Halálos összefüggés a testsúly és a daganatok között

Kutatások szerint a túlsúly és a rákos betegek számának emelkedése között bizony nem véletlen a hasonlóság…

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdekes kérdéseket feszegetnek egyes kutatások néhány éve: a túlsúlyosok száma egyre magasabb, és a növekvő tendencia is drasztikusan emelkedni látszik. Ezzel egy időben pedig a daganatos betegségek áldozatainak száma is egyre nagyobb. Vajon puszta véletlen, vagy van valamilyen, eddig ismeretlen összefüggés a két jelenség között?

Figyelem!

A tavalyi év során Berlinben és Párizsban is üléseztek azon kutatók, akik szeretnék a népesség figyelmét felhívni a közeljövőben bekövetkezni látszó egészségügyi katasztrófára.

A találkozók fő napirendi pontjai között szerepelt mind az elhízás, mind pedig a daganatos megbetegedések jelentősége, valamint a két jelenség közti esetleges összefüggés is.

Német vélemény

Egy berlini kutató szerint a rákos megbetegedések számából arra lehet következtetni, hogy a közeljövőben félelmetes méreteket ölthet a betegek száma. Robbanásszerűen növekszik majd a daganatos megbetegedések száma, mely robbanáshoz csak gyújtótüzet biztosít az egyre magasabb átlagos testsúly.

A kövérség miatti szövődmények – mint amilyenek az emésztési problémák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség – remek táptalajt biztosítanak a rákos elfajulásoknak, valamint túl nagy hányadát veszik igénybe a nemzetközi egészségügy költségvetésének. A legborzasztóbbnak mégis azt tartotta, hogy mindkét katasztrófa megelőzhető lenne, csak éppen az egyének nem törődnek ezzel a lehetőséggel.

Amerikai vélemény

Egy, a konferencián szintén résztvevő amerikai kutató az amerikai helyzetet ecsetelve szörnyű európai jövőt jósolt. Amerikában a lakosság ötöde tartozott a túlsúlyos, a kövér vagy a kórosan elhízottak kategóriájába 1998-ban. Az egyötöd hirtelen 25%-ra ugrott fel 2001-re, majd 2003-ban már minden harmadik ember súlyproblémásnak számított. A növekedő tendencia pedig nem állt meg.

A probléma egyrészt a globalizációra, másrészt viszont az egyének személyes felelősségének hiányára vezethető vissza. Jóslatai beteljesülni látszanak, hiszen Európa-szerte növekszik az egészséges testsúlyt – akár súlyosan is – túllépők száma.

De hol az összefüggés?

A rák és a testsúly közti összefüggést a túlsúly következményeiben kell keresni. A testsúly először is hat a lélekre. A túlsúlyos ember egyre szomorúbbá válik, hiszen önképe folyamatosan romlik. A szomorúság pedig evésre késztet. A depresszió és a belső szorongás pedig hozzájárulhat a rákos megbetegedések kialakulásához, hiszen, mint ahogy az már többszörösen bizonyításra került, a lelki állapot összefügg a testivel.

Ha érdekelnek a daganatos betegségek lehetséges lelki okai, akkor kattints ide!

De nem csak az ember lelkére, hanem a fizikumára, az egészségi állapotára is súlyos és közvetlen hatással van a testsúly. A leggyakoribb problémák az alábbiak lehetnek:

 • megnövekedett vérnyomás
 • erek állapotának súlyos és akár hirtelen bekövetkező romlása
 • szívinfarktus kockázatának megnövekedése
 • cukorbetegség
 • egyéb szívproblémák
 • májproblémák
 • krónikus emésztési nehézségek, aranyér, végbélbajok kialakulása
 • ízületek kopása, gerincproblémák.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az összefüggés a rák és a túlsúly között egyértelműnek tűnik. A felelősség viszont nem hárítható teljes mértékben a gazdaságra és a fogyasztói társadalom jellemzőire. Hiszen nem csak kollektív felelősségvállalásra van szükség a két probléma megelőzésére, hanem legalább ugyanilyen fontos az egyéni is - ez azonban erősen háttérbe szorulni látszik.

A felnőtt társadalom felelőssége ráadásul sokszorozódik, hiszen az újabb generációk egészségtudatának kialakítása is a felnőttek dolga lenne – de ez sajnos még gyerekcipőben jár.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük