80 betegséget, köztük rákot is gyógyíthat, megelőzhet az őssejt-terápia – Hogy működik?

A sejtátültetést évtizedek óta alkalmazzák egyes daganatok, csontvelő-elégtelenség, anyagcserezavarok és immunhiányos állapotok esetén.

Őssejt-terápia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mit tesz a szülő akkor, ha beteg lesz a gyereke? Mindent. Vagy legalábbis megpróbál mindent megtenni azért, hogy egészségesnek tudja gyermekét. Azonban nemcsak akkor érdemes a betegséggel foglalkozni, amikor megjelenik, hanem előzetesen fel is lehet rá készülni.

Az őssejt-transzplantációs technológia a testben kialakuló betegségben megrongálódott sejteket képes regenerálni és pótolni.

Mi az az őssejt?

Az őssejtek olyan folyamatosan osztódó sejtformák, amelyek még nem specializálódtak, ezért pótolhatják a károsodott vagy kóros állapotú sejteket. Az újszülött köldökzsinór vérében található őssejtek immunológiailag jóval toleránsabbak, mint a specifikus sejtek, így terápiás értékük magas. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint több mint 80 betegséget képes gyógyítani a vérképző őssejtterápia, köztük a leukémiát, vérképzési zavarokat, valamint az immunrendszer működési zavarait, és olyan gyermekkori rákbetegségeket, mint például az Ewing szarkóma vagy neuroblasztoma. 

Az eljárást ma még leginkább vérképzési betegségeknél alkalmazzák, az őssejtkezelést évtizedek óta bevetik például akut és krónikus leukémiánál. Az őssejt tehát nem egy misztikus csodaszer, hanem egy ma már rutin beavatkozás, amit Magyarországon is 2001-óta rendszeresen végeznek. Hazánkban ma öt őssejtbank működik, melyek közül kettő rendelkezik magyarországi laboratóriummal és tárolja itthon a mintákat.

Erre való az őssejt-transzplantáció

Az őssejt-technológia a köldökzsinórvérben található sejtek lefagyasztását, és szükség esetén beültetését jelenti. A köldökzsinórvér levétele gyors és egyszerű eljárás, amit a szülészorvos végez, miután elvágta a köldökzsinórt. 

Nincs rizikófaktora se az anyára, se a babára nézve. A köldökzsinórból és a placentából a vért speciális vérvételi szettbe gyűjtik, majd feldolgozzák, így kinyerik belőle az értékes őssejteket. Ezután folyékony nitrogén gőzterében lefegyasztják, és ezen a rendkívül alacsony hőmérsékleten tárolják, ahol a sejtek anyagcseréje  annyira lelassul, hogy gyakorlatilag nem öregszenek.

Ha betegség miatt felhasználásra kerülnek az őssejtek, a beültetés őssejt-transzplantációs központokban történik. Magyarországon jelenleg öt állami transzplantációs központ működik, ahol az őssejt transzplantációk költségét az állam finanszírozza. A beteget egy steril transzplantációs szobába helyezik, majd az előkészítés fázisa során célzott kemotáripás eljárással kiirtják a rosszul működő vérképző és immunrendszerét.

A korábban lefagyasztott őssejteket gyors ütemben felolvasztják, majd véráramon keresztül juttatják be a szervezetbe. A bejutatott vérképző sejtek „hazatalálnak” a kiirtott vörös csontvelő helyén, és helyreállítják a vérképzést és immunrendszert. Így a már korábban elpusztított kóros sejtek helyére jól működő sejtek épülnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az őssejtek több mint 25 év tárolás után is felhasználhatóak, így érdemes levenni a köldökzsinórból a baba születésekor, hogy a későbbiekben esetlegesen fellépő betegségeknél segíthessen. Ez egy gondos és előrelátó preventív hozzáállás, hiszen a rohamosan fejlődő technológia és aktuális kutatások révén olyan területeken feszegetik az őssejtek hatékonyságát, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri kórállapotok, bőr- és látássérülések vagy a daganatos betegségek egyéb fajtái. 

Az EuroStemCell őssejtkutatással foglalkozó szervezet tanulmánya szerint évente több mint 40 000 embert gyógyítanak Európában hasonló technológiával.

A KRIO Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. a legnagyobb őssejtbank Magyarországon, amely közel 20 éves szakmai tapasztalattal biztosítja a köldökzsinórvér, a placentából nyert köldökzsinórvér és a köldökzsinórból származó őssejtek fagyasztását és tárolását.

A magyarországi feldolgozás és tárolás mellett nemzetközi háttér biztosítja a legmagasabb technológiai minőséget, és garantálja a hosszútávú biztonságot. Az eddigi magánbankból származó őssejt beültetések mindegyike a Krio Intézetben tárolt köldökzsinórvér mintával történt.

Az Intézet a "A rák gyógyításáért"  családi programjának köszönhetően ingyenes őssejt tárolást biztosít olyan családok számára, ahol a születendő gyermek idősebb testvére valamilyen vérképzőrendszeri vagy nyirokrendszeri daganatos betegsége kezelhető őssejtekkel. 

A KRIO Intézet köldökzsinórvér feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológiáját 2010-ben akkreditálta az Advancing Transfusion and Cellular Therapies Worldwide. Az intézmény Közép-Európában és itthon is elsőként kapta meg a minősítést, melynek köszönhetően a tárolt minta a világ bármely terápiás központjában felhasználható.

Sok lehetőség van benne

Az őssejt kutatás az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Hazánkban is egyre újabb terápiákban jelenik meg, ilyen például a porckopások kezelése mezenhimális őssejtekkel. A ma már Magyarországon is rutinszerűen  végzett vérképzőőssejt transzplanctáció mellett az utóbbi években a hazai regeneratív orvoslás is felhasznál mezenhimális őssejteket. 

Ezt is szeretjük