt termelő részének - amely nem rakódik le túlsúlyként - a funkcióját fokozó új eljárást, új molekulákat találtak, amelyekből kialakulhatnak új terápiás megközelítések.

- Kiderült, hogy a túlsúlyos emberek zsírszövetében lévő gyulladásokat olyan már ismert gyulladáscsökkentő szerekkel lehet kezelni, amelyeket eddig ezen a területen nem alkalmaztak - fűzte hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Elmondta: szegedi kutatók olyan új antiaritmiás szereket találtak, amelyeket gyógyszergyárral fejlesztenek tovább, és olyan új betegségmechanizmusokat tártak fel, amelyek megmagyarázzák a szívelégtelenség kialakulását, azt, hogy miként vezet a magas koleszterinszint és a magas zsírszint szívkárosodáshoz.

Új felfedezések

- Ugyancsak a mostani kutatások tárták fel, hogy a prediabéteszes - lappangó cukorbetegség - állapot jelentősen befolyásolja a légzésfunkciókat is. Ezt eddig kevésbé vizsgálták, most viszont kísérletesen is sikerült bizonyítani - jegyezte meg Fésüs László.

GettyImages-672014918

Az akadémikus tájékoztatása szerint a szegedi biológiai intézet kutatói a projekt során részletes vizsgálati platformot alakítottak ki arra, hogyan lehet a zsíranyagcsere-változások követésével új terápiás célokat megjeleníteni.

A szöveti vizsgálatoknál elkezdték a mesterséges intelligenciát is alkalmazni - mondta a kutatás szakmai vezetője.

10 tanács, amivel megelőzhetőek az érrendszeri betegségek

A szívbarát diéta segíthet csökkenteni a pitvarfibrilláció kockázatát, betegség esetén pedig enyhíteni a tüneteket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük