Áttörés az új módszer a rákgyógyításban: 10 nap alatt végzett a tumorral

Erős rákellenes szert találtak a kísérletek során, ami az áttétek kialakulását is megakadályozhatja.

kutatok-rak

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Stanfordi Egyetem kutatói egy egészen új rákellenes gyógymódot fedeztek fel, ami a testbe injekciózva képes lehet gyorsan elpusztítani a tumorokat - adta hírül a Science magazin. A gyógymódot egérkísérletekben hatékonynak nyilvánították, és az embereknél is áttörést jelenthet.

A rákkutatók kísérletei során húsz különböző molekulát és antitestet többféle kombinációban fecskendeztek az egerek testében növesztett tumorokba, és nyomon követték azok hatásait a célzott tumorra, valamint a test többi részén található, a készítménnyel közvetlenül be nem injekciózott daganatra.

Tíz nap alatt végzett a tumorral

A legjobb eredményt hozó anyagkombináció kevesebb mint tíz nap alatt végzett a tumorral, melybe fecskendezték, és a Science Translational Medicine-nel közölt hír szerint nem egészen húsz nap alatt azok a daganatok is megszűntek, melyeket nem kezeltek közvetlenül.

Az eredményeket a CpG nevű DNS-szakasz és egy OX40 elnevezésű receptorhoz kötődő antitest kombinációja hozta, melyek különböző immunsejteket aktiválnak: míg előbbi a rákkal szemben ellentámadást indító dendritikus sejteket, utóbbi a T-limfocitákat. A kutatás vezetője, Ron Levy onkológus elmondta, az anyagok önmagukban nem működnének, a kombinációban viszont egymás hatását támogatják.

Embereken is működhet

Bár a kutatók korábbi kísérletei azt támasztják alá, hogy az egérkísérletekben hatásosnak bizonyuló molekulák és vírusok az emberi szervezetben sajnos nem mindig működnek, a tudósok bizakodóak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Levy azt nyilatkozta, a kombináció hatásos lehet a betegek számára több ráktípus esetén is, ráadásul ez az anyag az áttéteket és a másodlagos daganatok kialakulását is megakadályozhatja. A kutatók hamarosan el is kezdik az eredmények klinikai tesztelését limfómás, nyirokrákos betegeken.

A kutatásban nem részt vevő orvosok is elismerően nyilatkoznak az eredményekről, Dr. Drew Pardoll, a Bloomberg-Kimmel Institute for Cancer Immunotherapy onkológus professzora azt is hozzátette, mivel a módszert az állatokban mellrákos sejteken alkalmazták, ami a legjobban hasonlít az emberi szervezetben kialakuló daganatokra, csakugyan van ok a bizakodásra.

Ezt is szeretjük