Ezért tüsszentesz, ha a napba nézel! Nagyon egyszerű oka van

Egy különös idegrendszeri magyarázat áll annak hátterében, hogy a napba nézve tüsszentesz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Veled is előfordult már, hogy érezted, hogy tüsszentened kell, de nem tudtál, majd valaki azt tanácsolta, hogy nézz a napba, mert akkor menni fog? Esetleg akkor szoktál tüsszenteni, ha hirtelen erős fényre érsz? Fogadjunk, hogy elgondolkodtál már rajta, vajon mi lehet az oka!

Az emberek 10-35%-a tapasztalja ezt a jelenséget, amely egy teljesen normális emberi reflex meglétét jelenti.

Miért tüsszentesz?

A tüsszentést az orr nyálkahártyájának az irritációja váltja ki, amit előidézhet valamilyen oda nem illő anyag vagy szennyeződés, de egy vírusos fertőzés is, amikor begyullad a nyálkahártya. A tüsszentésért felelős ideget trigeminus idegnek nevezik. Ha az orrban található idegvégződések jelet küldenek az agynak, hogy valamilyen zavaró tényezőt találtak a nyálkahártyában, ez az ideg indítja be a tüsszentést - ami tehát az emberi szerv védekező reflexe és mechanizmusa.

Fotikus tüsszentési reflex

Ha te is abba a 10-35%-ába tartozol az emberiségnek, akik tüsszenteni kezdenek, ha a napba néznek, vagy erős fényre mennek, itt az idő, hogy gratuláljunk, ugyanis a fotikus tüsszentési reflex boldog tulajdonosa vagy!

Idegrendszeri ok

A fotikus tüsszentési reflex megléte egyúttal idegrendszeri elváltozást is jelent. Nem kell azonban megijedni, hiszen csak arról van szó, hogy a látásért felelős ideg, aminek hatására többek között erős fény hatására összeszűkül a pupillád, túl közel helyezkedik el a trigeminus ideghez, ami a tüsszentésért felelős.

A két ideg túl közeli állapota eredményezheti azt, hogy ha erős fényre mész, vagy belenézel a napba, akkor a látásodért felelős ideg érzékeli a fényhatást, majd stimulálja a trigeminus ideget is, ami beindítja a tüsszentést, mintha csak egy szennyeződés lenne az orrodban. Ha zavar ez a jelenség, verőfényes napsütésben egyszerűen vegyél fel egy napszemüveget!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük