Így hat a szervezetre, ha túl sok vizet iszol: ez lehet a legsúlyosabb következménye
Drámai következményei lehetnek, ha nem vigyázol.

nagykep?cikkid=166817&kep=vizes pohar1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A víz a szervezet minden egyes létfontosságú folyamatában elemi szerepet játszik, és a test jelentős százalékát is ez jelenti, így, ha valaki nem pótolja kellő mennyiségben, az kiszáradáshoz és tragédiához is vezethet, de enyhébb esetben is olyan tünetekkel járhat, mint az anyagcsere-folyamatok lassulása, a fáradtság és az izomgyengeség.

Nemcsak a túl kevés jelenthet azonban komoly problémát, de az is, ha valakinek a szervezetében túl sok víz található, aminek a vízvisszatartás éppúgy oka lehet, mint az, ha túl sok folyadékot fogyaszt el hirtelen.

Ezt jelenti a hiperhidratáció

A javasolt optimális folyadékmennyiség naponta két, két és fél liter - ha ide kattintasz, testsúlyod alapján pontosabb iránymutatást is kapsz -, ha azonban valaki ennél kicsit többet iszik, az nem jelent problémát.

Fontos megemlíteni, hogy megnövelt folyadékbevitelre van szükség olyan problémák fennállása esetén, mint a lázas megbetegedések, de melegben, illetve fokozott fizikai igénybevétel miatt is növekedhet a szükséglet.

Túl sok vizet inni azonban nem szabad, az ugyanis hiperhidratációhoz vezethet, a nagy mennyiségű folyadék ugyanis felhígítja a vért, és felborítja a víz, illetve a nátrium arányát, a szervezet elektrolit-háztartását.

Mindez általában akkor következik be, ha valaki rövidebb időtartamon belül juttat a szervezetbe túl sok folyadékot, így ugyanis a vesének nem lesz ideje, hogy megfelelő mértékben gondoskodjon a kiválasztásról.

Ennél ne fogyassz több vizet!

Nagyon fontos, hogy óránként semmiképp se fogyassz el egy liternél több vizet, illetve több órán át ne fogyassz óránként egy litert. A hiperhidratáció tünetei közé tartozhat az émelygés, a hányás, a fejfájás, a zavartság és a dezorientáltság, a görcsök és rángások, súlyos esetben pedig eszméletvesztéshez, ödémához, kómához és halálhoz is vezethet.

Ha a kezdeti tüneteket tapasztalod, mielőbb orvoshoz kell fordulnod, szintén érdemes azonban felkeresni az orvost, ha fokozott szomjúságérzettel küzdesz - ezt okozhatja hormonális rendellenesség, kezeletlen cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek, de akár mentális probléma is.

Szintén fontos orvoshoz fordulni, ha szervezeted túl sok vizet tart vissza, vagyis vizesedsz - ennek tünete lehet az ödéma, a lábak, kezek, a boka dagadása -, ennek ugyanis szintén számos egészségügyi oka lehet, a vese- és májproblémáktól egészen a szívvel kapcsolatos rendellenességekig.

Ezt is szeretjük