A kis Aletta csodálatos gyógyulása: kétszer küzdött meg a leukémiával
A beteg gyerekek családjának ingyenesen biztosítják a köldökzsinórvér és köldökzsinór őssejtjeinek gyűjtését és tárolását.

mikroszkop-ossejt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vérképző őssejt-transzplantáció az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő technológiája, mely a kutatások jelenlegi állása szerint több mint 80 betegséget képes gyógyítani a megrongálódott sejtek regenerálása és pótlása által. Megoldást jelenthet a különféle vérképzési zavarokra, az immunrendszer működési zavaraira, illetve olyan súlyos problémákra is, mint amilyet a gyermekkori rákbetegségek jelentenek.

Európában évente több mint 40 ezer ember kap hasonló terápiát, 2001 óta pedig Magyarországon is rendszeresen végeznek vérképzősejt-átültetést - ma már rutineljárásnak számít -, többek között olyan gyermekeknek jelentve reményt, akiknek már egészen kicsi korukban visszatérő, agresszív leukémiával kell megküzdeniük. Közéjük tartozik Aletta is, akinek esetében minden jel arra mutat, hogy sikerült legyőznie a betegséget, jól van, hamarosan pedig megkezdheti az iskolát is.

Aletta története

Nyeste Alettát, Alcsit 2013 telén diagnosztizálták leukémiával, pontosabban akut limfoid leukémiával, mely az egyik leggyakoribb gyermekkori daganatos megbetegedés. A kislány ekkor még csak hároméves volt, szülei pedig csupán vashiányos állapotra gyanakodtak, mikor egyre gyakrabban vették észre, hogy a korábban vidám és eleven lányka fáradt, kedvetlen, gyakran nyűgös, játszani sincs kedve, alig van étvágya, viszont egyre puffadtabb a hasa. Miután apró bevérzésekre is figyelmesek lettek Alcsi bőrén, a szülők azonnal orvoshoz vitték, a vérvétel eredménye pedig leukémiára utalt, amit a csontvelő-mintavétel is igazolt.

Aletta és szülei
Aletta és szülei

A kezelést azonnal elkezdték, a kislány kilenc hónapon át tartó kemoterápiás kezelést kapott, majd további gyógyszeres terápiát, ami után több mint egy évig tünetmentes volt. A család, csakúgy, mint Aletta kezelőorvosa, bizakodott, a kemoterápiás kezelés sikerében, hiszen a kislánynál nem azonosítottak olyan genetikai eltérést, mely arra utalt volna, hogy újra megtámadja a betegség.

Óvodás ballagásán azonban újra baljós tünetekkel szembesültek a szülők, a kislány ismét sápadtabb volt, és fáradt. Bár bíztak benne, hogy csak egy vírus, a leukémia tért vissza, immár még agresszívebb formában. Újabb kemoterápiás kezeléssorozat vette kezdetét, aminek végén tudható volt, hogy Alcsinak csontvelő-átültetésre, őssejt-transzplantációra lesz szüksége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az őssejtterápia segített

A betegség kiújulásakor a kezelőorvos elmondta a szülőknek, hogy a leukémiát remisszióba kell hozni, vagyis a kóros sejteket olyannyira el kell tüntetni a csontvelőből, hogy minimálisan se legyenek jelen, a gyógyulás esélyeinek növeléséért és a kiújulás megelőzéséért pedig átültetésre lesz szükség, mely szinte újraépíti az immunrendszert, egészséges sejtekre, őssejtekre alapozva.

A csontvelő-átültetésnek létezik komolyabb beavatkozással járó formája is, ilyen, amikor a donortól a csípőlapátból vesznek le csontvelői őssejteket. A köldökzsinórvérben is jelen vannak a vérképző őssejtek, amelyeknek kiemelkedő előnye, hogy épek, és nagyon fiatal, éretlen sejtek. Amennyiben magánbankban vannak tárolva, a köldökzsinórból kinyerhető ősseetjek azonnal rendelkezésre állnak, míg egy magyar beteg számára a megfelelő csontvelődonor megtalálására csak kevesebb mint 50% az esély.

A KRIO Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. a legnagyobb őssejtbank Magyarországon, amely közel 20 éves szakmai tapasztalattal biztosítja a köldökzsinórvér, a placentából nyert köldökzsinórvér és a köldökzsinórból származó őssejtek fagyasztását és tárolását.

A magyarországi feldolgozás és tárolás mellett nemzetközi háttér biztosítja a legmagasabb technológiai minőséget, és garantálja a hosszú távú biztonságot. Az eddigi magánbankból származó őssejtbeültetések mindegyike a KRIO Intézetben tárolt köldökzsinórvér-mintával történt.

Az intézet a A rák gyógyításáért családi programjának köszönhetően ingyenes őssejttárolást biztosít olyan családok számára, ahol a születendő gyermek idősebb testvére valamilyen vérképzőrendszeri vagy nyirokrendszeri daganatos betegsége kezelhető őssejtekkel. 

A KRIO Intézet köldökzsinórvér-feldolgozási, -fagyasztási és -tárolási technológiáját 2010-ben akkreditálta az Advancing Transfusion and Cellular Therapies Worldwide. Az intézmény Közép-Európában és itthon is elsőként kapta meg a minősítést, melynek köszönhetően a tárolt minta a világ bármely terápiás központjában felhasználható.

A család igen komoly előnyöket tudhatott magáénak azzal, hogy lehetőségük adódott Alcsi testvére köldökzsinórvérének tárolására, az édesanya ugyanis a kislány első kezelése alatt babát várt, a kishúg, Alida megszületésekor pedig a köldökzsinórvér tárolásra került. Alcsi húga tökéletes donor volt, a kislány gyógyítására sikeresen fel tudták használni a születésekor gyűjtött őssejteket.

Aletta húga, Alida 2014 nyarán született meg, őssejtjeit pedig a KRIO Intézetben tárolták el. A lehetőségről egy kórházi nővér beszélt a szülőknek még Alcsi kezelése alatt, felhívva a figyelmet arra, hogy olyan családoknak, ahol a születendő gyermek idősebb testvére valamilyen vérképzőrendszeri vagy nyirokrendszeri daganatos betegsége kezelhető őssejtekkel, ingyenesen biztosítják az őssejtlevétel és -tárolás lehetőség.

A család élt a lehetőséggel, egy területi őssejttanácsadó kereste fel őket, majd postán kaptak egy csomagot, melyet a szülészetre kellett bevinni. Az őssejtlevétel egyszerűen zajlott, a szülészorvos végezte el a köldökzsinórból és a placentából.

A gyógyulás útján

Alcsi hetedik születésnapján, 2016. november 23-án került sor az őssejt-transzplantációra. A beavatkozás maga nem bonyolult, egy infúzión keresztül a beteg testébe vezetik az őssejtkészítményt. A kockázatot nem is ez jelenti, hanem a komplikációk, az immunrendszer ugyanis az új csontvelő beépüléséig és szaporodásáig szinte le van nullázva, a fertőzések így nagyon komoly, életveszélyes kockázatot jelentenek, ráadásul azok is, melyeken a beteg már átesett korábban, hiszen a szervezete által termelt ellenanyagot is elpusztították a gyógyszerek, mint ahogy a védőoltások hatása is elfelejtődik ilyenkor.

További veszélyt jelent a kilökődés kockázata, ez azonban a testvérek esetében a köldökzsinórból levett őssejteknél sokkal ritkább, ezért is jelent komoly előnyt ez a módszer, amellett persze, hogy kéznél van, és nem kell kivárni a donorokat felkutató és alkalmasságukat vizsgáló több hónapos procedúrát.

A transzplantáció sterilboxban zajlott, és ugyanitt kellett eltöltenie Alcsinak az azt követő heteket is, a bejuttatott őssejtek azonban hazataláltak, és szép lassan elkezdték helyreállítani és felépíteni Alcsi vérképző- és immunrendszerét, egészséges, jól működő sejteket állítva az elpusztított kóros sejtek helyére.

Ahhoz, hogy a gyógyuláshoz és a fertőzések elkerüléséhez otthon is minden biztosított legyen - nem kell sterilbox, de komolyabb átalakításokra szükség van -, az addigra szűkös anyagi forrásokkal rendelkező családnak közösségi összefogással segítettek, többek között a leukémiás gyerekeket segítő Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány szervezett gyűjtést.

Alcsi, bár még sűrűn jár kontrollokra, szerencsére ma már nagyon jól van, és életkedv sugárzik róla, a kislány régi vágyát való váltva pedig a család nemrég egy négylábú taggal, kiskutyával is bővült. Alcsi várja, hogy újra megkaphassa a védőoltásait, nem utolsósorban pedig azt, hogy 2018 márciusában elkezdhesse az iskolát is.

Ezt is szeretjük