A tüdőrák a röntgenen: mi mit jelent a leleten?
A tüdő daganata az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedésnek számít Magyarországon.

tüdőszűrés
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tüdő szűrővizsgálatának célja, hogy a daganatos, fertőző, illetve egyéb krónikus betegségeket korai stádiumban diagnosztizálja az orvos.

A korai felismerés az esetek többségében a hatékonyabb gyógyítást teszi lehetővé. Dr. Kiss Gergely, a Medinnorad Radiológiai Centrum orvosa a tünetekről és szövődményekről beszélt.

A tüdőrák tünetei lehetnek

A tüdőrák korai tünetei közé tartozik a nehézlégzés, a fulladásérzés, illetve a mellkasi fájdalom, ami átterjed a vállra. Később felléphet erős és makacs köhögés, illetve véres köpet. Az elhúzódó és többször kiújuló tüdőgyulladás is figyelmeztető jel. A tüdőrák Magyarországon az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb tumoros megbetegedés. Sok más szervben kialakult daganat is adhat áttétet a tüdőbe, ezért a tüdőrák szempontjából alacsony rizikójú páciensek számára is javasolt a rendszeres részvétel a szűréseken.

Kerekárnyék a röntgenen

A tüdőkben kialakult daganatokat rendszerint kerekárnyék elnevezéssel illetik. Kerekárnyékot azonban nemcsak daganatok adhatnak. A röntgenfelvételt úgy kell elképzelni, mint egy árnyékot. A röntgenfilmre az egy vonalba eső szervek és szövetek közös árnyéka vetül. Ezért aztán az egy irányból készült felvételen, a tüdőn látott folt valójában lehet a mellkas előtt, mögött, illetve a tüdőben egyaránt. Ezek alapján adhat kerekárnyékot az emlőbimbó vagy akár egy nagyobb szemölcs is.

Az egyes daganatfajtákra bőrtünetek is felhívhatják a figyelmet. 

Maradványtünetek is előfordulhatnak

Lehetnek a leleten maradványtünetek, más néven reziduális eltérések is, melyek korábbi gyulladások hegei. Felnőttkorban egyáltalán nem számítanak ritkaságnak az ilyen jellegű elváltozások. Panaszt nem okoznak, és kezelést sem igényelnek. Ezek a néhány milliméteres kis gócok néha nem különíthetők el biztonsággal a tumoros elváltozásoktól. Mivel ezeket a foltokat nem jellemzi növekedés, hasznos lehet egy korábbi felvétel, ha ugyanis az adott elváltozás már évek óta változatlan, nem valószínű a tumor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Más szervről is informál a tüdőszűrés

A mellkasi felvételek a tüdőkön kívül számos egyéb szervrendszerről adnak információt, ezek közül a szív és a keringési rendszer a jelentős. Röntgenfelvétellel könnyen képet lehet kapni a szív nagyságáról, mely számos problémára hívhatja fel a figyelmet. A megnagyobbodott szív sok kórkép mellett lehet veleszületett szívbetegség következménye, pangás, illetve szívelégtelenség jele. Sok esetben a szíven belüli megfelelő véráramlást szabályozó billentyűk működésének zavara okozza.

Mivel minden kérdéses esetben fontos az összehasonlítás előző vizsgálatokkal, ha készült korábbi szűrés, javasolt annak képanyagát megtartani. Ha a tumorgyanú a korábbi felvételek segítségével sem tisztázható, kiegészítő röntgenátvilágítás vagy mellkasi CT is szükséges.

Ezt is szeretjük