Áttörés az új módszer a rákgyógyításban: 10 nap alatt végzett a tumorral
Erős rákellenes szert találtak a kísérletek során, ami az áttétek kialakulását is megakadályozhatja.

kutatok-rak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Stanfordi Egyetem kutatói egy egészen új rákellenes gyógymódot fedeztek fel, ami a testbe injekciózva képes lehet gyorsan elpusztítani a tumorokat - adta hírül a Science magazin. A gyógymódot egérkísérletekben hatékonynak nyilvánították, és az embereknél is áttörést jelenthet.

A rákkutatók kísérletei során húsz különböző molekulát és antitestet többféle kombinációban fecskendeztek az egerek testében növesztett tumorokba, és nyomon követték azok hatásait a célzott tumorra, valamint a test többi részén található, a készítménnyel közvetlenül be nem injekciózott daganatra.

Tíz nap alatt végzett a tumorral

A legjobb eredményt hozó anyagkombináció kevesebb mint tíz nap alatt végzett a tumorral, melybe fecskendezték, és a Science Translational Medicine-nel közölt hír szerint nem egészen húsz nap alatt azok a daganatok is megszűntek, melyeket nem kezeltek közvetlenül.

Az eredményeket a CpG nevű DNS-szakasz és egy OX40 elnevezésű receptorhoz kötődő antitest kombinációja hozta, melyek különböző immunsejteket aktiválnak: míg előbbi a rákkal szemben ellentámadást indító dendritikus sejteket, utóbbi a T-limfocitákat. A kutatás vezetője, Ron Levy onkológus elmondta, az anyagok önmagukban nem működnének, a kombinációban viszont egymás hatását támogatják.

Embereken is működhet

Bár a kutatók korábbi kísérletei azt támasztják alá, hogy az egérkísérletekben hatásosnak bizonyuló molekulák és vírusok az emberi szervezetben sajnos nem mindig működnek, a tudósok bizakodóak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Levy azt nyilatkozta, a kombináció hatásos lehet a betegek számára több ráktípus esetén is, ráadásul ez az anyag az áttéteket és a másodlagos daganatok kialakulását is megakadályozhatja. A kutatók hamarosan el is kezdik az eredmények klinikai tesztelését limfómás, nyirokrákos betegeken.

A kutatásban nem részt vevő orvosok is elismerően nyilatkoznak az eredményekről, Dr. Drew Pardoll, a Bloomberg-Kimmel Institute for Cancer Immunotherapy onkológus professzora azt is hozzátette, mivel a módszert az állatokban mellrákos sejteken alkalmazták, ami a legjobban hasonlít az emberi szervezetben kialakuló daganatokra, csakugyan van ok a bizakodásra.

Ezt is szeretjük