Mik minősülnek új élelmiszernek az Európai Unióban? Nem csak a rovarok érdekesek a listán

Az új élelmiszerek között szerepelnek olyan táplálékok, amelyeket korábban az EU-n kívül fogyasztottak, de olyanok is, amiket új technológiával állítanak elő.

Új élelmiszerek az Európai Unióban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagy hullámokat vert a közösségi médiában, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az élelmiszerekbe, pékárukba, tésztákba, gabonaszeletekbe, kekszekbe, szószokba, feldolgozott burgonyatermékekbe, levesporokba és csokoládétermékekbe is kerülhet lisztkukac és darált tücsök. A rovarok az unióban új élelmiszernek minősülnek. 

A rovarok a világ számos pontján jelentenek olcsó fehérjeforrást, az étkezési célú felhasználásuk engedélyezésével az unió szándéka is a hús- és tejtermékek termelésének visszaszorítása. A rovarok élelmiszeripari felhasználásáról számos tévhit kering, az egyik például az, hogy nem kell jelezni őket a csomagoláson, így az ember tudtán kívül is fogyaszthatja őket. Az igazság ezzel szemben az, hogy a többi összetevőhöz hasonlóan kötelező jelölni őket a címkén, méghozzá nem E-számnak álcázva. 

Új élelmiszerek az Európai Unióban

Azok a táplálékok számítanak új élelmiszernek, amelyeket 1977 előtt nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az Európai Unió területén. Ekkortól kezdve írja elő jogszabály az új élelmiszerek forgalomba hozatalát. Az új élelmiszerek lehetnek innovatív módon, új gyártási eljárásokkal és technológiákkal előállított termékek, valamint olyan ételek is, amelyeket korábban leginkább az EU-n kívül fogyasztottak. Engedélyezés előtt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálja meg a kérdéses élelmiszert. Jelenleg az unióban négyféle rovar élelmiszeripari felhasználását teszi lehetővé a szabályozás, de nem csak ezek lehetnek érdekesek az új élelmiszereket soroló listán. Az új élelmiszerek idővel általában megszokottá válnak, így történt a chiamaggal is. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük