Túlevés: ez a lelki háttér áll az állandó étkezési kényszer mögött

Leggyakrabban a stressz és a düh vált ki túlevést. Tegyél ellene, és számolj le a túlsúllyal!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára te is jártál már úgy, hogy túlzásba vitted a táplálkozást, és az ebéd vagy vacsora végeztével úgy érezted, kipukkadsz. Amennyiben ez a jelenség nem túl gyakori, felesleges messzemenő következtetéseket levonnod belőle.

Ám ha rendszeresen előfordul, elhízást okoz, érdemes megvizsgálnod, milyen lelki háttér húzódhat meg a túlevés mögött.

Kondicionált hiperevés

David A. Kessler, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet - FDA - volt elnöke Muszáj annyit enni című könyvében próbál megfejtést találni a túlevés problémájára. Mint írja, az emberi agy olyanná fejlődött, hogy a mindenkori környezetből mindig a legfeltűnőbbre összpontosítson.

A különlegesen ízletes ételek csábítása megváltoztatja az agy működését, arra kondicionál, hogy folyamatosan keresd az ingert. A cukor, a zsír és a só kombinációja idővel a tudatos ellenállásra való képességedet is legyőzheti, és erőteljes késztetéssé válhat.

Az így létrejött viselkedést kondicionált hiperevésnek nevezi David A. Kessler. Kondicionált, mert automatikus reakcióvá válik a széleskörűen elérhető ételekre és azok ingereire, és hiper, mert az evés túlzó és mértéktelen, melyet nehezen tartasz kézben.

Lelki okok a túlevés mögött

A kondicionált hiperevést megtapasztaló embereknél az érzelmi állapot gyakran fokozza az ingerek erejét, legyőzi a kontrollt, és erősíti az evésre való késztetést. Ez egyfajta öngyógyításként is felfogható, ám hosszabb távon megvannak a maga hátrányai.

Szomorúság és harag

Leginkább a szomorúság és a harag képes kontrollvesztést okozni. Ha tényleg nehéz érzelmi helyzetbe kerülsz, és ez a két érzelem jelen van, akkor még mielőtt észrevennéd, valószínűleg kint termesz a konyhában. Mivel egy süti elfogyasztása után jobban érzed magad, könnyen kialakulhat benned a szokás, hogy ha szomorú vagy dühös vagy, akkor bekapsz egyet. Idővel, ahogy az idegpályák összekötik a hangulatváltozást a sütemény megevésének élményével, az asszociáció még erősebbé válik.

- A harag és a szorongás segít abban, hogy a táplálkozási inger kifejtse hatását - magyarázta Charles O'Brien, a Pennsylvaniai Egyetem professzora. Az inger kevésbé erős, amikor a test nyugalmi állapotban van, de a hatása nő, és hozzájárul a vágy, valamint a fiziológiai változások felkeltéséhez, ha akkor jelenik meg, amikor dühös vagy szomorú leszel.

A szakértő szemével

Tudj meg még többet a túlevésről! Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, mit mond a szakértő!

Stressz

Az enyhe stressz - mivel fokozza az izgalmat - ugyancsak felerősíti a túltáplálkozáshoz vezető különféle mechanizmusokat. Ha izgatott állapotban vagy, akkor egy-egy inger jobban hat rád, egy kicsit több élénkséget generál. A stressz izgalomkeltő hatásának azonban vannak határai. A súlyos stressz - például egy családtag halála - módosíthatja ezt a hatást, és leállíthatja a túltáplálkozásos viselkedést.

Hogy megértsd az enyhe stressz működését, képzeld magad egy ismerős helyzetbe, például egy tárgyalásba. Ameddig a tárgyalás hangulata nyugodt, addig nézelődsz, érzékeled az ingereket, de azoknak nincs rád semmiféle motorikus hatásuk. Ám ha a megbeszélés dinamikája megváltozik, és valaki felbosszant, akkor az az inger, amely eddig is ott volt a szobában, és már korábban is jutalmat jelzett, hirtelen megnövekedett hatóerőre tesz szert.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ilyen inger lehet számodra például az asztal közepén álló süteményes tál. Feltehetően normális körülmények között is nehéz ellenállni a figyelmet megragadó hatásának. Valószínűleg tudatosan arra kényszerítenéd magad, hogy ne vegyél a süteményből. De ha stresszhelyzetbe kerülsz, nehezebb lesz visszafogni magad. A stressz intenzívebbé teszi a feszültséget és a vonzást, ezzel legyűri azt a kognitív hangot, amely megpróbál nemet mondani az ingerre.

Ha életed nagy részét stresszben éled, a túlevés - vagy Kessler elnevezésével élve: kondicionált hiperevés - egyfelől nyugtatólag hat az idegeidre. Másfelől elhízással és más egészségügyi következményekkel járhat.

Cikkünk David A. Kessler Muszáj annyit enni című könyve alapján készült.

Miért válik az evés sokszor szenvedéllyé? Vannak-e az ételben olyan anyagok, amelyek elősegítik az effajta függőség kialakulását? David A. Kessler beszédes és olykor döbbenetes példákkal mutatja be, hogy a modern élelmiszeripar úgynevezett hiperízletes ételei miképpen alakítják át az agy biokémiai folyamatait úgy, hogy kimondottan vágyj a zsíros, cukros és sós ételekre, noha ezek fogyasztása elhízáshoz és különféle anyagcsere-betegségekhez vezet. A szerző megszívlelendő tanácsai segítenek abban, hogy egészséged érdekében újra átvehesd az irányítást evési szokásaid felett.

Kiadja: Park Kiadó.
Kedvezményes ára: 2800 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük