Falásrohamok ellen: ez a legbiztosabb ellenszer a kutatók szerint

A kognitív viselkedésterápia szakértők szerint segíthet megszüntetni a falásrohamokat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán veled is előfordult már, hogy egy stresszhelyzetre reagálva, vagy csak rosszkedvedben kifosztottad otthon a hűtőszekrényt.

Szakértők szerint a kontrollálatlan falási rohamok a normál súlyúak 5%-át és a túlsúlyosak 40%-át érintik. Svájci kutatók szerint a viselkedésterápia segít az evési zavarokon.

Gyakori étkezési zavar

A falási rohamokkal járó zavar - Binge Eating Disorder - BED - a legelterjedtebb étkezési zavarok közé tartozik - írják tanulmányukban freiburgi és bázeli kutatók. Az érintettek egyre jobban híznak, amit szégyenérzet és bűntudat kísér. Gyakran szenvednek szorongástól, depresszív hangulattól, fokozódó elszigeteltségtől.

Segít a viselkedésterápia

Az ördögi kört a kognitív viselkedésterápia szakíthatja meg - állítja Simone Munsch, a Freiburgi Egyetem szakértője munkatársaival közösen fogalmazott tanulmányában, amely a Behaviour Research and Therapy című szaklapban jelent meg. A kutatásban 80 túlsúlyos vagy elhízott személy 16 héten át heti egy alkalommal vagy kognitív viselkedésterápián, vagy testsúlycsökkentő programon vett részt.

A kezelés lezárása után még hat évvel is a résztvevőknek csupán 4%-ánál voltak megfigyelhetőek a BED egyértelmű tünetei, bár jelentős részük még átélt ebben az időszakban falási rohamot. Egyéb, a betegséggel járó pszichikai zavar, mint a depresszió vagy a szorongás előfordulása jelentősen csökkent. Ez az érintettek pszichikai egészségének stabilizálódásaként értékelhető - írják a tanulmány szerzői.

Csökkent a testzsírszázalék

Sikerként könyvelték el a szakértők azt is, hogy a tanulmányban részt vevők nem híztak tovább, sőt, testzsírszázalékuk még csökkent is. Ez mérsékeli a túlsúllyal járó egyéb egészségügyi kockázatokat is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az eredmények felkeltették a reményt a kutatókban, hogy a BED kezelésével az érintettek túlsúlyproblémái is hosszú távon kezelhetőek. A terápiának ezért a lehető leghamarabb el kell kezdődnie - véli Andrea Wyssen, Munsch csapatának tagja. A szakértők szerint ennek csak az szabhat gátat, hogy a BED Svájcban kevéssé ismert. Az érintett betegeket gyakran túlsúlyosokra szabott programokkal kezelik.

Ezt is szeretjük