Mik minősülnek új élelmiszernek az Európai Unióban? Nem csak a rovarok érdekesek a listán

Az új élelmiszerek között szerepelnek olyan táplálékok, amelyeket korábban az EU-n kívül fogyasztottak, de olyanok is, amiket új technológiával állítanak elő.

Új élelmiszerek az Európai Unióban

Nagy hullámokat vert a közösségi médiában, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az élelmiszerekbe, pékárukba, tésztákba, gabonaszeletekbe, kekszekbe, szószokba, feldolgozott burgonyatermékekbe, levesporokba és csokoládétermékekbe is kerülhet lisztkukac és darált tücsök. A rovarok az unióban új élelmiszernek minősülnek. 

A rovarok a világ számos pontján jelentenek olcsó fehérjeforrást, az étkezési célú felhasználásuk engedélyezésével az unió szándéka is a hús- és tejtermékek termelésének visszaszorítása. A rovarok élelmiszeripari felhasználásáról számos tévhit kering, az egyik például az, hogy nem kell jelezni őket a csomagoláson, így az ember tudtán kívül is fogyaszthatja őket. Az igazság ezzel szemben az, hogy a többi összetevőhöz hasonlóan kötelező jelölni őket a címkén, méghozzá nem E-számnak álcázva. 

Új élelmiszerek az Európai Unióban

Azok a táplálékok számítanak új élelmiszernek, amelyeket 1977 előtt nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az Európai Unió területén. Ekkortól kezdve írja elő jogszabály az új élelmiszerek forgalomba hozatalát. Az új élelmiszerek lehetnek innovatív módon, új gyártási eljárásokkal és technológiákkal előállított termékek, valamint olyan ételek is, amelyeket korábban leginkább az EU-n kívül fogyasztottak. Engedélyezés előtt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálja meg a kérdéses élelmiszert. Jelenleg az unióban négyféle rovar élelmiszeripari felhasználását teszi lehetővé a szabályozás, de nem csak ezek lehetnek érdekesek az új élelmiszereket soroló listán. Az új élelmiszerek idővel általában megszokottá válnak, így történt a chiamaggal is. 

A közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) szárított lárvája 2021 júniusától számít új élelmiszernek az Európai Unióban. 2022 márciusától szárított, fagyasztott és por formájában is engedélyezték.
Fotó: Getty Images Hungary
A keleti vándorsáska (Locusta migratoria) fagyasztott, szárított és por formájában is felhasználható 2021 decemberétől.
Fotó: Getty Images Hungary
A fagyasztott, szárított és por formában lévő házi tücsök (Acheta domesticus) 2022 márciusától számít új élelmiszernek. A belőle előállított, részben zsírtalanított por 2023 januárjában kapott zöld lámpát.
Fotó: Getty Images Hungary
A fagyasztott, pépesített, szárított és por formájában lévő alombogárlárvák (Alphitobius diaperinus lárvák) szintén 2023 januárjában kerültek engedélyezésre. A rovaroknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük, és azt is meghatározták, hogy az egyes termékkategóriák mennyit tartalmazhatnak belőlük.
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary
Az UV-fénnyel kezelt kenyér engedélyezését egy svéd vállalat kérte az Európai Bizottságtól. A sütés utáni fénykezelés lényege az élelmiszer D-vitamin-tartalmának fokozása.
Fotó: Getty Images Hungary
A Brazíliából származó mandulagomba vagy murill gomba (Agaricus blazei) immunerősítő, baktérium- és vírusellenes hatásáról ismert. Gyógytulajdonságai miatt az élet gombájának is nevezik. A gombafélék egyre fontosabbak az európai élelmiszeriparban, szárított és por formájában is kaphatók. Az Agaricus bisporus gombából UV-fény segítségével D2-vitamint tartalmazó port is előállítanak.
Fotó: ma li / Getty Images Hungary
A noni (Morinda citrifolia) egy fafajta, csonthéjas gyümölcsének íze és illata kifejezetten intenzív, a gorgonzola sajtéra emlékeztet. Általában gyümölcsléként vagy -püréként, esetleg koncentrátumként forgalmazzák, gyógytulajdonságai egyelőre nem kellőképpen bizonyítottak. 2008 óta a levele is új élelmiszernek minősül.
Fotó: Arisa Thepbanchornchai / Getty Images Hungary
A sarki kirill (Euphausia superba) egy kis méretű rák, ami hatalmas rajokban él. A belőle készülő olaj új élelmiszernek számít, omega-3 zsírsavakban gazdag. Az omega-3 nagy része foszfolipid formájában található meg benne, és így könnyebben felszívódik. Ezért azt feltételezik, hogy a kirillolaj hatékonyabb lehet, mint a halolaj, ennek alátámasztására azonban további vizsgálatok szükségesek.
Fotó: Roger Tidman / Getty Images Hungary
A rambután (Nephelium lappaceum) Délkelet-Ázsiában honos, az örökzöld fa termése Indonéziában nagy népszerűségnek örvend. Neve a maláj haj szóból ered, ami a bogyók külső megjelenésére utal. A licsihez való hasonlósága miatt hamis licsinek is nevezik.
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük