Halálos összefüggés a testsúly és a daganatok között

Kutatások szerint a túlsúly és a rákos betegek számának emelkedése között bizony nem véletlen a hasonlóság…

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdekes kérdéseket feszegetnek egyes kutatások néhány éve: a túlsúlyosok száma egyre magasabb, és a növekvő tendencia is drasztikusan emelkedni látszik. Ezzel egy időben pedig a daganatos betegségek áldozatainak száma is egyre nagyobb. Vajon puszta véletlen, vagy van valamilyen, eddig ismeretlen összefüggés a két jelenség között?

Figyelem!

A tavalyi év során Berlinben és Párizsban is üléseztek azon kutatók, akik szeretnék a népesség figyelmét felhívni a közeljövőben bekövetkezni látszó egészségügyi katasztrófára.

A találkozók fő napirendi pontjai között szerepelt mind az elhízás, mind pedig a daganatos megbetegedések jelentősége, valamint a két jelenség közti esetleges összefüggés is.

Német vélemény

Egy berlini kutató szerint a rákos megbetegedések számából arra lehet következtetni, hogy a közeljövőben félelmetes méreteket ölthet a betegek száma. Robbanásszerűen növekszik majd a daganatos megbetegedések száma, mely robbanáshoz csak gyújtótüzet biztosít az egyre magasabb átlagos testsúly.

A kövérség miatti szövődmények – mint amilyenek az emésztési problémák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség – remek táptalajt biztosítanak a rákos elfajulásoknak, valamint túl nagy hányadát veszik igénybe a nemzetközi egészségügy költségvetésének. A legborzasztóbbnak mégis azt tartotta, hogy mindkét katasztrófa megelőzhető lenne, csak éppen az egyének nem törődnek ezzel a lehetőséggel.

Amerikai vélemény

Egy, a konferencián szintén résztvevő amerikai kutató az amerikai helyzetet ecsetelve szörnyű európai jövőt jósolt. Amerikában a lakosság ötöde tartozott a túlsúlyos, a kövér vagy a kórosan elhízottak kategóriájába 1998-ban. Az egyötöd hirtelen 25%-ra ugrott fel 2001-re, majd 2003-ban már minden harmadik ember súlyproblémásnak számított. A növekedő tendencia pedig nem állt meg.

A probléma egyrészt a globalizációra, másrészt viszont az egyének személyes felelősségének hiányára vezethető vissza. Jóslatai beteljesülni látszanak, hiszen Európa-szerte növekszik az egészséges testsúlyt – akár súlyosan is – túllépők száma.

De hol az összefüggés?

A rák és a testsúly közti összefüggést a túlsúly következményeiben kell keresni. A testsúly először is hat a lélekre. A túlsúlyos ember egyre szomorúbbá válik, hiszen önképe folyamatosan romlik. A szomorúság pedig evésre késztet. A depresszió és a belső szorongás pedig hozzájárulhat a rákos megbetegedések kialakulásához, hiszen, mint ahogy az már többszörösen bizonyításra került, a lelki állapot összefügg a testivel.

Ha érdekelnek a daganatos betegségek lehetséges lelki okai, akkor kattints ide!

De nem csak az ember lelkére, hanem a fizikumára, az egészségi állapotára is súlyos és közvetlen hatással van a testsúly. A leggyakoribb problémák az alábbiak lehetnek:

 • megnövekedett vérnyomás
 • erek állapotának súlyos és akár hirtelen bekövetkező romlása
 • szívinfarktus kockázatának megnövekedése
 • cukorbetegség
 • egyéb szívproblémák
 • májproblémák
 • krónikus emésztési nehézségek, aranyér, végbélbajok kialakulása
 • ízületek kopása, gerincproblémák.

Az összefüggés a rák és a túlsúly között egyértelműnek tűnik. A felelősség viszont nem hárítható teljes mértékben a gazdaságra és a fogyasztói társadalom jellemzőire. Hiszen nem csak kollektív felelősségvállalásra van szükség a két probléma megelőzésére, hanem legalább ugyanilyen fontos az egyéni is - ez azonban erősen háttérbe szorulni látszik.

A felnőtt társadalom felelőssége ráadásul sokszorozódik, hiszen az újabb generációk egészségtudatának kialakítása is a felnőttek dolga lenne – de ez sajnos még gyerekcipőben jár.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük